To je to što me zanima!

‘Generički lijekovi su slični, ali nikako nisu isti kao originali’

S osnovne na dopunsku listu lijekova u 2018. godini prešao je 41 lijek u 72 pakiranja. Riječ je uglavnom o lijekovima za liječenje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti
Vidi originalni članak

Nedavno je lijek Xeloda za žene oboljele od metastatskog raka dojke s besplatne liste prešao na dopunsku uz doplatu od čak 370 kuna. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da u tome ne vidi problem jer na besplatnoj listi postoji nekoliko generičkih inačica Xelode koje se mogu dobiti besplatno, a jednako su dobre kao originalni lijek. No jesu li oni zaista jednako kvalitetni kao originali?

VELIKI VODIČ Nove cijene lijekova: Najveće promjene za dijabetičare

- Tu procjenu bi svakako trebalo prepustiti stručnjacima, farmakolozima. Generički lijekovi imaju istovjetnu djelatnu tvar kao originali, ali pomoćni sastojci znaju biti drukčiji i to se može odraziti na kvalitetu lijeka – rekla je Jasna Karačić, predsjednica hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata. Kao i predsjedniku Udruge hrvatskih pacijenata Mariju Drlji, sporno joj je što pacijenti, tek kada dođu u ljekarnu podići lijek, doznaju za poskupljenje.

- Svako poskupljenje primorava oboljele da mijenjaju terapiju. Ovo je udar i na liječnike koji ponekad godinu dana traže odgovarajuće liječenje, a onda ga moraju prekinuti jer je pacijentu preskupo - rekao je Drlje. S osnovne na dopunsku listu lijekova u 2018. godini prešao je 41 lijek u 72 pakiranja. Riječ je uglavnom o lijekovima za liječenje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, poručili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Posljedica je to redovitog postupka jednogodišnjeg Javnog nadmetanja koje je počelo u studenom prošle godine. Povećala se i doplata lijekova na dopunskoj listi i to za oko sedam posto lijekova. No cijena doplata na toj listi snižena je za oko dva posto lijekova. Na toj listi nalaze se oni koji se doplaćuju, a lijekovi s osnovne liste su besplatni.

- Ova poskupljenja i prebacivanje lijekova s jedne liste HZZO-a na drugu najviše su uvjetovale promjene cijena lijekova na svjetskom i europskom tržištu. Stoga se ovdje kod nas traži najjeftinije rješenje, pa originalni lijekovi zaštićenog imena odlaze na dopunsku B listu, gdje se trebaju doplaćivati, dok se s A liste mogu dobiti generičke inačice tih lijekova – objasnila je Jasna Karačić. Kaže kako je najveći problem što o tome nema javnih objava.

NA KONGRESU U OPATIJI Šefica HZZO-a najavila nove cijene lijekova pa dala ostavku

Predsjednica Udruge Pink Life, Nives Morić, ističe kako je poskupljenje Xelode nebulozno.

- Za takvu kroničnu bolest ne bi ni trebalo biti doplate. Pacijentice jasno znaju zašto koriste baš taj originalni lijek, a ne generički - zaključila je.

Svi lijekovi na jednom mjestu

Na stranicama HZZO-a nalaze se objavljene liste lijekova na osnovnoj i dopunskoj listi u primjeni od 01.03.2018. Liste se mogu pronaći na sljedećoj poveznici - http://www.hzzo.hr/zdravstveni-sustav-rh/trazilica-za-lijekove-s-vazecih-lista/.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Vjevegrica 28.03.2018.

    interesantno je kako se oko ovakvih tema nađe najvise glasnih "pametnih" komentatora, a vecina nema pojma kaj je to genericki lijek i sto ga cini generickim lijekom

  • 26.03.2018.

    Kada prođe vrijeme zaštite patent-lijeka odnosno medikamenta,smije se izdati dozvola za nastanak Generika lijeka i dati u produkciju.Uvođenje ovih metoda je izmeđuostalog i zbog cijene originalnog produkta, u koji je u svim nastanku uloženo mnogo više novaca, pakiranju ...Naravno uz provjeru u specijalnim istitutima gdje se gleda na kvalitet i sigurnost supstance,formu, način uzimanja, dozu indikacije..etc.On može sadržati i druge arome, biti druge farbe..pomoćne supstance itd. U biti se nebi trebao suštinski razlikovati od originala, možda u finesama. Dozvoljeno je odstupanje tipa sporijeg ili bržeg djelovanja, kao i slabijeg ili neznatno jačeg.Vrlo često djeluju pacijenti i nepovjerljivo. Te pojave nisu strane ni kod originalnih lijekova, jer i u tim slučaju pacijenti individualno reagiraju.A liječnik prati simptome i ako netko ne reagira na generika lijekove kako treba.Reakcije tipa alergije su dosta rijetke..Svakako se ne prelazi na generika,ako terapija nije naišla na dobre reakcije..

  • IndodaM 26.03.2018.

    Ako su lijekovi istih svojstava zašto onda postoje jedni i drugi?

Komentiraj...
Vidi sve komentare