Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Zimsko trčanje: Jakna se nosi tek na minus deset stupnjeva

Zimsko trčanje: Jakna se nosi tek na minus deset stupnjeva
1

Dobra priprema: Rukavice i kapa su obavezne, a za sigurnije trčanje noću preporučuje se nositi bljeskalicu. Ne valja pretjerivati s odjećom, već nositi lagano

VIDEO

Dok trčite zimi, čarape trebaju prekrivati Ahilovu tetivu pa nemojte oblačiti stopalice. Ako vam je prije početka trčanja umjereno hladno, to je znak da ste dobro odjeveni. 

- Preporučljivo je slojevito i ne pretoplo odijevanje. To podrazumijeva majicu kratkih rukava, pa majicu dugih rukava. Šuškavac ili jaknu, dvoslojne rukavice i termo tajice odjenite kad su temperature oko -10°C. Nužno je izbjegavati i pamučnu odjeću jer će vas znoj hladiti, sintetička vlakna su bolji izbor - savjetuje dr. med. Pavao Vlahek, član triatlon kluba Međimurje. 

Po završetku trčanja odmah se presvucite, čak i donje rublje. 

- Trenirate li po mraku, trčite po nogostupu osvijetljenih ulica ili odaberite neki poznati teren, primjerice manji krug po parku, manje prometne ulice ili nogometno igralište jer je zbog slabije vidljivosti moguće uganuti zglob. Koristite i naglavnu lampicu te biciklističku bljeskalicu da vas drugi vide - objašnjava Vlahek. 

Iako hladan zrak u početku izaziva osjećaj stezanja u dišnim putovima zbog stezanja krvnih žila, nakon što se zagrijete osjećaj nestaje, a u pluća stiže zrak zagrijan na našu tjelesnu temperaturu. Zato nema straha da ćete se razboljeti. 

- Eventualno curenje iz nosa posljedica je samo viška sluzi koju stvaraju stanice u nosu kako bi ovlažile suhi, hladni zrak koji udišemo - kaže dr. Pavao Vlahek. 

Zimi ne smijemo prestati stalno se hidrirati jer se kroz izdisaje i zbog većeg zagrijavanja tijela gubi više tekućine.

Bez naglih sprintova

Prije trčanja ugrijte se s nekoliko serija čučnjeva ili sklekova. Zbog niskih temperatura mišići su zimi krući i podložniji ozljedama.

Na ledu usitnite korake

Bez pada - najsigurnije je trčati po neugaženom snijegu. Treba biti pažljiv na ugaženom snijegu, asfaltu ili makadamu s ledenim pokrovom. 

Obuća čuva stopalo

Dobro je imati tenisice s nepromočivom membranom koje štite stopalo od vlage, a samim time i od ozljeda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'