Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

5 recepata za fine, zdrave juhe: Sa špinatom i lećom, s mesnim okruglicama, od češnjeka...

5 recepata za fine, zdrave juhe: Sa špinatom i lećom, s mesnim okruglicama, od češnjeka...

Grašak, luk, kelj, zelene salate, mrkva, šparoge, divlji češnjak, krumpir, koromač i bob, ili slanutak, samo su neke od namirnica koje mogu imati glavnu riječ u pripremi kremastih juha ili proljetnih variva

VIDEO

Mnogi ljudi obožavaju pojesti tanjur bogate tople juhe prije ručka ili večere zimi, jer ugodno zagrije organizam i pomaže u probavi teške i masne hrane. Mudro je nastaviti tu naviku i sada kad je proljeće, jer su upravo lagane povrtne juhe na proljeće najbolji način da u prehranu uvedete što više mladog povrća, a time i vrijednih sastojaka koje ono sadrži.

POGLEDAJTE VIDEO: Tajni sastojak koji obogaćuje okuse 

Pokretanje videa...

juha 00:15

Grašak, luk, kelj, zelene salate, mrkva, šparoge, divlji češnjak, krumpir, koromač i bob, ili slanutak, samo su neke od namirnica koje mogu imati glavnu riječ u pripremi kremastih juha ili proljetnih variva. Odličnu gustu juhu možete dobiti i dodavanjem amarantha ili prosa te palente s povrćem, na primjer. Trebate li juhu koja je malo 'jača' dodajte malo pržene pancete, dimljenog lososa ili ploške kobasice. A želite li ih zagustiti, jedan od načina je da dodate žitarice: ječam, zob, amaranth i slično. 

Dobra stvar kod tih laganih juha je to da se ne kuhaju dugo te da svaki dan možete imati nove okuse na stolu, ovisno o tome što ste ubacili u lonac. Idealne su za ponijeti na posao (u termosici će održati i potrebnu toplinu pa ih ne treba podgrijavati), a  korisno je i to što takvu juhu možete skuhati u količini za dva do tri dana, pa ćete imati manje obaveza oko kuhanja.

Recepti doktora kulinarstva: Pripremite fino punjeno povrće ili sirove špagete od tikvica
Recepti doktora kulinarstva: Pripremite fino punjeno povrće ili sirove špagete od tikvica

Evo nekoliko recepata za proljetne juhe koje će vas oduševiti: 

Leća s mladim špinatom

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 srednje mrkve
  • luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 450 ml pilećeg temeljca
  • 450 g pelata
  • 1 1/2 šalice zelene leće
  • grančica bosiljka
  • 1/2 žličice sušenog timijana i origana
  • prstohvat soli i papra
  • srednja tikvica
  • 220 g mladog špinata
  • žlica limunova soka
  • parmezan za serviranje
  • Lentil spinach soup

Priprema:

Na zagrijanom ulju pirjajte narezane mrkve i luk. Nakon dvije minute dodajte protisnut češnjak. Ulijte temeljac i pelate koje ste prije toga dobro usitnili.  Promiješajte pa dodajte leću i začine. Posolite i popaprite i pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte na kocke narezanu tikvicu i za pet minuta nasjeckan mladi špinat. Nakon pet minuta ulijte sok od limuna i malo vode ako je potrebno. Poslužite uz ribani parmezan.

Juha od cvjetače

Sastojci:

  • 4 žlice maslaca
  • 5 češanja češnjaka
  • 2 poriluka
  • pastrnjak
  • glavica cvjetače
  • 2 krumpira
  • 4 l pilećeg temeljca
  • 3 grančice timijana
  • 1/2 svežnja vlasca
  • sol, papar

Priprema:

U loncu na zagrijanome maslacu pirjajte narezan češnjak, kolutiće poriluka i pastrnjaka. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte cvjetaču narezanu na manje komade, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar. Izblendajte juhu dok ne postane glatka. Pospite je vlascem i poslužite.

Planirate izraditi svoj vrt? Ove biljke će vam sigurno uspjeti
Planirate izraditi svoj vrt? Ove biljke će vam sigurno uspjeti

Krem juha od češnjaka

Sastojci:

  • 100 gr češnja češnjaka
  • 300 ml pileće juhe
  • 300 ml mlijeka
  • 70 ml punomasnog vrhnja
  • 1 oguljeni i narezani krumpir srednje veličine
  • sol i papar po ukusu
  • bobice grožđa

Priprema: 

Izmiksajte češnjak do gustoće paste. Zagrijte ulje u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte pastu od češnjaka i kuhajte neprestano miješajući dok pasta ne počne mijenjati boju. Umiješajte pileću juhu i vino. Zakuhajte smjesu. Smanjite vatru i kuhajte 30 minuta. Umiješajte mlijeko, vrhnje i krumpir pa kuhajte još 30 minuta. Juhu izmiksajte u blenderu i vratite u lonac. Posolite i popaprite po ukusu. Prilikom posluživanja dodajte par bobica grožđa koje će istaknuti okus juha.

Pileća juha od mesnih okruglica i povrća

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 luk nasjeckani,
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana,
  • 1/4 šalice suhog bijelog vina,
  • 2 grančice svježeg timijana,
  • pileći temeljac,
  • 500 g mljevenih pilećih prsa,
  • krušne mrvice,
  • 1 veliko jaje,
  • 2 žlice naribanog parmezana,
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina,
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka,
  • sol, papar,
  • rezanci od povrća (mrkva, tikvica, celer - po želji)
  • 1 cherry rajčica,
  • 1 žlica crvenog vinskog octa

Priprema:

Zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumene, 4 do 6 minuta. Dodajte vino i timijan. Kuhajte dok vino ne postane sirup, 1 minutu. Dodajte pileći temeljac. U međuvremenu u zdjeli lagano pomiješajte piletinu, krušne mrvice, jaje, parmezan, peršin, bosiljak i po 1/2 žličice soli i papra. Oblikujte okruglice. Ubacite ih u juhu. Smanjite vatru na najmanje, poklopite i pirjajte dok se okruglice ne skuhaju, 7 do 9 minuta. Dodajte rezance i rajčice. Kuhajte, povremeno miješajući, dok rezanci ne omekšaju, 3 do 4 minute. Umiješajte ocat. Začinite sa soli i paprom. Poslužite odmah.

Savjeti za početnike: Evo kako isplanirati i uzgojiti savršeni vrt
Savjeti za početnike: Evo kako isplanirati i uzgojiti savršeni vrt

Gusta juha od tikvica

Sastojci

  • 1/2 kg tikvica,
  • 2 češnja češnjaka,
  • žumanjak,
  • 125 ml kiselog vrhnja,
  • litra povrtnog temeljca ili vode u kojoj se se kuhale tikvice,
  • 2 žlice maslinova ulja,
  • žlica brašna,
  • sol, papar, vezica peršina,
  • 2-3 kapi balzamičkog octa

Priprema: 

Očistite tikvice i nasjeckajte ih, pa skuhajte u vodi sa češnjakom. Ako nemate povrtni temeljac, vodu u kojoj su se kuhale tikvice sačuvajte. Potom tikvice pasirajte štapnim mikserom. Stavite na dno lonca malo ulja i kratko popržite brašno, dodajte usitnjene tikvice i češnjak te dolijte vodu u kojoj su se tikvice kuhale, ili povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta.Umutite kiselo vrhnje sa žumanjkom. Maknite juhu s vatre i ulijte vrhnje u nju. Vratite na vatru i prokuhajte još pet minuta. Dodajte nekoliko kapi octa. Prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom. 

 

 

        

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'