To je to što me zanima!

Čitajte djeci bajke: Pomažu im razumjeti što je dobro, što nije

Bajke koje su se čitale generacijama od vitalnog su značaja za razvoj djeteta. Tradicionalne priče pokazuju djeci da dobro pobjeđuje zlo te promoviraju ljubaznost i velikodušnost
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!

- Roditelji koji izbjegavaju čitati djeci tradicionalne bajke smatrajući da su moderne knjige 'politički korektnije' propuštaju ih podučiti moralnom kodu života - upozorava stručnjakinja za razvoj djeteta Sally Goddard Blythe.

MALO INSPIRACIJE Ideje za djecu: Zabavite se kod kuće bez igračaka iz trgovina

Sve veći broj roditelja u posljednjih nekoliko godina izbjegava tradicionalne bajke, kao što su Pepeljuga i Snjeguljica jer smatraju da su pune stereotipa, pokazala je anketa na 3000 roditelja. Roditelji smatraju da su bajke 'politički nekorektne' i previše 'mračne' za djecu.

Zbog toga svaka četvrta majka odustaje od čitanja bajki i odlučuje se za moderne knjige. Roditelji tvrde da je Pepeljuga im je zastarjela jer je prisiljena raditi kućanske poslove, a Zlatokosa je previše mračna.

- Bajke koje su se čitale generacijama od vitalnog su značaja za razvoj djeteta. Tradicionalne priče pokazuju djeci da dobro pobjeđuje zlo te promoviraju ljubaznost i velikodušnost - kaže Blythe.

Tradicionalne bajke pokazuju djeci da postoje fizičke različitosti u životu, a ako ne vide te stereotipe, neće imati ni moralni kod po kojem će se moći razvijati.

- Bajke pomažu djeci da razumiju što je dobro, a što nije. To neće naučiti izravno kroz nastavu - kaže Blythe i dodaje da 66 posto roditelja vjeruje da tradicionalne bajke imaju jače moralno poruke od suvremenih knjiga.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ispovijest majke iz Italije: Ja sam ti, ali tri tjedna prije tebe

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - Ivan Pažanin, kuhar

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 02.04.2020.

    Jedan od rijetkih članaka koji promoviraju pravu stvar! Radim s djecom i propitkivala sam nekoliko generacija djece u krugu djece s kojom radim. 90% učenika s problemima u ponašanju redovito izjavljuje da im nitko kod kuće nije čitao bajke. Neki se s njima susreću tek u vrtiću ili predškoli, a neki tek u prvom razredu. Grimove bajke koje se čitaju u školi su im glupe i smiješne. Smatraju da dobri i pošteni ne mogu pobijediti, samo oni koji gaze pred sobom. To pojačavaju suvremeni crtići puni nasila koje je samo sebi svrha. Npr. Minionsi. Teško je takve stvari čuti od djeteta od 8-9 godina. Djeca koja su dobro socijalizirana i nemaju problema u ponašanju niti izvršavanju obveza izjavljuju da vole bajke i da su im ih roditelji često čitali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare