Zašto krijesnice svijetle po noći? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Zašto krijesnice svijetle po noći?

Zašto krijesnice svijetle po noći?

Mužjak krijesnice obično leti uokolo i šalje svjetlosne signale skupini ženki u potrazi za pravom partnericom, a svaka vrsta krijesnice ima svoje jedinstvene uzorke svjetlucanja

VIDEO

Krijesnice su dio porodice Lampyridae (krilatih kornjaša) i pojavljuju se u dvorištima, poljima i šumama svake godine između kraja svibnja i početka lipnja jer uspijevaju u travnatim, vlažnim klimama. Širom svijeta može se naći više od 2000 vrsta krijesnica.

POGLEDAJTE VIDEO: Klokani u šetnji

Pokretanje videa...

Klokani u šetnji 01:17

Iako su poznate po svojoj bioluminiscenciji, nemaju sve vrste krijesnica sposobnost svjetlucanja - već samo one koje iz različitih razloga mogu iskoristiti svoju svjetlost.

Sve o alergiji na sunce: Kreme za sunčanje vas neće zaštititi, ključno je pripremiti se ranije
Sve o alergiji na sunce: Kreme za sunčanje vas neće zaštititi, ključno je pripremiti se ranije

Zbog čega krijesnice svijetle?

- Krijesnice stvaraju 'hladno svjetlo' jer 100 posto energije koju ova bića proizvode rezultira bioluminiscentnim sjajem koji ne stvara nikakvu toplinu - kaže entomolog dr. Ron Harrison.

Dvije kemikalije pronađene u njihovim tijelima, luciferin i luciferaza, potiču reakciju u prisutnosti kisika, adenozin trifosfata (ATP koji se nalazi u svim živim bićima) i drugih spojeva. Luciferin je otporan na toplinu, dok luciferaza (bioluminiscentni enzim) potiče emisiju svjetlosti, objašnjava Harrison. Kako je zrak usmjeren na te spojeve u svjetlosnom organu krijesnice, on zapravo može pokrenuti i zaustaviti bioluminiscenciju s potpunom kontrolom.

Dreamstime

Zašto krijesnice svijetle u mraku?

Ovisno o vrsti, muška ili ženska krijesnica može stvarati svjetlost u brojne svrhe, a itekako im dobro dođe tijekom sezone parenja.

- Različite vrste krijesnica imaju različite obrasce svjetlucanja koji se koriste za pomoć u dobivanju prikladnog partnera - kaže entomolog Wyatt West.

Obično će mužjak letjeti uokolo i slati svjetlosne signale skupini ženki u potrazi za pravom partnericom, a svaka vrsta ima svoje jedinstvene uzorke svjetlucanja.

Preuredite svoj dom uz 7 malih, ali bitnih preinaka i - uživajte
Preuredite svoj dom uz 7 malih, ali bitnih preinaka i - uživajte

- Jednom kad ženka pronađe muškarca u skladu s njezinim standardima, recimo, ovisno o tome koliko često on svijetli i jačini svjetla, ona emitira vlastito svjetlo, a ostalo je povijest - kaže Harrison (čak i ličinke i jajašca emitiraju svjetlost kod određenih vrsta).

Jedan od najfascinantnijih načina promatranja ovog procesa dolazi od krijesnica Photinus carolinus, koje sinkroniziraju svoje svjetlucajuće obrasce. Tisuće ovih sinkroniziranih krijesnica odjednom emitira između pet do osam bljeskova svjetlosti prije nego što dopuste osam do 10 sekundi tame. Ovaj se svjetlosni uzorak može nastaviti satima, a obično završava oko ponoći.

S druge strane, ovaj oblik privlačenja nije uvijek romantičan. Ponekad će određene vrste ženskih krijesnica svjetlucati kako bi privukle pažnju mužjaka - samo da bi ga pojele nakon što ga namame. Naime, krijesnice su mesojedi i mogu pojesti vlastitu vrstu, kaže Harrison (no znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako izgleda cijela njihova prehrana).

- Postoji vrsta krijesnice gdje ženka te vrste oponaša bljesak ženke druge vrste kao odgovor na svjetlucanje mužjaka. Kad se mužjak pojavi i želi se pariti, ženka koja je oponašala svjetlucanje će pojesti tog mužjaka - objašnjava West. Ako krijesnice osjete opasnost, također će upotrijebiti svoj sjaj kako bi upozorile grabežljivce i obranile svoj prostor.

Emitiraju li sve krijesnice istu boju?

Većina krijesnica stvara zelenkasto-žuto svjetlo, iako neke stvaraju više narančastog ili žutog sjaja (to također ovisi o luciferazi). Dr. Sarah Sander, docentica biologije i istraživačica krijesnica sa Sveučilišta Bucknell, rekla je kako vjeruje da krijesnice svijetle u različitim bojama kako bi se prilagodile svojoj okolini.

- Ako ste u određenom okruženju, recimo u sumraku u šumi, uokolo je puno svjetla koje se odbija od lišća i tako stvara zeleno pozadinsko svjetlo. Tada krijesnice emitiraju žuti signal koji je u kontrastu s ambijentalnim svjetlom.Takav signal će privući ženku i mužjak će dobiti priliku za parenje - objasnila je.

Mnoge koristi: Parovi bi trebali ići spavati uvijek u isto vrijeme
Mnoge koristi: Parovi bi trebali ići spavati uvijek u isto vrijeme

- Iako neke krijesnice mogu emitirati različite boje, uzorak svjetlucanja je ono po čemu se ističu od ostalih, jer su vrijeme svjetlucanja i sam uzorak jedinstveni za različite vrste krijesnica - kaže West. Ako oko kuće imate krijesnice i sviđa vam se sjaj koji one stvaraju noću, budite oprezni kad kosite travnjak.

- Nastanit će se na vegetaciji pod lišćem. Zato budite oprezni kada tretirate dvorište jer će se ovi kukci vjerojatno tamo sakriti - objašnjava, piše Prevention.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

'Šokiran sam tajnom koju već godinama skriva moja supruga, cijeli naš život je ispao laž'
BIZARNA SITUACIJA

'Šokiran sam tajnom koju već godinama skriva moja supruga, cijeli naš život je ispao laž'

Nakon što je na tabletu svoje supruge otkrio šokantnu tajnu, muškarac je to anonino podijelio na ruštvenim mrežama i zatražio savjet oko toga kako se postaviti: suočiti se s njom, ili pobjeći?