To je to što me zanima!

U samom srcu Hvara: Ova kuća stara je 258 godina. Dobrodošli

Bivša vjetrenjača u samom centru starog Hvara danas je svjetski poznato odredište za odmor. Za obnovu vjetrenjače korišteni su originalni materijali - hrast i kamen...
Vidi originalni članak

Ruina de Molino a Vento’ datira još iz daleke 1761. godine. Toranj su sagradili franjevci, kao vjetrenjaču za mljevenje žita. Od 1971. pripada obitelji Tudor, koja je zaslužna za novi izgled ovog zaštićenog kulturno-povijesnog spomenika.

Vjetrenjača se nalazi u samom centru starog Hvara. Za obnovu 250 godina starog objekta zaslužni su Lorenco Tudor, njegova supruga Ivana Kovačević i prijatelj Dragan Kraljević.

- Godinama je stajala bez ikakve funkcije te smo krenuli u veliki izazov renoviranja. Materijale koji smo koristili prilikom renoviranja bili su isključivo drvo i kamen, kako bi se što prirodnije uklopili u izvornu priču i izgled ovog prostora. Veliki dio namještaja izrađen je ručno, po mjeri i od hrastova drveta. Daleko najljepši dio tornja je onaj vanjski, izvorni, koji svjedoči o vremenu kojemu pripada i kao takav ne može ostati nezamijećen. Bio je izazov pretvoriti ga u stambeni objekt, ideja je u početku djelovala skoro pa nemoguća - priča nam Lorenco.

Toranj se proteže na četiri etaže na 60 m2

Ukupna površina objekta je 60 četvornih metara. Vanjski izgled može stvoriti privid skučenog prostora, ali zapravo je riječ o vrlo prostoranom objektu.

- Toranj ima ukupnu stambenu površinu 60 m2, podijeljenu na četiri etaže, odnosno dvije etaže i dvije poluetaže.

Raspored prostorija u kuli je takav da svaki nivo ima svoju funkciju i sastoji se od prve etaže na kojoj su smješteni kuhinja s blagovaonicom i toalet, druge poluetaže na kojoj je kutak za odmaranje i čitanje. Na trećoj etaži nalaze se dnevni boravak i kupaonica, a na četvrtoj poluetaži, s ciljem pružanja totalne intimnosti nalazi se spavaća soba. Vanjski dio posjeda, površine oko 500 kvadratnih metara, sastoji se od vrta i privatnog parkinga - otkriva nam vlasnik i dodaje kako je sama restauracija trajala pune tri godine.

ŽIVOT MEĐU KROŠNJAMA U srcu Like: Prvi susjedi su tek na kilometar od ovih kućica...

Autentična atmosfera

Trogodišnji projekt obnove uključivao je dovod struje, vode, sustava grijanja i hlađenja te obrade kamena i zidova koji su izvorni iz 18. stoljeća, polukružni i debljine jednog metra.

- Već četiri godine je u funkciji iznajmljivanja turistima, a pozicijom na turističkom tržištu smo jako zadovoljni. Svojevremeno smo bili uvršteni u top listu pet najzanimljivijih objekata za iznajmljivanje na svijetu. Turisti koji odsjedaju kod nas su posebna vrsta gostiju, koji cijene i vole takve objekte i njima su fascinirani. Uglavnom su iznenađeni prostranošću prostora jer zbog specifičnosti gradnje objekt izvana izgleda puno manji nego što u stvari jest - kaže.

KOD PLITVIČKIH JEZERA Prvi hrvatski resort u kojem se boravi u kućicama na drvetu

Vlasnici su od početka željeli dobro iskoristiti svaki centimetar prostora pa je veći dio namještaja rađen ručno, po mjeri.

- Na početku nismo ni sami bili sigurni u kojem smjeru uređenja želimo ići, prostor je bio neobičan zbog samih dimenzija.

Sviđala nam se ideja kružnog svjetionika, ali i ugodnog prostora u kojemu prevladava drveni ugođaj, u kojemu bismo se dobro osjećali. Vjerujem da smo postigli idealnu kombinaciju - priča Lorenco.

Gosti su oduševljeni novim licem tornja koji je sigurno jedno od najposebnijih mjesta za odmor na Jadranu. Objekt je trenutačno u najmu, ali od 1. svibnja opet prima goste iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Mnogobrojne turiste privlači jedinstveni smještaj u kombinaciji sa sunčanim Hvarom. Još jedna pogodnost je ručni rad koji se proteže kroz sve četiri etaže.

- Namještaj je izrađen po mjeri. Teško je bilo pronaći bilo što od gotovog namještaja koji bi mogao stati uz kružne zidove, kojima smo se morali prilagoditi, a svaki dio, zbog nevelikog prostora, je dragocjen te je trebao biti maksimalno iskorišten - ispričao nam je Lorenco. Želite li spavati i uživati u vjetrenjači koja spaja dašak prošlosti i moderna vremena, imajte na umu da je na Airbnbu popularna, a redovito puni stupce svjetskih portala specijaliziranih za putovanja i dizajn.

ZA FILMSKE FANATIKE Gdje su hobiti? Na Velebitu se noći zbog kućica iz trilogije

Među top pet atrakcija

Kula se nalazi u povijesnom centru grada, i to je bila ta točka na i za donošenje odluke o njezinoj prenamjeni. Svojevremeno je uvrštena u top 5 najzanimljivijih objekata za iznajmljivanje na svijetu.     

Idi na 24sata

Komentari 13

  • malitehnicar 11.03.2019.

    Kakav hrast, sve neki četinari

  • ajetodoo 09.03.2019.

    Za tolike godine nisu mogli napraviti fasadu od stiropora! Linčine.

  • 09.03.2019.

    nije loše

Komentiraj...
Vidi sve komentare