To je to što me zanima!

Evo kako privući krijesnice u vrt

Umirovljeni profesor entomologije i pisac Gary Noel Ross, radi na kreiranju sigurnog utočišta za krijesnice i oprašivače na svom imanju te dijeli savjete za stvaranje dvorišta pogodnog za njihov povratak
Vidi originalni članak

Gdje su nestale sve krijesnice - i kako ih vratiti? Krijesnice su nestale zbog previše njegovanih dvorišta... i sve što morate učiniti da ih vratite je pustiti dvorišta da postanu malo 'neuredna'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Umirovljeni profesor entomologije i pisac Gary Noel Ross, pitao se gdje su sva ta stvorenja, dok je njegov dom 1980-ih bio okružen sa sve više stambenih naselja i sve manje drveća. Od tada radi na stvaranju sigurnog utočišta za krijesnice i oprašivače na svom imanju, koje je inače certificirano stanište divljih životinja.

Gary sada dijeli sve što je naučio o vraćanju krijesnica u svoj njihovoj svjetlucavoj nostalgiji.

- Dok se njegovani travnjaci, golf tereni i igrališta šire predgrađima, krijesnice su krenule prema brdima. Što je još gore, krijesnice i drugi insekti, osjetljivi su na otrovne sprejeve koje primjenjuju programi za suzbijanje komaraca - kaže profesor.

OTROVNE SU Ovo su biljke koje trebate držati dalje od vrta: Mogu biti opasne

U njegovom susjedstvu u Baton Rougeu, u Louisiani, krijesnice koje su svjetlucale poput milijuna sićušnih zvjezdica gotovo su nestale, osim u njegovom dvorištu, prenosi Return to Now.

- Dizajniran s obiljem drveća, grmlja i debelim pokrovom tla, snažnom lozom koja se zove azijski jasmin, moja šuma je zasjenjena, ali naglašena suncem okupanim vrtom sa sezonskim cvijećem koje je poznato po tome što privlači oprašivače - ističe.

Ovo su Rossovi savjeti za stvaranje dvorišta pogodnog za krijesnice:

1. Lokacija

Ako razmišljate o novoj rezidenciji, odaberite imanje koje je blizu prirodnog, šumovitog područja.

2. Sadite drveće

Ako niste u šumovitom području, odaberite veliko područje i posadite listopadno drveće i grmlje kako biste stvorili potpuno zasjenjeno tlo.

3. Pokrivač tla

Postavite debeli pokrov tla, poput zimzelenog bršljana ili azijskog jasmina.

4. Prestanite grabljati lišće

Nemojte grabljati otpalo lišće u jesen, već ga pustite da propadne kako bi dodali humus u tlo.

5. Nemojte koristiti pesticide

Mogu otrovati krijesnice.

6. Voda

Zalijevajte tek posađeno drveće i pokrivač tla sve dok se dobro ne učvrsti i postane dovoljno gusto da sami zadrže vodu.

OAZA MIRA BEZ BUBA Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići

7. Cvijeće

Posadite cvijeće u blizini zasjenjenog mjesta s nasljednim ili domaćim vrstama koje privlače oprašivače.

8. Neka bude neuredno

Neka dvorište barem ponegdje postane neuredno. Krijesnice polažu čak 500 jaja u nisko, zasjenjeno raslinje, na rastresito tlo ili trula drva.

- Krijesnice su bile koncentrirane u najmračnijim i najvećim vegetacijskim dijelovima mog krajolika, a ne u otvorenom i osvjetljenijem cvjetnjaku - dodaje Ross.

9. Strpljenje

Mogu proći godine prije nego što avanturistička ženka krijesnice locira vaš krajolik.

- Zapamtite da odrasle krijesnice ne lete daleko od svojih mjesta razmnožavanja i trebaju cijelu godinu u neometanom području da dovrše svoj komplicirani životni ciklus - kaže Ross.

POMOĆ IZ PRIRODE Dr. Krajina Pokupec: Ove biljke mogu smiriti simptome alergije

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare