Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

9 savjeta kako biti bolji roditelj

9 savjeta kako biti bolji roditelj

Pažljivo birajte riječi i budite suosjećajni. Djeca trebaju znati da svatko griješi, ali i da ih vi i dalje volite, čak i onda kada vam se ne sviđa kako se ponašaju

VIDEO

1. Podignite djetetovo samopouzdanje

Djeca upijaju ton glasa, govor tijela i svaki izraz lica roditelja. Vaše riječi i postupci kao roditelja utječu na njihovo samopouzdanje u razvoju. Pustite ih da rade stvari samostalno. To će učiniti da se osjećaju sposobno. Nemojte ih uspoređivati s drugima jer tako će se samo osjećati bezvrijedno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Pažljivo birajte riječi i budite suosjećajni. Djeca trebaju znati da svatko griješi, ali i da ih vi i dalje volite, čak i onda kada vam se ne sviđa kako se ponašaju.

2. Pohvalite ih kada naprave nešto dobro

Jeste li ikada razmislili o tome koliko ste puta negativno reagirali na svoju djecu u određenom danu? Možda mnogo češće kritizirate nego dajete komplimente. Učinkovitiji pristup je primijetiti kada naprave nešto kako treba: 'Namjestio si krevet bez da ti je netko to rekao, pa to je sjajno'. Ovakve izjave će dugoročno više pomoći u poticanju dobrog ponašanja. Svaki dan pronađite nešto za pohvalu.

Česte pogreške koje roditelji rade dok uspavljuju svoju bebu
Česte pogreške koje roditelji rade dok uspavljuju svoju bebu

3. Postavite granice i budite dosljedni svojoj disciplini

Disciplina je neophodna u svakom kućanstvu. Cilj discipline je pomoći djeci da izaberu prihvatljiva ponašanja i nauče samokontrolu.  Ograničenja su im potrebna kako bi izrasli u odgovorne odrasle osobe.

Uspostavljanje kućnog reda pomaže djeci da razumiju vaša očekivanja i razviju samokontrolu. Neka pravila mogu uključivati: nema televizora dok se ne završi zadaća, nema crtića dok se ne pospreme sve igračke..

4. Odvojite vrijeme za svoju djecu

Ujutro ustanite 10 minuta ranije kako biste mogli doručkovati s djetetom ili prošećite s njima nakon večere. Djeca koja ne dobivaju pažnju koju žele od svojih roditelja često se loše ponašaju jer će na taj način sigurno biti primijećena.

Mnogi roditelji smatraju da je korisno planirati zajedničko vrijeme sa svojom djecom. Osmislite 'posebnu noć' svaki tjedan da budete zajedno i dopustite svojoj djeci da odluče kako provesti vrijeme. 

5. Budite dobar uzor

Mala djeca uče mnogo o tome kako se ponašati gledajući svoje roditelje. Što su mlađi, to više slušaju roditelje.. Prije nego što se istresete ili krenete psovati ispred djece, razmislite: želite li da se vaše dijete tako ponaša kada je ljuto? Budite svjesni da vas vaša djeca neprestano promatraju. 

6. Neka komunikacija bude prioritet

Ne možete očekivati od djece da rade sve samo zato što vi, kao roditelj, "tako kažete". Oni žele i zaslužuju objašnjenja jednako kao i odrasli. Ako ne odvojite vrijeme za objašnjenje, djeca će se početi pitati o vrijednostima i motivima i imaju li oni ikakvu osnovu. Roditelji koji razumiju svoju djecu dopuštaju im da razumiju i uče na način bez osuđivanja. Jasno izrazite svoja očekivanja. Ako postoji problem, opišite ga, izrazite svoje osjećaje i pozovite djecu da s vama rade na rješenju.

7. Budite fleksibilni i voljni prilagoditi svoj stil roditeljstva

Ako se često osjećate 'iznevjereno' djetetovim ponašanjem, možda imate nerealna očekivanja. Okruženje djece utječe na njihovo ponašanje, pa biste to ponašanje mogli promijeniti promjenom okoline. Ako stalno govorite 'ne' svom dvogodišnjaku, potražite načine da promijenite okruženje tako da manje stvari bude zabranjeno. To će uzrokovati manje frustracija za oboje.

17 ideja kako odjenuti djecu za kišu - za igru na svježem zraku
17 ideja kako odjenuti djecu za kišu - za igru na svježem zraku

8. Pokažite da je vaša ljubav bezuvjetna

Kao roditelj, odgovorni ste za ispravljanje i usmjeravanje svoje djece. Ali, način na koji izražavate svoje smjernice čini veliku razliku u tome kako ih dijete prima.

Kada se morate suočiti sa svojim djetetom, izbjegavajte kritiziranje ili traženje mana, što šteti samopouzdanju i može dovesti do ljutnje. Umjesto toga, pokušajte s njegovanjem i ohrabrivanjem, čak i kada disciplinirate svoju djecu.

9. Upoznajte svoje potrebe i ograničenja kao roditelja

I vi imate snage i slabosti kao roditelj. Prepoznajte svoje sposobnosti i potrudite se da radite na svojim slabostima. Pokušajte imati realna očekivanja za sebe, svog partnera i svoju djecu. Ne morate imati sve odgovore, opraštajte sami sebi. Usredotočite se na područja koja trebaju najviše pozornosti umjesto da pokušavate riješiti sve odjednom, piše KidsHealth.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa