Dok više od milijardu ljudi na svijetu umire od gladi, na tajnoj lokaciji u Londonu je predstavljen prvi umjetni burger vrijedan 250.000 funti. Probali su ga stručnjaci
Probali su prvi umjetni burger: 'Nije loš, fali malo papra i soli'
U Londonu je u ponedjeljak pojeden prvi laboratorijski napravljen 'burger'. Napravljen je od matičnih stanica krave, čija proizvodnja samo 142 grama stoji 250.000 funti. Njegov izumitelj Mark Post, s Maastrichtskog sveučilišta u Nizozemskoj, tvrdi da je upravo takva vrsta proizvodnje hrane budućnost u slučaju opće nestašice hrane u svijetu.
'Presuda' o okusu burgera, kojeg su mediji nazvali 'Frankenburgerom', nije uopće bila loša.
- Očekivala sam da će tekstura bili blaža. Znala sam da u njemu nema masnoće pa nisam znala koliko će biti sočno. Vrlo je blizu okusu mesa. Nije presočno. Čvrstoća je savršena, ali mi fali soli i papra - kazala je australska stručnjakinja za hranu Hanni Ruetzler, prenosi Daily Mail.
Prof. Tara Garnet, direktorica istraživačkog odsjeka Food Policy Research Network na Oxfordskom sveučilištu tvrdi da stvaranje umjetne hrane nije rješenje za suzbijanje gladi u svijetu. Ona smatra da je problem u samom sustavu opskrbe hranom. U isto vrijeme dok milijardu ljudi na svijetu umire od gladi, 1.4 milijarda ljudi je pretila, što znači da glad u svijetu nije uzrokovana nestašicom hrane već njenom krivom raspodjelom.