To je to što me zanima!

Hitni problemi koje je zasjenila korona: Drugo najveće izbijanje ebole, ospice, dječja paraliza

Ove godine WHO je reagirala na više od 60 hitnih slučajeva, uključujući velike epidemije chikungunye u Čadu, žutu groznicu u Gabonu i Togu, ospice u Meksiku te velike poplave i oluje
Vidi originalni članak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima iza sebe godinu tijekom koje je vodila globalnu bitku protiv pandemije kakva se događa jednom u sto godina. No virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19 nije jedini patogen s kojim smo se suočili 2020. godine, to je zapravo bila jedna od mnogih hitnih zdravstvenih stanja kojima se WHO bavila, ističe se u izvješću o radu.  

POGLEDAJTE VIDEO: Velike poplave u Zagrebu i drugim gradovima obilježile su 2020. i u Hrvatskoj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ove godine Svjetska zdravstven organizacija reagirala je na više od 60 hitnih slučajeva, uključujući velike epidemije chikungunye u Čadu, žutu groznicu u Gabonu i Togu, ospice u Meksiku, poplave u Sudanu, oluje na Filipinima i u Vijetnamu te mnoge druge probleme. 

Nakon 18-mjesečne borbe u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo (DR Kongo), zajedno s vladom i našim partnerima, zabilježili smo drugo najveće izbijanje ebole na svijetu. Bila je to  jedna od najsloženijih zdravstvenih hitnih situacija s kojima se ta zemlja  ikada suočila, a koju je dodatno otežala najveća epidemija ospica u zemlji ikad. Sada odbrojavamo do završetka najnovijeg izbijanja ebole u zapadnom DR Kongu, ističe se.  

SVJETSKI DAN DIJABETESA Dr. Rahelić: 'Naši pacijenti dijabetičari teško podnose Covid-19, treba biti oprezan'

- Nakon razorne eksplozije u Bejrutu u kolovozu, WHO je pružio skrb ozlijeđenima, podršku mentalnom zdravlju za zdravstvene radnike i zajednicu i pomogao u obnovi uništenih bolnica. Pružili smo hitnu potporu tisućama izbjeglica i migranata u Grčkoj nakon požara u centru za azil na Lesbosu - objavili su. 

PUT NADE Novo Covid-19 cjepivo u veljači? Organizirat će se u domovima zdravlja s prethodnom najavom

Nastavili smo pružati zdravstvenu zaštitu ljudima u zemljama suočenim sa sukobima, uključujući Afriku, Bliski Istok i Kavkaz - stoji u izvještaju o radu WHO. Također, 2020. godine afrička regija proglašena je godinom divljanja poliomijelitisa, odnosno dječje paralize. 

Prošle smo godine vidjeli da su zemlje s robusnom infrastrukturom za pripravnost na hitne zdravstvene situacije mogle brzo djelovati kako bi obuzdale i kontrolirale širenje virusa COVID-19.

PRILIKA ZA HRVATSKU Imunološkom je spas u Covidu? 'Mogli bi proizvoditi cjepivo...'

Stoga će 73. Svjetska zdravstvena skupština razmotriti nacrt rezolucije (EB146.R10 ) koja jača spremnost država članica za hitne zdravstvene slučajeve, uz snažnije poštivanje međunarodnih zdravstvenih propisa.

Ta rezolucija poziva globalnu zdravstvenu zajednicu da osigura da sve zemlje budu bolje opremljene za otkrivanje i reagiranje na slučajeve COVID-19 i druge opasne zarazne bolesti, zaključuje se u izvještaju objavljenom na stranicama WHO.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • BoboNovi 14.11.2020.

    Vecina svijeta ne zna jer ste vi ti koji ne pisu o tome. Samo covid,korona,covid,korona,covid,korona. Ko papige stalno isto.

  • Origano 14.11.2020.

    Samo medijski ih je zasjenila.U stvarnosti prema eboli nije vrijedna pomena.

  • Srcana 14.11.2020.

    Pa protiv ospica i paralize postoji cijepivo a to kaj ga ljudi odbijaju je vec druga prica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare