Lifestyle

Komentari 9

7 razloga zašto je bolje imati božićni kaktus - umjesto jelke

Za razliku od božićnih drvca, božićni kaktusu traju desetljećima. Osim toga cvjetaju svake godine, a cvjetovi traju cijelu zimu. Ne traba ih često zalijevati i neće vam oduzeti puno vremena

Božićni kaktusi mogu živjeti više od 100 godina i prenositi se s generacije na generaciju. Ovo je nekoliko razloga zašto biste trebali imati i božićni kaktus, a ne samo božićno drvce.

1. Dugo žive

Za razliku od božićnih drvca, koja se osuše brzo, božićni kaktusi traju desetljećima.

2. Cvjetaju svake godine

Kao trajnice, božićni kaktusi cvjetaju iz godine u godinu, a cvjetovi traju cijelu zimu baš kad vam najviše treba njihovo šareno veselje.

POGLEDAJTE VIDEO o maštovitom tati i sinu vilenjaku:

3. Lako se brinuti o njima

Sobna je biljka koja je idealna za suhe, zatvorene prostore i koju ne treba često zalijevati.

Uvjeti u našim kućama nisu nimalo slični njihovim prirodnim uvjetima, kišnim šumama, ali i dalje normalno funkcioniraju i u temperaturama između 18 i 21 Celzijev stupanj. Samo pazite da ovlaživač zraka ne bude uključen tijekom suhih zimskih mjeseci jer su naviknuli na vlažnu klimu.

Christmas cactus (Schlumbergera)

4. Čiste zrak

Kao i mnoge druge kućne biljke, sukulenti su sjajni pročišćivači zraka. Oni filtriraju sve uobičajene onečišćujuće tvari u zatvorenom prostoru i pomažu u održavanju svježeg zraka stvarajući kisik.

5. Ne toksični su za kućne ljubimce

Za razliku od božićnih drvca koja su prekrivena svim vrstama kemijskih pesticida i konzervansa koji su otrovna za mačke ili pse, božićni kaktusi ne predstavljaju prijetnju vašim kućnim ljubimcima.

Vaš krzneni ljubimac ih može srušiti koliko god hoće i neće mu biti ništa, tvrdi Američko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama.

Thinkstock

6. Božićna drvca su štetna za okoliš

Industrija božićnih drvca odgovorna je za masovno krčenje šuma, koristi tone kemijskih pesticida i gnojiva koja istječu u rijeke i jezera i ispunjava deponije s milijunima mrtvih stabala koja ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu.

7. Idealni su za poklon

Božićni kaktusi ne samo da žive desetljećima, već se lako množe. Odlomite nekoliko grana i u proljeće ih zasadite u posude. Iduće godine imat ćete poklone za sve svoje prijatelje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: