To je to što me zanima!

Božićni kaktus: Kako se brinuti o njemu i kada ga posaditi da procvjeta do Božića?

Božićni kaktus svojim raskošnim i šarenim cvjetovima dio je blagdanske atmosfere i ugođaja, a razmnožava se vrlo jednostavno i bez osobitih problema čak i ako ste početnik bez iskustva
Vidi originalni članak

Odličan je kao dar ili kao dio blagdanske dekoracije doma, a mnogima je omiljeni dio kolekcije biljaka. Iako neće stići procvasti do ovog Božića, sigurno ćete imati predivan ukras već dogodine.

POGLEDAJTE VIDEO; Andrijini kaktusi prava su delicija

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stoga HomesAndGardens donosi savjete i trikove o tome na koji način se ova biljka može razmnožavati te koju metodu odabrati kako bi ukorjenjivanje prošlo što brže i bezbolnije.

Kako razmnožiti božićni kaktus u tlu

Sa osnovne biljke uzmite segment koji želite uzgojiti. Iako možete uzeti više reznica, pripazite da ne pretjerate i ne ugrozite rast osnovne biljke. Uklanjanje previše listova odjedanput može uzrokovati stres ili slabost zbog čega bi matična biljka mogla odumrijeti.

- Najvažniji korak u učenju razmnožavanja božićnog kaktusa je znati kako pravilno uzeti reznice biljke. Kada namjeravate razmnožiti božićni kaktus, počnite uzimanjem kratke reznice u obliku slova Y s odrasle biljke. Ovaj bi dio biljke trebao sadržavati najmanje dva ili tri spojena segmenta kako bi se osiguralo da je dovoljno velik da može održati rast vlastitog korijena - objašnjava Rachel Crow, urednica u Homes & Gardens.

ZA BOLJI UGOĐAJ Kako se brinuti o biljkama koje su simbol blagdana: Božićnu zvijezdu ne držite na hladnom

Kada uzimate reznice, također je važno provjeriti je li vaša matična biljka zdrava i nema bolesti ili propadanja jer će to odgoditi ili čak potpuno spriječiti razvoj korijena. Kao i općenito kod razmnožavanja sukulenata, također je dobra ideja sterilizirati škare za rezidbu kako ne biste oštetili biljku.

- Kako biste novoj reznici dali najbolje šanse za preživljavanje, ostavite je svježu da se suši na papirnatom ručniku nekoliko sati. Isušivanjem viška vlage možete spriječiti truljenje stabljike kada se stavi u posudu. Najčešće se božićni kaktusi ukorjenjuju u vlažnoj mješavini treseta i pijeska u posudi s dobrom drenažom. Umetnite otprilike jednu četvrtinu osušene reznice u tlo prije nego što stavite posudu na dobro osvijetljeno mjesto izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost - savjetuje Rachel.

Ako znate kako se brinuti za sukulente, onda ćete već znati koliko je ovim otpornim biljkama rijetko potrebna voda. U početku zalijevajte reznicu štedljivo kako biste spriječili truljenje, a povećavajte zalijevanje kako se biljka razvija. Nakon što biljka pokaže znakove rasta, kao što su mali crveni pupoljci na krajevima stabljike, možda je vrijeme da presadite božićni kaktus i preselite novu biljku u rahlu zemlju za posude s malo komposta. Međutim, može proći između tri i 12 tjedana da se reznica ukorijeni, stoga je potrebno strpljenje.

Kako razmnožiti božićni kaktus u vodi

Iako možete razmnožiti božićni kaktus u vodi, to često može biti teže i malo izazovnije, no uz prave uvjete i njegu, nije nemoguće - objasnila je Rachel.

BLAGDANSKI HIT Jednom na tjedan zalijeva se božićni kaktus, a on najbolje uspijeva u istočnom dijelu doma

Uzmite reznicu na isti način kao što biste je razmnožavali u tlu, ali ovaj put ne morate čekati da se stabljika osuši prije nego što stavite reznicu u vodu. Stavite odrezani kraj stabljike s donjim čvorovima dva segmenta u obliku slova Y odmah ispod vodene linije i stavite posudu na jaku, neizravnu sunčevu svjetlost.

Kada razmnožavate božićni kaktus u vodi, ostavite reznicu dok korijenje ne naraste koliko i sama stabljika, obično oko šest do osam tjedana, pažljivo pazeći da se razina vode ne promijeni i da dva donja čvora ostanu pokrivena.

- Kada korijenje bude dovoljno dugačko, preselite reznicu u posudu sa zemljom koja se može drenirati, zalijevajte češće i gnojite po potrebi - savjetovala je Rachel.

Kada razmnožavati božićni kaktus

Ako želite birati kada će vam božićni kaktus procvjetati, važno je znati kada uzeti reznice i razmnožavati biljku.

- Najbolje vrijeme za razmnožavanje božićnog kaktusa je kada matična biljka prestane cvjetati, a cvjetovi otpadnu. Kasno proljeće i rano ljeto najbolje je vrijeme za vađenje reznica, jer to također ostavlja dovoljno vremena da se svježe reznice ukorijene prije blagdanskog razdoblja darivanja - otkrila je Rachel dodajući da biljke koje ste razmnožili upravo u tom periodu mogu omogućiti prekrasan cvat do Božića.

IDEALAN SU POKLON 7 razloga zašto je bolje imati božićni kaktus - umjesto jelke

Koliko je potrebno božićnom kaktusu da se ukorijeni?

Biljke božićnog kaktusa nisu biljke koje se najbrže razmnožavaju, a reznici je potrebno oko tri do četiri tjedna da razvije korijenje. Ovaj proces koji traje oko mjesec dana zahtijeva strpljenje i redovitu njegu.

Mogu li zasaditi slomljenu granu božićnog kaktusa?

Ako se mali dio božićnog kaktusa odlomi, možda ga možete uzgojiti u novu biljku. Ako se pravilno posadi, slomljena stabljika božićnog kaktusa pustit će korijenje i razviti novi rast.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 11.12.2022.

    I moj ...je procvao...😊

  • 11.12.2022.

    Moj cvijeta svakodnevno 🤣🤣🤣

  • 11.12.2022.

    Moj je procvao😊

Komentiraj...
Vidi sve komentare