Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Božićni kaktus: Kako se brinuti o njemu i kada ga posaditi da procvjeta do Božića?

Božićni kaktus: Kako se brinuti o njemu i kada ga posaditi da procvjeta do Božića?

Božićni kaktus svojim raskošnim i šarenim cvjetovima dio je blagdanske atmosfere i ugođaja, a razmnožava se vrlo jednostavno i bez osobitih problema čak i ako ste početnik bez iskustva

VIDEO

Odličan je kao dar ili kao dio blagdanske dekoracije doma, a mnogima je omiljeni dio kolekcije biljaka. Iako neće stići procvasti do ovog Božića, sigurno ćete imati predivan ukras već dogodine.

POGLEDAJTE VIDEO; Andrijini kaktusi prava su delicija

Pokretanje videa...

Andrijini kaktusi su prava delicija, ali morate biti oprezni! 'Rijetko se tko usudi probati...' 01:09

Stoga HomesAndGardens donosi savjete i trikove o tome na koji način se ova biljka može razmnožavati te koju metodu odabrati kako bi ukorjenjivanje prošlo što brže i bezbolnije.

pink Christmas cactus blooms on the windowsill

Kako razmnožiti božićni kaktus u tlu

Sa osnovne biljke uzmite segment koji želite uzgojiti. Iako možete uzeti više reznica, pripazite da ne pretjerate i ne ugrozite rast osnovne biljke. Uklanjanje previše listova odjedanput može uzrokovati stres ili slabost zbog čega bi matična biljka mogla odumrijeti.

- Najvažniji korak u učenju razmnožavanja božićnog kaktusa je znati kako pravilno uzeti reznice biljke. Kada namjeravate razmnožiti božićni kaktus, počnite uzimanjem kratke reznice u obliku slova Y s odrasle biljke. Ovaj bi dio biljke trebao sadržavati najmanje dva ili tri spojena segmenta kako bi se osiguralo da je dovoljno velik da može održati rast vlastitog korijena - objašnjava Rachel Crow, urednica u Homes & Gardens.

Kako se brinuti o biljkama koje su simbol blagdana: Božićnu zvijezdu ne držite na hladnom
Kako se brinuti o biljkama koje su simbol blagdana: Božićnu zvijezdu ne držite na hladnom

Kada uzimate reznice, također je važno provjeriti je li vaša matična biljka zdrava i nema bolesti ili propadanja jer će to odgoditi ili čak potpuno spriječiti razvoj korijena. Kao i općenito kod razmnožavanja sukulenata, također je dobra ideja sterilizirati škare za rezidbu kako ne biste oštetili biljku.

- Kako biste novoj reznici dali najbolje šanse za preživljavanje, ostavite je svježu da se suši na papirnatom ručniku nekoliko sati. Isušivanjem viška vlage možete spriječiti truljenje stabljike kada se stavi u posudu. Najčešće se božićni kaktusi ukorjenjuju u vlažnoj mješavini treseta i pijeska u posudi s dobrom drenažom. Umetnite otprilike jednu četvrtinu osušene reznice u tlo prije nego što stavite posudu na dobro osvijetljeno mjesto izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost - savjetuje Rachel.

Ako znate kako se brinuti za sukulente, onda ćete već znati koliko je ovim otpornim biljkama rijetko potrebna voda. U početku zalijevajte reznicu štedljivo kako biste spriječili truljenje, a povećavajte zalijevanje kako se biljka razvija. Nakon što biljka pokaže znakove rasta, kao što su mali crveni pupoljci na krajevima stabljike, možda je vrijeme da presadite božićni kaktus i preselite novu biljku u rahlu zemlju za posude s malo komposta. Međutim, može proći između tri i 12 tjedana da se reznica ukorijeni, stoga je potrebno strpljenje.

Kako razmnožiti božićni kaktus u vodi

Iako možete razmnožiti božićni kaktus u vodi, to često može biti teže i malo izazovnije, no uz prave uvjete i njegu, nije nemoguće - objasnila je Rachel.

Jednom na tjedan zalijeva se božićni kaktus, a on najbolje uspijeva u istočnom dijelu doma
Jednom na tjedan zalijeva se božićni kaktus, a on najbolje uspijeva u istočnom dijelu doma

Uzmite reznicu na isti način kao što biste je razmnožavali u tlu, ali ovaj put ne morate čekati da se stabljika osuši prije nego što stavite reznicu u vodu. Stavite odrezani kraj stabljike s donjim čvorovima dva segmenta u obliku slova Y odmah ispod vodene linije i stavite posudu na jaku, neizravnu sunčevu svjetlost.

Kada razmnožavate božićni kaktus u vodi, ostavite reznicu dok korijenje ne naraste koliko i sama stabljika, obično oko šest do osam tjedana, pažljivo pazeći da se razina vode ne promijeni i da dva donja čvora ostanu pokrivena.

- Kada korijenje bude dovoljno dugačko, preselite reznicu u posudu sa zemljom koja se može drenirati, zalijevajte češće i gnojite po potrebi - savjetovala je Rachel.

Woman and fresh Thanksgiving cactus

Kada razmnožavati božićni kaktus

Ako želite birati kada će vam božićni kaktus procvjetati, važno je znati kada uzeti reznice i razmnožavati biljku.

- Najbolje vrijeme za razmnožavanje božićnog kaktusa je kada matična biljka prestane cvjetati, a cvjetovi otpadnu. Kasno proljeće i rano ljeto najbolje je vrijeme za vađenje reznica, jer to također ostavlja dovoljno vremena da se svježe reznice ukorijene prije blagdanskog razdoblja darivanja - otkrila je Rachel dodajući da biljke koje ste razmnožili upravo u tom periodu mogu omogućiti prekrasan cvat do Božića.

7 razloga zašto je bolje imati božićni kaktus - umjesto jelke
7 razloga zašto je bolje imati božićni kaktus - umjesto jelke

Koliko je potrebno božićnom kaktusu da se ukorijeni?

Biljke božićnog kaktusa nisu biljke koje se najbrže razmnožavaju, a reznici je potrebno oko tri do četiri tjedna da razvije korijenje. Ovaj proces koji traje oko mjesec dana zahtijeva strpljenje i redovitu njegu.

Domestic plant winter blooming pink Decembrist.

Mogu li zasaditi slomljenu granu božićnog kaktusa?

Ako se mali dio božićnog kaktusa odlomi, možda ga možete uzgojiti u novu biljku. Ako se pravilno posadi, slomljena stabljika božićnog kaktusa pustit će korijenje i razviti novi rast.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'