Obavijesti

Sport

Komentari 0

Procjena kardio fitnesa: Sve to možete napraviti u svojoj kući

Procjena kardio fitnesa: Sve to možete napraviti  u svojoj kući
3

Danas vas upoznajemo s procjenom kardio fitnesa i kako to možete napraviti kod kuće. Provjerite sposobnost srčano-žilnog i dišnog sustava u mirovanju i pri naporu

VIDEO

U dosadašnjim člancima upoznali smo vas s FitnessIndex™ protokolom. Da posjetimo, FitnessIndex™ je standardizirani protokol testova razvijen od strane stručnjaka sa Fitnes učilišta i Kineziološkog fakulteta, kojim se procjenjuje stvarna razina zdravstvenog fitnesa utemeljenim na znanstvenim dokazima. 

Provode ga educirani kineziolozi i treneri koje možete pronaći tako da pogledate na portale Sportme ili FitnessIndex.

Kardio fitnes

Zdravstveni fitnes se bazira na procjeni temeljnih komponenti fitnesa koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života. To su: sastav tijela, koji smo objasnili u prošlom članku, funkcionalnost lokomotornog sustava koji testiramo sjedom i ustajanjem iz sjeda, kardio fitnes i mišićni fitnes. 

Danas vas upoznajemo s procjenom kardio fitnesa i kako to najjednostavnije možete napraviti sami kod kuće. Kardio fitnes nam pokazuje sposobnost srčano-žilnog i dišnog sustava u mirovanju i pri naporu. 

Mi ćemo danas objasniti test za procjenu pri naporu. Pojam maksimalni aerobni kapacitet VO2max možemo definirati kao maksimalnu količinu kisika koju srce može poslati mišićima i koji oni mogu iskoristiti za proizvodnju energije. Jedinice u kojima se iskazuje su mililitri kisika na kilogram tjelesne težine u minuti (ml / kg / min).

Zapravo se radi o  sposobnosti da tijelo obavlja aerobni rad, uzima kisik, taj kisik prelazi iz pluća u krv i koristi se u mišićima. 

Za procjenu kardio fitnesa kroz  u funkciji zdravstvenog fitnesa koristit će se sljedeći test: Queens College step test

Potrebna oprema:

  • step klupica 41,3 cm visine (ili bilo kakva klupica, stolac, povišenje), štoperica
  • metronom (mobilna aplikacija za tempo izvođenja)

Kako se izvodi test:

Metronom se treba namjestiti na brzinu 4 puta veću od normalnog koraka, u ovom slučaju 96 bpm za muškarce kako bi se metronomom koordinirao svaki pokret noge. 

Za žene iznosi 88 bpm. 

Korak gore s jednom nogom, korak gore s drugom nogom, korak dolje s prvom nogom i korak dolje s drugom nogom.  Tako u trajanju od 3 minute.

Rezultati:

Po završetku 3 minute koračanja osoba se zaustavlja i odmah mjeri puls u stojećem položaju (po mogućnosti radijalni puls). Puls se mjeri 15 sekundi. Taj puls se pomnoži sa 4 kako bi se odredila frekvencija srca u minuti. 

VO2max osobe se određuje prema frekvenciji srca u oporavku koristeći specifične formule za svaki spol (McArdle et al, 1972.): 

  • muški: VO2max (ml/kg/min) = 111,33 - 0,42 x FS 
  • žene: VO2max (ml/kg/min) = 65,81 - 0,1847 x FS

Nakon što uvrstite svoju visinu pulsa, rezultat pogledajte u tablici.

Sportme
Sportme

Nemojte izvoditi test sami

Ovoga puta budite oprezni ako imate kakve probleme s kardiovaskularnim sustavom. Ako sumnjate, radije se konzultirajte s liječnikom. Nikako nemojte izvoditi test bez prisustva druge osobe.

Ako ste do sada već prošli i prethodne testove, polako možete uvidjeti u kakvoj ste formi. Još nam samo preostaje da vam pokažemo test za mišićni fitnes da bi imali testirane sve komponente zdravstvenog fitnesa. 

Za detaljnu procjenu na temelju svih 35 testova koje ovaj protokol obuhvaća javite se FitnessIndex™ educiranoj osobi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao