To je to što me zanima!

7 super recepata za salate koje ljeti mogu biti samostalno jelo

Listovi salate uz dodatak mesa, žitarica, sira i sjemenki lako postaju zvijezde svakog obroka, savjetuje nutricionistica Petra Vlak i dodaje da tijekom pripreme pazite na higijenu
Vidi originalni članak

Uz odmor i opuštenost, ljeto nosi i potencijalne opasnosti - dehidraciju, toplotni udar, opekline, srčane tegobe te trovanja hranom. Potonjem pogoduju visoke temperature i visoki stupanj vlažnosti uslijed kojih se razmnožavaju patogene bakterije. Nekoliko je osnovnih koraka koji garantiraju pravednu bitku u borbi protiv bakterija - uzročnika trovanja hranom. Važno održavanje čistoće - tijekom pripreme, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu, režu i sjeckaju treba dobro oprati.

POGLEDAJTE VIDEO: Dva recepta za raskošne salate

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hranu treba kuhati, peći i pržiti te hladiti i zamrzavati na odgovarajućim temperaturama. Temperatura hladnjaka treba biti 4°C, a zamrzivača –18°C. Meso koje nije zamrznuto u roku od dva (riba, perad) do pet (teletina, janjetina, svinjetina, govedina) dana, treba potrošiti. Svježe i kvarljivo meso treba biti pažljivo zamotano kako bi se spriječilo 'curenje' sokova mesa na drugu hranu Također, svježu hranu potrebno je staviti u hladnjak unutar dva sata, kaže mag. nutricionizma Petra Vlak.

Važno je i razdvajanje namirnica – meso i riba ne smiju biti u dodiru s namirnicama koje se jedu svježe. Tu spadaju salate, kraljice ljetnih jelovnika. Zbog svoje kameleonske sposobnosti od običnog priloga lako postaju glavno jelo. 

- Šareni listovi potočarke, rikole ili matovilca mogu se kombinirati s kuhanim cjelovitim žitaricama poput pira, amaranta, heljde, prosa, kvinoje ili ječma te svježim povrćem (rajčica, paprika, mladi kukuruz, avokado). Najbolji izvori proteina koje možete uključiti su nemasno meso peradi li ribe, kuhano jaje, sirevi ili mahunarke (slanutak, leća ili šareni grah). Sjemenke sezama, lana, buće ili suncokreta izvrstan su dodatak, jer obiluju zdravim masnoćama - savjetuje te dodaje da se preporučuje izbjegavanje gotovih dresinga. Radije posegnite za ekstra djevičanskim maslinovim ili bućinim uljem, acetom balsamicom ili limunovim sokom te svježim začinskim biljem poput bosiljka, mente, vlasca, timijana ili ružmarina, kaže. 

Baš kao i pizzu margaritu, caprese salatu krase boje talijanske zastave. Za rustikalnu verziju ove salate, rajčicu možete ispeći u pećnici pa sjediniti s mozzarellom i bosiljkom.

Talijanski klasik: Salata caprese 

Sastojci: 250 g rajčica, 150 g mozzarelle, 15 g svježeg bosiljka, sol, papar, maslinovo ulje 

Priprema: Rajčice i sir narežite na ploške pa rasporedite na plitki tanjur. U maloj staklenki napravite emulziju od maslinova ulja, soli i papra pa prelijte. Ukrasite listovima bosiljka. 

Osvježavajuća salata s ribom

Sastojci: 100 g dimljenih fileta brancina ili orade, 50 g rikule, 100 g mini rajčice, 1 avokado, 0,5 dl maslinova ulja, 0,1 dl octa, sol, svježe mljeveni papar

Priprema: Avokado ogulite i izrežite na polumjesece. Rikulu properite, a mini rajčice isjeckajte na četvrtine. Salatu začinite uljem, octom, solju i paprom. Izmiješajte i složite na tanjur. Dimljenoj ribi ogulite kožu, isjeckajte je na komade željene veličine i pažljivo složite na salatu. Na kraju pokapajte s malo maslinova ulja.

Azijska salata 

Sastojci: 0,5 kg svinjskog buta, žlica ulja, 1 dl sojina umaka, 1 dl šerija, žlica sezamova ulja, 25 dag tjestenine, vezica mladog luka, 2 paprike, 25 dag špinata, šaka prženih badema

Priprema: Narežite svinjetinu na trake i ispržite. Propirjajte luk i papriku narezane na trake. Pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje i šeri pa polovicom natopite meso i ostavite u hladnjaku jedan sat. Skuhajte i ocijedite tjesteninu. Složite je na špinat, prelijte preostalim umakom pa na nju stavite meso i povrće te ukrasite bademima.

Pesto Genovese s paštom

Sastojci (za 4 serviranja): 100 g listova bosiljka, 1 šalica maslinova ulja, 12 žlica naribanog parmezana, 4 žlice naribanog pecorino sira, 4 češnja češnjaka, 2 žlice pinjola, malo krupne morske soli

Priprema: Pripremite mužar i blender. Bosiljak operite i osušite. Zgnječite češnjak i sol. Dodajte pinjole pa sve dodatno zgnječite u glatku pastu. Postepeno dodajte listove bosiljka i gnječite ih. Sada dodajte sir i maslinovo ulje. Sve dobro zgnječite. Možete i izblendati. Prelijte po pašti. Nježno umiješajte listove svježe rikule. 

SVE JE U PRIPREMI Šest savjeta za savršenu salatu od krumpira: Zasolite vodu i uvijek ih ravnomjerno narežite

Meksičko šarenilo

Sastojci: 1 konzerva kukuruza, 1 avokado, 1 luk, 1 paprika, 6 kriški slanine, 1 konzerva graha, feta sir, 2 žlice majoneze, 3 žlice limunova soka, kumin, crvena paprika, sol, papar, čili

Priprema: Nasjeckajte papriku i avokado. Slaninu popržite. U posudici pomiješajte majonezu, limunov sok i začine. U veću posudu ubacite sve sastojke i tjesteninu. Umiješajte preljev od majoneze i limunova soka pa sve pospite feta sirom. 

Salata od avokada i kus kusa (pripremila nutricionistica Vlak)

Sastojci: 2 šalice kuhanog kus kusa, 1 avokado, 200 g cherry rajčica, svježi bosiljak, 1 loptica mozzarelle, 2 šake rikole, šaka indijskih oraščića, 2 žlice maslinova ulja, sok 1/2 limuna, sol, mljeveni papar

Priprema: Kus kus pripremiti prema uputi na pakiranju. Avokado očistiti i narezati na kockice i pomiješati s ostalim sastojcima. Salatu preliti pripremljenim preljevom od maslinova ulja, limunova soka, soli, mljevenog papra te svježeg bosiljka.

Miks od heljde, slanutka i mrkve (pripremila nutricionistica Vlak)

Sastojci: 2 šalice kuhane heljde, 1 šalica kuhanog slanutka, 2 naribane mrkve, šaka lisnatih salata po želji, 2 štapića stabljičastog celera, 3 žlice bućinih sjemenki, 100 g feta sira, 2 žlice bućinog ulja, 2 žlice aceta balsamica, sol, svježe mljeveni papar

Priprema: Heljdu i slanutak skuhati, mrkvu naribati, a celer nasjeckati. Sve sastojke pomiješati i preliti pripremljenim preljevom za salatu od bućinog ulja, aceta balsamica, soli i svježe mljevenog papra.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 18.07.2020.

    Talijanski klasik mi se najviše sviđa.

  • 18.07.2020.

    Da bi pojeo te salate moram skinuti masku, a u ovo doba korone da skidam masku? Neka hvala, nema šanse, da riskiram da dobijem koronu zbog neke salate. Stavite neke salate koje se mogu uzimat intravenozno, a ne ovo!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare