To je to što me zanima!

Drugi po redu Sajam zdravlja 'Štampar u tvom kvartu' ovog je puta organiziran u Sesvetama

Građani su mogli obaviti neke preglede i posavjetovati se s liječnicima o rezultatima, educirati se o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelovježbe i simptomima nekih zdravstvenih problema
Vidi originalni članak

U subotu je održan drugi po redu Sajam zdravlja: 'Štampar u tvom kvartu',  koji su nakon premijere u Trnskom organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb, Dom zdravlja Zagreb – Istok i Gradska četvrt Sesvete. U središtu Sesveta građani su imali priliku posavjetovati se s liječnicima te saznati osnovne informacije o zdravlju, ali i educirati se o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, kao i prepoznavanju prvih simptoma određenih zdravstvenih stanja, priopćeno je iz NZJZ 'Andrija Štampar'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Maslinovo ulje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Cilj je manifestacije zbližavanje zagrebačkih zdravstvenih djelatnika sa sugrađanima u zajednici u kojoj djeluju, kao i jačanje kulture brige o zdravlju, te kvalitete života građana. Tako su u Sesvetama okupljene pozdravili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Joško Klisović, potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine, Ivana Kekin, ravnatelj NZJZ prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok, Jurica Kravaršćan, te predsjednik Gradske četvrti Sesvete, Stjepan Kezerić. Na manifestaciju su došle i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Mirela Šentija Knežević te  zastupnici Davorka Moslavac Forjan i Ivan Račan.

- Izuzetno sam zadovoljan ovom javnozdravstvenom akcijom te ovom prilikom zahvaljujem i ravnatelju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, dr. Branku Kolariću i svim djelatnicima Zavoda što su nam vratili Andriju Štampara u naše zagrebačke kvartove. Tu je Štampar krenuo i red je da tu i nastavi sa svojim djelovanjem, na podizanju kulture zdravlja naših građana i kulture prevencije. To je ono što čini razliku. Pozivam građane da dođu, ne samo danas u Sesvete, nego i ubuduće u druge dijelove grada, kad ova akcija dođe u njihov kvart, da se pridruže Štamparu  i budu dijelom rasta i razvoja kulture zdravlja, koja je osnova našeg zdravlja i zdravlja građana, odnosno zdravlja svakog pojedinca našeg grada - kazao je Joško Klisović

ABECEDA VITAMINA 1. DIO Saznajte u kojim namirnicama se skrivaju koji vitamini: Što je u mandarinama, jajima, grahu

Uz brojne edukacije, građani su u Sesvetama imali priliku napraviti razne preventivne preglede i posavjetovati se s liječnicima, kao i dobiti prijedloge jelovnika prilagođenih određenim zdravstvenim stanjima te se konzultirati s nutricionistima. Poseban interes građana privukao je mobilni mamograf, kao i štand na kojem su djelatnici Doma zdravlja Zagreb Istok mjerili krvni tlak te razinu glukoze u krvi, uz savjetovanje oko dobivenih rezultata mjerenja.

Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine, Ivana Kekin ovu je akciju podržala i u Trnskom, a u Sesvetama je naglasila da misli kako je ova akcija dobar primjer toga kako gradska vlast vidi razvoj javnog zdravlja. 

- Približavanje liječnika i sveukupne zdravstvene skrbi građanima je prvi korak. To je smjer u kojem želimo ići u promicanju javnog zdravstva. Super je da ima ljudi, super je što su ljudi sa Štampara, djelatnici ovoliko entuzijastični oko ovog projekta i veselim se svim manifestacijama  koje dolaze,  zaključila je.

ABECEDA VITAMINA 2. DIO Hranom do zdravlja: Vitamini D i C odlični su za imunitet, a P za jačanje stijenki kapilara

- Drago mi je što je današnja manifestacija posjetila upravo Sesvete, koje imaju oko 90 tisuća stanovnika.Meni je posebno drago da smo se maknuli iz centra grada, sada u Sesvete, a za dva tjedna idemo u Podsused-Vrapče, dijelove koji su najčešće zapostavljeni jer se većina aktivnosti, pa i onih javnozdravstvenih događa na Cvjetnom trgu, Trgu bana Jelačića ili Europskom trgu. Rijetko kad netko dođe u Sesvete, izjavio je prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić. 

Sajam zdravlja Štampar u tvom kvartu serija je manifestacija koja će u narednim tjednima i mjesecima posjećivati zagrebačke kvartove, stoga pozivamo sve Zagrepčanke i Zagrepčane, od onih najmanjih, do onih malo starijih, da posjete sajam kada dođe u njihov kvart i pobrinu se za svoje zdravlje, ističu iz NZJZ 'Andrija Štampar'. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare