Obavijesti

News

Komentari 396

Specijalci ranili napadača na ambasadu, imao i dvije bombe

Specijalci ranili napadača na ambasadu, imao i dvije bombe
19

Mevlid Jašarević , koji je pucao po ambasadi, neko je vrijeme boravio u vehabijskoj zajednici Donjoj Maoči. Otprije je poznat policiji, a u Austriji je bio i u zatvoru

VIDEO

Sarajevski specijalci su oko 16 sati ustrijelili muškarca koji je Kalašnjikovim pucao po američkom veleposlanstvu s tramvajskog stajališta. Iako su neki mediji isprva javili kako su muškarca ubili, glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu, Biljana Jandrić, to je demantirala. 

- Muškarac je lakše ranjen. Propucana mu je desna natkoljenica - rekla je kratko glasnogovornica.

U bolnicu je napadač došao u pratnji policije, a čim mu previju ranu privest će ga na obradu. U međuvremenu su policajci priveli još dvoje ljudi koje zasad ne povezuju s ranjenim napadačem.

U pucnjavi je ranjen policajac, javlja Sarajevo-x.com. Iz američkog veleposlanstva tijekom večeri su potvrdili kako je nekoliko metaka koje je ispalio napadač pogodilo zgradu, no nitko od zaposlenika i diplomatskog osoblja nije ozlijeđen. Napadač je Mevlid Jašarević (23) iz Novog Pazara, a motivi napada još nisu poznati. Sarajevski mediji pišu kako je Mevlid neko vrijeme proveo u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči. 

Područje oko američkog veleposlanstva u Sarajevu i dalje je blokirano. 

Prije nego li je zapucao po ambasadi Mevlid je duže vrijeme naoružan šetao po cesti. Na sebi je imao zeleni, maskirni kaput. Nakon što su ga okružili policajci, pogođen je jednim hicem. Bosanski mediji pišu kako je Mevlid imao pomagača, kojeg su specijalci ranili u kuk, javlja Dnevni avaz. Navodno su veleposlanstvo trebala napasti četiri muškarca. Dnevni avaz javlja kako su uz američko trebali napasti i britansko veleposlanstvo.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen osudio je današnji teroristički napad. Taj čin gradonačelnik smatra napadom na Bosnu i Hercegovinu, na njene dokazane prijatelje iz Amerike, ali i napadom na glavni grad Sarajevo, što se neće tolerirati. Predsjedništvo BiH je za 21 sat najavilo izvanrednu sjednicu.

U prsluku su mu našli dvije ručne bombe

Na izvanrednoj press konferenciji nakon sastanka predstavnika sigurnosnih službi BiH i članova Predsjedništva BiH kazali su kako je napadač u prsluku koji je nosio na sebi imao spremne još dvije ručne bombe, koje na svu sreću nije stigao upotrijebiti. 

- Policijska akcija je dobro obavljena. Policajci nisu odmah pucali, a nisu jer bi time ugrozili svoje i živote ostalih građana. Koliki je rizik postojao najbolje govori činjenica da je napadač u prsluku imao još dvije ručne bombe. Isto tako je ispod kaputa mogao imati i eksploziv, tako da je akcija izvedena s minimumom rizika i na dobar način - kazao je državni tužitelj BiH Dubravko Čampara.

Mevlid je, prema podacima graničnih službi, u BiH došao na sam dan napada, u petak ujutro. Istraga o slučaju proširena je van BiH pa su u Novom Pazaru u Srbiji pretresli kuću u kojoj navodno živi Jašarević.

Tko je Mevlid Jašarević?

Mladić, koji je danas pucao na zgradu američke ambasade, otprije je poznat policiji. Prošle godine su on i Fatmir Muratović u Novom Pazaru nožem čekali deset ambasadora, koji su trebali tamo doći na sastanak. Prišla im je policija. Muratović je dao dokumente da ga legitimiraju, dok je Jašarević to odbio. Priveli su ih u postaju, a prilikom pretresa kod Mevlida su našli golemi nož. 

Jašarević je još 2005. osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog krađe 100.000 eura, a nakon odsluženja kazne su ga protjerali iz Austrije. 

Jašarević je ispričao policiji da je u veljači bio u Gornjoj Maoči kod Brčkog, poznatom vehabijskom uporištu u BiH, u trenutku kad je policija uhapsila veliki broj pripadnika tog pokreta. Nakon toga se vratio u Novi Pazar kako bi "širio islam", piše portal Sarajevo-x.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 396
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije