To je to što me zanima!

7 odličnih recepata za jela koja školarci mogu napraviti sami

Tu se ne radi samo o tome da nauče kuhati i pomagati u kućanstvu, već im time omogućavate da izgrađuju samopouzdanje i budu kreativni. Svakako pohvalite njihova mala remek djela
Vidi originalni članak

Djeca jako vole kad vide da im roditelji vjeruju i dopuštaju neke stvari, poput toga da sama nešto pripreme u kuhinji. Ovisno o uzrastu, potaknite ih da rade razna jela, od onih koja se ne kuhaju do nešto kompliciranijih zbog kojih je potrebno upaliti štednjak.

POGLEDAJTE VIDEO Odgoj djece u Danskoj:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U početku budite iz njih, a kad se uhodaju lagano se udaljite i suptilno promatrajte što rade. Ne dijelite im savjete i ne pomažite, osim ako vas to traže. Na taj način će vaši mališani postati sve samostalniji, sigurniji u sebe, a usput će učiti važne lekcije koje će im dobro doći tijekom života. 

USVOJITE IH 9 savjeta kako biti bolji roditelj

Na tržištu postoje brojne kuharice prilagođene mališanima, a i na internetu ćete pronaći mnoštvo toga, od predjela i glavnih jela do deserta, obroka pogodnih za užinu, nošenje u školu, na izlete...

Donosimo vam 7 jednostavnih recepata kao malu inspiraciju pa izaberite jedan i potaknite svojeg školarca da to napravi:

1. Kuglice od keksa koje se ne peku

Sastojci:

  • 300 g keksa s okusom kakaa
  • 150 ml soka od naranče
  • 1 vanilin šećer
  • 2 velike žlice pekmeza od naranče ili marelice
  • 1 red čokolade za kuhanje (može i više)
  • naribana korica naranče
  • 1 žlica meda

Priprema:

Kekse sameljite ili ih dobro usitnite rukama. Potom ih prelijte sokom, promiješajte pa dodajte med, pekmez, vanilin šećer i otopljenu čokoladu, Na kraju u smjesu ubacite ribanu narančinu koricu pa sve dobro zamijesite da se svi sastojci dobro povežu.

Zatim smjesu stavite u hladnjak na 30 minuta pa oblikujte kuglice. Učini li vam se da je smjesa previše mekana, ubacite još malo keksa. Na kraju uvaljajte svaku kuglicu u mljevene kekse. 

2. Pizza iz mikrovalne

Sastojci:

  • 4 žlice brašna
  • 1/8 žličice praška za pecivo
  • 1/16 žličice sode bikarbone
  • 1/8 žličica soli
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica umaka od rajčice
  • 1 velika žlice isjeckane mozzarelle
  • 5 mini feferona
  • 1/2 žličice sušenih začina - bosiljak ili origano

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol zajedno u šalici u kojoj ćete raditi pizzu. Dodajte mlijeko i ulje. Na površinu tijesta stavite umak od rajčice pa na to sir, feferone i začin.

Pecite u mikrovalnoj minutu ili malo više na 1200W. Ovisno o jačini mikrovalne, to vrijeme može se razlikovati pa pazite. Pizza je gotova nakon što tijesto naraste, a nadjev počne dobivati mjehuriće.

ODUŠEVITE SLAVLJENIKA Top 5 recepata za jednostavne rođendanske torte: Keks torta, s mrkvom i orasima, bez jaja...

3. Bruschette s tunom i sirom

Sastojci:

  • 8 kriški kruha
  • 2 limenke tune u maslinovom ulju 
  • 200 g Mozzarelle
  • 2 rajčice
  • češanj češnjaka
  • malo origana
  • zelena salata
  • sol
  • papar
  • sok od pola limuna

Priprema:

Narežite mozzarellu, rajčicu i ocijedite tunjevinu, ali ulje ne bacajte. Popecite kriške kruha na roštilj tavi ili u pećnici da budu hrskave. Potom svaku premažite češnjakom i nakapajte s malo ulja koje ste sačuvali od tune.

Nakon toga na svaku šnitu stavite sjeckanu salatu, Mozzarellu, rajčice i začinite s malo origana, soli i papra. Na vrh stavite komade tunjevine, nakapajte sok od limuna i odmah poslužite.

4. Voćna salata sa sirom

Sastojci: 

  • 2 breskve (može i iz konzerve)
  • 50 g šećera
  • 100 g mascarponea
  • 100 ml vrhnja za šlag 
  • kap ekstrakta vanilije
  • 20 malina - izrezanih na pola
  • šaka pistacija - grubo nasjeckan
  • malo javorovog sirupa ili meda

Postupak: 

Breskve ogulite, narežite i posložite u 4 posudice za serviranje. Pospite ih s malo šećera. Potom dobro promiješajte mascarpone, vrhnje, ekstrakt vanilije i preostali šećer tako da dobijete laganu, pahuljastu smjesu.

Smjesu žlicom stavljate na breskve u posudicama pa na to poslažite maline i sve pospite pistacijom. Na kraju prelijte javorovim sirupom ili medom i ukrasite malinom.

5. Krafne iz pećnice

Sastojci:

*šalica od 240 ml

za tijesto:

  • 2 šalice brašna
  • 3/4 šalice šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 3/4 šalice jogurta
  • 2 jaja
  • 2 žlice maslaca - rastopljenog
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 1/2 žličice ekstrakta limuna
  • 2 žlice izribane limunove korice

KUŠAJTE NEŠTO NOVO Kao da jedete sočnu pizzu punu sira: Recept za zdravi i vrlo ukusan složenac od povrća

za posipanje: 

  • 1/2 šalice šećera
  • 1 žlica limunove korice
  • 1/2 šalice otopljenog maslaca

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a poseban protvan s kalupima za krafne premažite s malo ulja.

Pomiješajte u jednoj posudi brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, a u drugoj jogurt, jaja, maslac, limunov sok, ekstrakt limuna i koricu limuna. Spojite polako te dvije smjese da dobijete glatko tijesto.

Potom ga stavite u slastičarsku špricu ili vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali jedan kut pa ga tako stavljajte u kalupe.

Pecite 9 minuta pa ih izvadite i ohladite nekoliko minuta, a potom ih slažite na rešetku. Ponavljajte postupak dok sve krafne nisu gotove. Na kraju vrh svake krafne lagano umočite u otopljeni maslac pa u mješavinu šećera i limunove korice. Želite li da budu manje masne, preskočite maslac.

BLAGODATI BILJAKA 7 recepata za fine jesenske čajeve, griju dušu i tijelo, jačaju imunitet i opuštaju od stresa

6. Grčka salata

Sastojci:

  • 4 velike rajčice - narezane na šnite
  • 1 krastavac - očišćen od sjemenki i grubo narezan
  • pola crvenog luka - tanko narezan
  • 20 crnih maslina
  • 1 žličica sušenog origana
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 85 g feta sira - narezanog na kockice
  • sol po želji

Postupak:

U veliku zdjelu stavite sve sastojke i promiješajte. Salatu poslužite s kockicama suhog, hrskavog kruha - upit će sokove.

7. Mesna štruca

Sastojci:

*šalica od 2,4 dl

  • 700 grama mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 glava luka, nasjeckana
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice senfa
  • 1/3 šalice kečapa
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a u međuvremenu pomiješajte meso, jaje, luk, mlijeko, krušne mrvice, sol i papar pa oblikujte štrucu i stavite u protvan koji ste prethodno premazali uljem.

U posudici pomiješajte kečap, šećer i senf pa time premažite mesnu štruci. Pecite je oko sat vremena. Gotova je kad lijepo porumeni.

Ova štruca je odlična i kada se jede hladna, a višak možete iskoristiti za sendvič koji će školarac nositi u školu ili na izlet.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nap7 26.09.2022.

    Kuglice od keksa najbolje

Komentiraj...
Vidi sve komentare