To je to što me zanima!

Danas je Svjetski dan osoba s Downovim sindromom: Znate li zašto nosimo različite čarape?

Simbol Downovog sindroma su šarene čarape, a na današnji dan obuvaju se različite, kako bi se - uz veselje koje osobe s Downovim sindromom šire oko sebe, istaknula različitost vezana uz 21. kromosom
Vidi originalni članak

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. ožujka, kao podsjećanje na grešku na 21. kromosomu, koja uzrokuje bolest, a simbolično se obilježava različitim čarapama. Downov sindrom poremećaj je koji se u prosjeku javlja na jedno od 650 novorođene djece, a povezan je s viškom jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kod zdravih ljudi, jezgra sadrži 46 kromosoma, odnosno 23 para koji su naslijeđeni od oba roditelja, dok Downov sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica te se u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma.

DIRLJIVA PRIČA 'Moj sin je postao liječnik!': Otac s Downovim sindromom sve uložio u budućnost djeteta

Ta se promjena može otkriti testovima već od 10. tjedna trudnoće. Naziva se i poremećajem 21. kromosoma, jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije (T21), pa je tako izabran i datum obilježavanja svjetskog dana osoba s Downovim sindromom - 21. ožujka. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, no uz ranu medicinsku skrb i intervenciju te odgovarajuću podršku zajednice mogu se uspješno integrirati u društvo. 

Djeca i osobe s Downovim sindromom imaju okruglo lice izravnanog profila, širok i kratak vrat, te kosi položaj očiju i malena usta i nos, po čemu se izdvajaju od ostalih. No, to su ujedno i vrlo tople i emotivne osobe, pa ćete ih najčešće zapaziti po tome što otvoreno i dobrodušno prihvaćaju sve ljude oko sebe, vrlo su komunikativni i nesebično dijele ljubav i radost. 

BILA JE ODLIČNA UČENICA Tena Murk (22) iz Šenkovca šije trendi jastučiće, crta, pliva, kuha... Sve želi probati i naučiti

U njihovom društvu uvijek je puno smijeha i često nas znaju podsjetiti na to koliko emocija može prenijeti jedan običan zagrljaj. Zbog toga su često rado prihvaćeni u društvu, posebno među djecom, jer dječjim očima promatraju svijet.  

Simbol Downovog sindroma su šarene čarape, a na današnji dan obuvaju se različite, kako bi se - uz veselje koje osobe s Downovim sindromom šire oko sebe, istaknula različitost vezana uz 21. kromosom.   

 

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Dalmatinka😇 21.03.2024.

    Ven, neznam čemu minusi i i tko je tako beščutan? ❤️😉

  • Kokolo Moj 21.03.2024.

    Downići postoje da bi svi drugi mogli vidjeti kakvi bi ljudi uistinu trebali biti jer Down osobe imaju sve ljudske vrline i niti jednu manu. Čista ljubav, toplina, osmijeh iz srca i duše izviru iz njih, ne poznaju zlo osim ako se njima učini zlo a ujedno su jako savjesni, odgovorni, pedantni i predani u svemu što rade, bilo na radnom mjestu bilo u kućanskim obvezama a naša preslatka @MIA SKUGOR Je i mama sa Down sindromom koja ima muža sa Down sindromom i 2 predivna sina blizanca koji nemaju  Down  a oni su predivni roditelji koliko znam 🥰💜💚 Ovo pišem kako bi ostali vidjeli da Down osobe mogu živjeti kao i svi ostali, samostalno, imati obitelj, brak, prijatelje a uz to je Mia jedna pametnica koja je jako jako šaljiva, puna humora, ko leptirić neki zaigrana kada treba a jako jako odgovorna opet kada treba i zato ju voli njen barba 🥰😘

  • Dalmatinka😇 21.03.2024.

    Jedno je sigurno da su: iskreni, topli, puni ljubavi, nježni , vole se maziti, osjecajni, kad daju daju svu ljubav od sebe, iskreni su, neznaju lagati, vrijedni su, sposobni za puno dobrga napraviti. Takvu osobu sam upoznala sto vise se sa njom pišem to me svaki pu sve vise iznenadi pozitivno. 🥰😘😇😂😉

Komentiraj...
Vidi sve komentare