Obavijesti

Tech

Komentari 25

Koliko je Isaac Asimov 1964. točno zamislio današnji svijet?

Koliko je Isaac Asimov 1964. točno zamislio današnji svijet?
8

I dok je u nekim detaljima poput kolonija na Mjesecu pogriješio, Isaac Asimov prilično je točno prije 50 godina opisao video telefoniju, pametne automobile, fuziju

VIDEO

Isaac Asimov jedan je od najslavnijih autora znanstvene fantastike prošlog stoljeća, a 1964. godine napisao je esej u kojem predviđa kako će svijet izgledati danas. Esej je napisao povodom Svjetskog sajma koji je otvoren 22. travnja 1964. u New Yorku. Kako navodi BBC, tema sajma je bila Mir kroz razumijevanje, no danas se pamti po svojim vizijama budućnosti. Dok neke od tih futurističkih tehnologija nisu zaživjele (leteći automobili i podvodne kuće), Asimov je u svom tekstu pokazao kako je njegov pogled u budućnost bio iznimno jasan. 

Cijeli esej možete pročitati OVDJE

Asimov navodi da će komunikacija uz zvuk dobiti sliku te ćemo uz telefon moći i vidjeti ljude s kojima razgovaramo. Njegovu viziju vjerojatno su nadahnuli prvi transkontinentalni video pozivi iz 1964., no sigurno nije očekivao da će uz Skype, FaceTime i ostale aplikacije danas to biti tako jeftino i sveprisutno. 

Vezano uz razgovore navodi da će sateliti omogućiti da direktno pozovemo bilo koju točku na Zemlji, uključivši i Antarktiku. Naravno, danas je to sasvim normalno, uz predbroj za određenu zemlju. Antarktika recimo ima +672

Predviđa da roboti neće biti uobičajeni, ali ni vrlo dobri, ali da će ih danas biti. Dok se Asimovu pripisuju 4 slavna zakona robotike, tako je i ovdje dobro prognozirao. Naravno, imamo robote, ali još nema onih koji su poput Date iz Zvjezdanih staza. No, mnogi projekti diljem svijeta i Googleove akvizicije robotskih kompanija ukazuju na velike promjene. Roboti se danas koriste i u operacijama, ali i u sve više dijelova našeg života.

Klasične televizore zamijenit će ekrani na zidovima, a uz pomoć prozirnih kocki, moći će se gledati u tri dimenzije. Ovo nije potpuno pogriješio, najnoviji divovski LED televizori gotovo da mogu zamijeniti zidove, a za prikaz 3D slike ne trebaju nam kocke, već naočale. No, 3D nije baš prihvaćen s tim oduševljenjem koji je možda bio oko tehnologije prije 50 godina. 

No, Asimov nije u svemu bio baš točan. U eseju piše o kolonijama na Mjesecu, kojih koliko znamo još nema, a spominje da će i razgovori s ljudima tamo biti prilično nezgodni. Ovdje je ipak pogodio da ćemo stići na Mars, ali bez ljudi. 

Zavirio je i u kuhinju budućnosti te napisao da će kuhinjski uređaji automatski moći pripremati obroke i kuhati kavu i taj dio točno pogodio. Naravno, danas imamo razne multipraktike, pekače i ostale kuhinjske gadgete, no drugi dio prognoze o proizvodnji hrane i Alga barovima u kojima će se nuditi pseudo-odresci i nije baš najtočniji. Iako, lani smo vidjeli i da je proizveden umjetni burger, za koji su, oni koji su ga kušali, rekli da mu fali papra i soli i masnoće.

U svijetu 2014. radit će prve eksperimentalne fuzijske elektrane, napisao je Asimov 1964. Još ih nemamo, ali u Francuskoj se razvija projekt ITER kojim se do 2028. planira pokrenuti reaktor kao dokaz da fuzijom možemo dobiti energiju. Točno je prognozirao razvoj velikih solarnih elektrana u pustinjama, dok su elektrane u orbiti, koje energiju skupljaju od Sunca i šalju je na Zemlju i dalje u željama.  

Puno će se ulagati u razvoj vozila s robotskim mozgom; točno je predvidio Asimov i još tada dao bolji naziv pametnim automobilima od autonomnih vozila, koji se često koristi. No, prsluci koji omogućuju let ili hovercraft nisu tehnologije koje su se raširile. 

Cijeli svijet neće moći jednako uživati u svim gadgetima u potpunosti, napisao je Asimov i dodao da će puno više ljudi biti zakinuto, iako će se možda činiti da žive bolje nego danas. Ovaj je detalj prilično točno pogodio, a danas su pokrenute brojne inicijative kojima se pristup internetu želi omogućiti svima. 

U nastavku je izrazio i zabrinutost zbog rasta populacije te spomenuo kako će se s tim morati boriti buduće generacije, a kao metode borbe spomenuo veću smrtnost ili smanjenje broja poroda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način