Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
1 komentara

Čitajte djeci bajke: Pomažu im razumjeti što je dobro, što nije

Bajke koje su se čitale generacijama od vitalnog su značaja za razvoj djeteta. Tradicionalne priče pokazuju djeci da dobro pobjeđuje zlo te promoviraju ljubaznost i velikodušnost

Foto: Dreamstime
1 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!

- Roditelji koji izbjegavaju čitati djeci tradicionalne bajke smatrajući da su moderne knjige 'politički korektnije' propuštaju ih podučiti moralnom kodu života - upozorava stručnjakinja za razvoj djeteta Sally Goddard Blythe.

MALO INSPIRACIJE Ideje za djecu: Zabavite se kod kuće bez igračaka iz trgovina

Sve veći broj roditelja u posljednjih nekoliko godina izbjegava tradicionalne bajke, kao što su Pepeljuga i Snjeguljica jer smatraju da su pune stereotipa, pokazala je anketa na 3000 roditelja. Roditelji smatraju da su bajke 'politički nekorektne' i previše 'mračne' za djecu.

Foto: Dreamstime

Zbog toga svaka četvrta majka odustaje od čitanja bajki i odlučuje se za moderne knjige. Roditelji tvrde da je Pepeljuga im je zastarjela jer je prisiljena raditi kućanske poslove, a Zlatokosa je previše mračna.

- Bajke koje su se čitale generacijama od vitalnog su značaja za razvoj djeteta. Tradicionalne priče pokazuju djeci da dobro pobjeđuje zlo te promoviraju ljubaznost i velikodušnost - kaže Blythe.

Tradicionalne bajke pokazuju djeci da postoje fizičke različitosti u životu, a ako ne vide te stereotipe, neće imati ni moralni kod po kojem će se moći razvijati.

- Bajke pomažu djeci da razumiju što je dobro, a što nije. To neće naučiti izravno kroz nastavu - kaže Blythe i dodaje da 66 posto roditelja vjeruje da tradicionalne bajke imaju jače moralno poruke od suvremenih knjiga.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ispovijest majke iz Italije: Ja sam ti, ali tri tjedna prije tebe

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - Ivan Pažanin, kuhar

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message