To je to što me zanima!

5 recepata za fine, zdrave juhe: Sa špinatom i lećom, s mesnim okruglicama, od češnjeka...

Grašak, luk, kelj, zelene salate, mrkva, šparoge, divlji češnjak, krumpir, koromač i bob, ili slanutak, samo su neke od namirnica koje mogu imati glavnu riječ u pripremi kremastih juha ili proljetnih variva
Vidi originalni članak

Mnogi ljudi obožavaju pojesti tanjur bogate tople juhe prije ručka ili večere zimi, jer ugodno zagrije organizam i pomaže u probavi teške i masne hrane. Mudro je nastaviti tu naviku i sada kad je proljeće, jer su upravo lagane povrtne juhe na proljeće najbolji način da u prehranu uvedete što više mladog povrća, a time i vrijednih sastojaka koje ono sadrži.

POGLEDAJTE VIDEO: Tajni sastojak koji obogaćuje okuse 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Grašak, luk, kelj, zelene salate, mrkva, šparoge, divlji češnjak, krumpir, koromač i bob, ili slanutak, samo su neke od namirnica koje mogu imati glavnu riječ u pripremi kremastih juha ili proljetnih variva. Odličnu gustu juhu možete dobiti i dodavanjem amarantha ili prosa te palente s povrćem, na primjer. Trebate li juhu koja je malo 'jača' dodajte malo pržene pancete, dimljenog lososa ili ploške kobasice. A želite li ih zagustiti, jedan od načina je da dodate žitarice: ječam, zob, amaranth i slično. 

Dobra stvar kod tih laganih juha je to da se ne kuhaju dugo te da svaki dan možete imati nove okuse na stolu, ovisno o tome što ste ubacili u lonac. Idealne su za ponijeti na posao (u termosici će održati i potrebnu toplinu pa ih ne treba podgrijavati), a  korisno je i to što takvu juhu možete skuhati u količini za dva do tri dana, pa ćete imati manje obaveza oko kuhanja.

INTERVJU SA ROYEM YERUSHALMIJEM Recepti doktora kulinarstva: Pripremite fino punjeno povrće ili sirove špagete od tikvica

Evo nekoliko recepata za proljetne juhe koje će vas oduševiti: 

Leća s mladim špinatom

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 srednje mrkve
  • luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 450 ml pilećeg temeljca
  • 450 g pelata
  • 1 1/2 šalice zelene leće
  • grančica bosiljka
  • 1/2 žličice sušenog timijana i origana
  • prstohvat soli i papra
  • srednja tikvica
  • 220 g mladog špinata
  • žlica limunova soka
  • parmezan za serviranje
  • Lentil spinach soup

Priprema:

Na zagrijanom ulju pirjajte narezane mrkve i luk. Nakon dvije minute dodajte protisnut češnjak. Ulijte temeljac i pelate koje ste prije toga dobro usitnili.  Promiješajte pa dodajte leću i začine. Posolite i popaprite i pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte na kocke narezanu tikvicu i za pet minuta nasjeckan mladi špinat. Nakon pet minuta ulijte sok od limuna i malo vode ako je potrebno. Poslužite uz ribani parmezan.

Juha od cvjetače

Sastojci:

  • 4 žlice maslaca
  • 5 češanja češnjaka
  • 2 poriluka
  • pastrnjak
  • glavica cvjetače
  • 2 krumpira
  • 4 l pilećeg temeljca
  • 3 grančice timijana
  • 1/2 svežnja vlasca
  • sol, papar

Priprema:

U loncu na zagrijanome maslacu pirjajte narezan češnjak, kolutiće poriluka i pastrnjaka. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte cvjetaču narezanu na manje komade, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar. Izblendajte juhu dok ne postane glatka. Pospite je vlascem i poslužite.

SAVJETI ZA POČETNIKE Planirate izraditi svoj vrt? Ove biljke će vam sigurno uspjeti

Krem juha od češnjaka

Sastojci:

  • 100 gr češnja češnjaka
  • 300 ml pileće juhe
  • 300 ml mlijeka
  • 70 ml punomasnog vrhnja
  • 1 oguljeni i narezani krumpir srednje veličine
  • sol i papar po ukusu
  • bobice grožđa

Priprema: 

Izmiksajte češnjak do gustoće paste. Zagrijte ulje u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte pastu od češnjaka i kuhajte neprestano miješajući dok pasta ne počne mijenjati boju. Umiješajte pileću juhu i vino. Zakuhajte smjesu. Smanjite vatru i kuhajte 30 minuta. Umiješajte mlijeko, vrhnje i krumpir pa kuhajte još 30 minuta. Juhu izmiksajte u blenderu i vratite u lonac. Posolite i popaprite po ukusu. Prilikom posluživanja dodajte par bobica grožđa koje će istaknuti okus juha.

Pileća juha od mesnih okruglica i povrća

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 luk nasjeckani,
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana,
  • 1/4 šalice suhog bijelog vina,
  • 2 grančice svježeg timijana,
  • pileći temeljac,
  • 500 g mljevenih pilećih prsa,
  • krušne mrvice,
  • 1 veliko jaje,
  • 2 žlice naribanog parmezana,
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina,
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka,
  • sol, papar,
  • rezanci od povrća (mrkva, tikvica, celer - po želji)
  • 1 cherry rajčica,
  • 1 žlica crvenog vinskog octa

Priprema:

Zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumene, 4 do 6 minuta. Dodajte vino i timijan. Kuhajte dok vino ne postane sirup, 1 minutu. Dodajte pileći temeljac. U međuvremenu u zdjeli lagano pomiješajte piletinu, krušne mrvice, jaje, parmezan, peršin, bosiljak i po 1/2 žličice soli i papra. Oblikujte okruglice. Ubacite ih u juhu. Smanjite vatru na najmanje, poklopite i pirjajte dok se okruglice ne skuhaju, 7 do 9 minuta. Dodajte rezance i rajčice. Kuhajte, povremeno miješajući, dok rezanci ne omekšaju, 3 do 4 minute. Umiješajte ocat. Začinite sa soli i paprom. Poslužite odmah.

ZA OBILJE PLODOVA Savjeti za početnike: Evo kako isplanirati i uzgojiti savršeni vrt

Gusta juha od tikvica

Sastojci

  • 1/2 kg tikvica,
  • 2 češnja češnjaka,
  • žumanjak,
  • 125 ml kiselog vrhnja,
  • litra povrtnog temeljca ili vode u kojoj se se kuhale tikvice,
  • 2 žlice maslinova ulja,
  • žlica brašna,
  • sol, papar, vezica peršina,
  • 2-3 kapi balzamičkog octa

Priprema: 

Očistite tikvice i nasjeckajte ih, pa skuhajte u vodi sa češnjakom. Ako nemate povrtni temeljac, vodu u kojoj su se kuhale tikvice sačuvajte. Potom tikvice pasirajte štapnim mikserom. Stavite na dno lonca malo ulja i kratko popržite brašno, dodajte usitnjene tikvice i češnjak te dolijte vodu u kojoj su se tikvice kuhale, ili povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta.Umutite kiselo vrhnje sa žumanjkom. Maknite juhu s vatre i ulijte vrhnje u nju. Vratite na vatru i prokuhajte još pet minuta. Dodajte nekoliko kapi octa. Prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom. 

 

 

        

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 22.04.2023.

    Juha od cvjetače 4l temeljca??

Komentiraj...
Vidi sve komentare