Obavijesti

News

Komentari 115

Amerikanci najavili: U Sarajevo uskoro stižu i pripadnici FBI-a

Amerikanci najavili: U Sarajevo uskoro stižu i pripadnici FBI-a
12

Jake policijske snage u bolnici čuvaju Mevlida Jašarevića, koji je u petak pucao na američku ambasadu u Sarajevu. Njegova tetka kaže da nikad nije planirao napad

VIDEO

Ranjenog Mevlida Jašarevića (23), koji je u petak sumanuto pucao po američkoj ambasadi u Sarajevu i ranio policajca, u bolnici čuvaju jake policijske snage. Istragu o napadu sigurnosne službe proširile su van BiH. U Novom Pazaru u Srbiji navodno su pretresli kuću u kojoj je živio Mevlid. Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon  kazao je kako će 'prema standardnoj proceduri pripadnici FBI-a doći Sarajevo, kako bi istražili štetu na zgradi ambasade'. 

Ranjeni policajac kojeg je propucao Jašarević oporavlja se u bolnici. Njemu su pomogli prolaznici koji su se slučajno zatekli u blizini. Jedan od njih je za Dnevni avaz opisao stravičan napad.

- Muškarac s bradom, u kratkim hlačama i smeđoj dugoj jakni stajao je kraj tramvajske stanice i pucao. Nervozno je gledao lijevo, pa desno te povremeno ispalio pokoji hitac. Cijelo vrijeme je nešto nerazumljivo vikao. Tada sam spasio policajca kako puže - ispričao je očevidac i dodao kako su ozlijeđenom policajcu u pomoć pritrčala tri čovjeka. I sam je odlučio pomoći te se šokirao vidjevši da su policajcu obje noge prostrijeljene. Cijelo to vrijeme odjekivali su pucnji sumanutog Mevlida Jašarevića. Užasnuti građani, koji su se u tom trenu našli na ulici, počeli su bježati u zgrade. Neki od njih kažu kako ih je sve podsjećalo na nedavni rat.

Policajca su uspjeli ugurati u džip Specijalne policije koji se našao u blizini. S ranjenikom su odjurili u bolnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Još jedan policajac ležao je na travnjaku, pa je poznanik napadaču doviknuo da prestane pucati kako bi izvukli ranjene, na što je on pristao. Otišli smo do policajca, no srećom on nije bio ozlijeđen već se skrivao od metaka - priča svjedok napada. 

- Napadač je bio nevjerojatno miran dok je pucao. Nije imao poseban cilj već je nasumično pucao - kaže jedan od očevidaca. 

Ubrzo su se specijalci rasporedili po krovovima okolnih zgrada. Jedan od njih naciljao ga je i jednim hicem onesposobio. Mevlid je pao na pod. Bio je ranjen u nogu te su ga nedugo zatim prevezli u bolnicu.

'Nikad nije planirao napad'

Pokušali smo ga odvratiti od vehabizma, ali ništa nismo mogli. On je, jednostavno, to htio. Bio je fin momak, ali se njegovo ponašanje pogoršalo kada je otišao u BiH prije dvije godine, priča Mevlidova tetka Senada Jašarević.

Napadač se prije dvije godine iz Novog Pazara preselio BiH gdje je zasnovao obitelj. Oženjen je i ima sina Kerima. 

Senada tvrdi kako njezin nećak nikada nije spominjao napad, ali da je često imao čudne izjave u vezi vjere. Potvrdila je kako su policajci u petak nakon incidenta pretražili kuću Jašarevića u Novom Pazaru. 

- Kod nas nisu ništa našli. Mevlid je odrastao kod nas. Patio je, jer su mu roditelji razvedeni. Otac mu živi u Češkoj, a majka u Austriji. Koliko znam, u Austriji se i povezao s tim vehabijama - ispričala je tetka za Avaz. 

Uhitili 15 pripadnika vehabijskog pokreta

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić u subotu je priopćio kako je srpska policija pokrenula akciju na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Priveli su 15 pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta, javlja Sarajevo-x.com.

Dačić je kazao da su im u pretersu kuća zaplijenili telefone, računala te su ih priveli na razgovor. 

Specijalci ranili napadača na ambasadu, imao i dvije bombe

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto