Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići

Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići

Sadnjom biljaka lončanicama na prozoru ili oko mjesta za sjedenje u vrtu stvorit ćete zonu koju bi leteći dosadanjakovići koji kvare užitak u druženju na otvorenom mogli izbjegavati zbog mirisa

VIDEO

Čim s toplim vremenom otvorite prozor, ili sjednete na terasu sa šalicom kave. To postaje mamac za različite bube, posebno muhe, ose, smrdljive martine i komarce kojih se često nije lako riješiti. Ako niste ljubitelj kemije i industrijski proizvedenih repelenata, zbog prirode, ili želje da zaštitite kućne ljubimce,  a volite sjediti na otvorenom, prije svega razmislite o tome možete li ih neposredne blizine ukloniti ono što privlači bube, donosi Reader's Digest. 

POGLEDAJTE VIDEO: Protiv komaraca bore se - šišmišima

Pokretanje videa...

Osijek: Mario Romulić napravio je kućice za šišmiše 00:45

Dakle, ako sjedite u dvorištu, nastojte da to ne bude baš neposredno pored grmlja i cvijeća koje privlači dio te 'leteće garde', ili neposredno blizu neke vode, makar i one u kantici za zalijevanje cvijeća, oko koje će se skupljati komarci. Druga stvar koju možete učiniti jest posaditi u dvorištu biljke koje tjeraju komarce, muhe, pa i neke druge bube, kako biste uživali bez da stalno mašete oko nosa. Takvim biljkama, zapravo, možete 'ograditi' cijelo dvorište, kako biste stvorili prostor u kojem se bube neće rado zadržavati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo biljaka koje su pogodne za to: 

Lavanda protiv komaraca 

Osim što odlično miriše, a njeni ljubičasti cvjetovi lijepo izgledaju, odbijat će mušice i komarce od vas. Odličan je izbor baš oko mjesta za sjedenje, ili kao dvorišna 'ograda'. 

Bosiljak

Ne podnose ga komarci i muhe. Možete ga uzgajati u lončanicama koje ćete postaviti oko mjesta za sjedenje, ili jednostavno posaditi u vrtu. Lonac s bosiljkom postavite na prozor, pa ne morate postavljati mrežu protiv muha i insekata. Naravno - imat ćete odmah i začin koji je neizostavan u kuhinji. 

Češnjak

Osim što će rastjerati bube, ono što posadite i uzgojite moći ćete iskoristiti i u pripremi obroka, a s obzirom da je riječ o iznimno ljekovitom začinu, ova se sadnja itekako isplati.

Komorač

Ako su vam dvorište napali puževi, zaštitite ga komoračem. To je prirodni repelent koji također možete iskoristiti i u kuhinji. Čaj od ove biljke odličan je za probavu i osvježavanje daha, na primjer.

Limunska trava

 

Komarci mogu uništiti zabavu na otvorenom, no ako diljem travnjaka posadite limunsku travu, miris će ih odbijati. Srećom, većini ljudi je ugodan, pa neće pokvariti užitak. 

Neven

Neveni su također dobro 'oružje' protiv komaraca. Kako vam je na raspolaganju više vrsta nevena, s različitim cvjetovima, te različite boje i visine, to može biti i divan način da predivnim bojama ukrasite vrt. 

Gliste su najkorisnije životinje koje možete imati u vrtu: Evo što napraviti da ih ima čim više
Gliste su najkorisnije životinje koje možete imati u vrtu: Evo što napraviti da ih ima čim više

Menta

Osim što će vas oduševiti mirisom, menta također tjera bube, a isplativo ju je posaditi u dvorištu, jer kad naraste možete izraditi i male jastučiće sa suhim cvjetovima za ormare. 

Krizanteme

Prelijepe su, a opasne za kukce, posebno za komarce, žohare, krpelje i razne druge bube. 

Ukrasni ljubičasti luk 

Ukrasni luk držat će podalje muhe i druge kukce koji vole jesti ono što uzgajate, pa je dobar izbor i za sadnju u vrtu, između gredica, ili uz ogradu. 

Muholovka

Posadite li Muholovke u lonce, možete ih postaviti i u sobama, a vani na otvorenom zabavit će vas time što djeluju kao zamke za muhe, druge leteće bube, pa i mrave. 

Petunije 

Odbijaju lisne uši, a svijetle su, lijepe i jednostavne za održavanje, tako da će - osim što imaju funkciju odbijanja kukaca - biti i lijepe za oko. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara