Obavijesti

News

Komentari 118

Nove cijene lijekova: Najveće promjene za dijabetičare

Nove cijene lijekova: Najveće promjene za dijabetičare
4

Neki lijekovi su poskupjeli i trostruko, a pacijenti se žale da su im nove cijene stigle bez najave. U HZZO kažu da umjesto lijekova koji se plaćaju uvijek postoji i generički lijek

VIDEO

Bolujem od opstruktivne plućne bolesti i moram koristiti Ultibro Breezhaler jer od drugih lijekova dobijem aritmije, rekao nam je umirovljenik koji je želio ostati anoniman.

- Još u prosincu prošle godine doplata je bila 29,93 kune, a jučer sam morao platiti 68,25 kuna. Dakle, poskupio je 128 posto - požalio se. Je li to doista tako, upitali smo farmaceutsku kompaniju Novartis, koja u Hrvatskoj proizvodi taj antiasmatik.

Ni dopunsko ne pokriva

- Nažalost, ovo je primjer sustava referenciranja cijena u kojemu se nove, inovativne terapije cjenovno uspoređuju s najjeftinijim načinom liječenja, uglavnom generičkim proizvodima i molekulama starim 20 i više godina. Sukladno tom postupku, HZZO je odredio cijenu koju će plaćati, a tvrtke su donijele odluku sukladno svojoj poslovnoj politici. Zbog internacionalnog referenciranja nismo mogli prihvatiti cijenu koju je ponudio HZZO pa su postojale dvije mogućnosti. Ili povećati nadoplatu ili se povući s tržišta u tom terapeutskom području i ostaviti pacijente bez našeg lijeka – poručili su iz Novartisa. Istaknuli su kako su u drugim terapijskim područjima snizili cijene za pet lijekova, a jedan od njih je inovativni lijek za kronično srčano zatajivanje, koji je na tržištu godinu i pol dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S osnovne na dopunsku listu prešli su uglavnom lijekovi za liječenje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti. Na toj su listi lijekovi koje pacijenti moraju nadoplatiti čak i kad imaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Postoje generički lijekovi

- Važno je reći da za sve lijekove na dopunskoj listi uvijek postoje na osnovnoj listi lijekova generičke i kliničke paralele lijeka. Osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek - poručili su iz HZZO-a. Poskupljenje je najviše pogodilo dijabetičare. Za te je bolesnike poskupilo najmanje pet lijekova. To su Trajenta, za koju je nadoplata prije bila 67,61 kunu, a sad je 123,56 kuna, Vipdomet (prije 72,71 kuna, sad 87,22 kn) , Vipidia (prije 77,81, sad 56,79 kuna), Janumet (prije 79,38, sad 85,05 kuna)...

I u konačnici lijek Victoza oko koje se diglo najviše prašine. Ona je preko noći preletjela s osnovne na dopunsku listu i sad pacijenti moraju nadoplaćivati 111,15 kuna. Terapija je to koju uzima otprilike 7000 oboljelih od dijabetesa tipa 2. Radi se uglavnom o umirovljenicima.

- Lijekovi za dijabetičare Vipidia, Janumet i Trajenta bili su u nadoplati, ali se njihova cijena povećala. Tu ne postoji toliki problem jer postoje generički lijekovi, kao što je Eucreas, koji su oboljelima besplatni, a djeluju slično, rekla je Lea Smirčić-Duvnjak iz Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma “Vuk Vrhovac”. Za nju je, kaže, također sporna Victoza.

- Ono što razlikuje Victozu od ostalih lijekova unutar skupine je njezino dokazano kardioprotektivno djelovanje, dakle to je lijek koji štiti srce i krvne žile. Sad pacijente moramo vraćati na jedan od lijekova koji je besplatan, ali nema dokazano zaštitno djelovanje na kardiovaskularni sustav - dodala je ova liječnica.

Snižene cijene za 607 lijekova

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Snižene su cijene za ukupno 607 pakiranja lijekova (za 426 pakiranja lijekova s osnovne liste lijekova, te za 181 pakiranja za lijekove iz dopunske liste).



S Dopunske liste lijekova 15 pakiranja lijekova prešlo je na Osnovnu listu, što znači da osiguranici više za te lijekove neće plaćati doplatu. Nadalje, s Osnovne liste lijekova 73 pakiranja lijekova premješteno je na Dopunsku listu.

Za sve lijekove na Dopunskoj listi uvijek postoje na Osnovnoj listi lijekova generičke i kliničke paralele lijeka, što znači da osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek.

Svi lijekovi na jednom mjestu

Na stranicama HZZO-a nalaze se objavljene liste lijekova na osnovnoj i dopunskoj listi u primjeni od 01.03.2018. Liste se mogu pronaći na OVOJ POVEZNICI

>>> Više čitajte u tiskanom izdanju 24sata u ponedjeljak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a