To je to što me zanima!

10 blagodati octa: Dezinficira, omekšava veš, uništava korov...

Osim što dezinficira razne površine, ocat ima svojstvo izbjeljivanja pa je odličan izbor za čišćenje kupaonice i zahoda. Također, bijeli ocat je odličan prirodni omekšivač rublja
Vidi originalni članak

Bijeli ocat koristan je za mnogo toga u kućanstvu, a domaćice već od davnih vremena znaju da je izvrsno sredstvo za pranje i njegu rublja. Odličan je za ljepotu tijela, ali i za čistoću kuće. Osim toga, prirodan je pa nema udisanja štetnih kemikalija kao kod mnogih preparata koje možete pronaći u trgovinama.

POGLEDAJTE VIDEO Kako se riješiti neugodnog zadaha od luka:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Donosimo vam ideje na koje ga sve načine možete koristiti:

1. Uklanja neugodne mirise

Bijeli ocat pomaže uništiti bakterije koje se na odjeći mogu gomilati zbog znoja koji se uvukao u tkaninu, a dobar je i za svježiji miris vaših ručnika. Dodajte pola šalice octa u perilicu tijekom ciklusa ispiranja i to bi trebalo biti dovoljno.

No, ukoliko se radi o neugodnim mirisima kojih se ne možete lako riješiti, tada u lavor uspite hladnu vodu i dodajte octa pa namočite problematični komad odjeće. Ostavite oko 20 minuta pa ubacite u perilicu.

VRUĆE VAM JE? Radite od kuće i nemate klimu? Deset trikova kako to preživjeti

2. Uklanja mrlje

Želite li se riješiti mrlje na tkanini, posprejajte problematično područje octom i ostavite neka tako stoji 15-ak minuta. Ukoliko se radi o tvrdokornijoj mrlji, tada ocat pomiješajte sa soda bikarbonom, nanesite na mrlju i ostavite neko vrijeme pa isperite. Ponovite postupak ako vidite da mrlja nije do kraja uklonjena.

3. Omekšava tkaninu

Bijeli ocat je odličan prirodni omekšivač od kojeg će vam odjeća, a posebno ručnici, biti vrlo mekani. Ulijte pola šalice octa u odjeljak gdje se inače stavlja omekšivač i to neposredno prije posljednjeg ciklusa ispiranja - tada je najučinkovitiji jer uklanja ostatke otopljenih tvari i deterdženata koji se mogu naći u vodi u ciklusima između pranja i centrifuge, healthylifeboxx.com.

4. Čisti stakla

U boci sa raspršivačem napravite mješavinu vode i octa pa njome perite prozore. Na ovakav način stakla su domaćice prale od davnina. One su ga nakon pranja glancale novinskim papirom, a vi možete posegnuti za papirnatim ubrusima.

JEDNOSTAVAN TRIK Produljite trajnost izrezanom avokadu u posudici s vodom

5. Ubija korov 

Vrtlari kažu kako je bijeli ocat savršeno prirodno sredstvo za uklanjanje korova ili neželjene trave iz vrta. Dovoljno ga je pošpricati na određeno područje, i to je to.

6. Daje kosi sjaj

Za lijepu, mekanu i sjajnu kosu pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:2. Nanesite to na kosu, ostavite deset minuta pa isperite toplom vodom.

7. Neutralizira miris cigareta 

Jednostavno ulijte ocat u zdjelicu i stavite u dio sobe u kojem se osjeća smrad, neutralizirat će ga.

8. Dezinficira kupaonicu 

Osim što dezinficira razne površine, ocat ima svojstvo izbjeljivanja pa je odličan izbor za čišćenje kupaonice i zahoda. Stavite u bočicu sa sprejem ocat i vodu u omjeri 1:2 i pošpricajte po površini koju čistite.

LISTIĆI ZA SUŠILICU Trik kako da umjetne biljke ne budu prašnjave i svježe mirišu

9. Odčepljuje odvode

Potrebni su vam soda bikarbona i ocat. Najprije u odvod stavite nekoliko žlica sode, a potom ulijte nešto octa. Odmah ćete vidjeti reakciju. Na kraju isperite toplom vodom. Neki ljudi savjetuju da se soda i ocat nakon što se zapjene ostave oko sat vremena u odvodu ili čak preko noći.

10. Uklanja mrlje s tepiha 

Kod mrlja na podu pomiješajte dvije litre vruće vode sa čašom octa i time operite pod. Ako se radi o mrljama na tepihu, tada izlijte malo octa direktno na mrlju pa preko toga stavite malo deterdženta. Ostavite da se osuši pa istrljajte četkom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ryba 16.07.2020.

    Ništa od toga nije istina, osim kaj skida kamenac...

Komentiraj...
Vidi sve komentare