To je to što me zanima!

Ideje što jesti na godišnjem: Top 9 recepata za fine ljetne pizze - od povrtne do brzopotezne

Pizzu su nekad kupovali siromašniji građani Napulja - na komade tijesta su stavljali sve što su imali pri ruci, poput začina, rajčice i ostataka obroka. Od tada do danas pizze su poprimile raznolike okuse i oblike
Vidi originalni članak

1. Mediteranska pizza

Sastojci: paket gotovog tijesta za pizzu, 100 g sira Tilzita, 100 g fete, 10 maslina, 50 g inćuna, 2 rajčice, maslinovo ulje, šaka rikole, pasirana rajčica, prstohvat origana.

Priprema: 

Tijesto za pizzu razvaljajte i njime obložite kalup za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Premažite ga maslinovim uljem pa slojem pasirane rajčice.  

RECEPT DANA Osvježavajući recept: Gazpacho s jagodama za vruće ljetne dane

Rasporedite naribani sir Tilzit te po njemu poslažite ploškice rajčice i inćune. Posipajte origanom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. 

Po pečenoj pizzi poslažite masline, nadrobite sir fetu i posipajte opranim pa osušenim listićima rikole. Pokapajte maslinovim uljem i poslužite vruće. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Sa slaninom, krumpirom i feferonima

Sastojci: Tijesto za pizzu, 200 g ribanog sira, 200 g krumpira, mladi luk, nekoliko ljutih feferona, 4 kriške slanine, sol, papar.

Priprema: Razvaljajte tijesto, stavite u namašćen kalup pa pospite sirom. Po njemu posložite vrlo tanko narezane kriške krumpira, nasjeckan mladi luk, kriške slanine i feferone. Posolite i popaprite pa stavite peći na 250°C. Izvadite iz pećnice nakon 20-ak minuta.

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva pa stavite krumpiriće u protvan i pecite 15 minuta. Potom odvojite 200 g krumpirića, a ostatak posložite u okruglu posudu kako je pokazano u videu. Utisnite čašom pa na to stavite smjesu parmezana i origana. Pecite 20 minuta.

Izvadite iz pećnice pa stavite Provolone sir. Premažite ga umakom od rajčice pa poslažite 100 g mozzarelle. Na to stavite ostatak krumpirića pa opet slojeve - Provolone sir, rajčica, mozzarella (ovaj put 200 g). Na vrh pizze poslažite kobasicu.

Pecite pola sata na 190 stupnjeva dok ne dobije lijepu smećkastu boju. Izvadite, ostavite 5 minuta i poslužite.

3. Povrtna pizza

Sastojci: 200 g brašna, 1/2 vrećice suhog kvasca, 1 čaša mlake vode, prstohvat šećera, žličica soli, malo maslinova ulja, 150 g mozzarelle, 50 g inćuna iz ulja, 1 žličica origana, 1 crvena paprika, mali poriluk (umjesto poriluka može i brokula).  

Priprema: 

U malo mlake vode rastopite kvasac i šećer te pustite da se digne. U prosijano brašno umiješajte sol, ulijte malo ulja i dodajte  vodu s kvascem. Umijesite rukama meko tijesto, razvaljajte ga i obložite njime dno okruglog ili četvrtastog lima za pečenje koji ste prethodno namastili i posipali brašnom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, pa ga nabodite vilicom. 

Tijesto nakapajte s nekoliko kapi maslinova ulja, pa ga premažite pasiranom rajčicom. Po rajčici rasporedite naribanu ili tanko narezanu mozzarellu. Po cijeloj pizzi ravnomjerno rasporedite komadiće inćuna, kockice paprike i ploškice poriluka te posipajte sušenim origanom.   

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Gotovu pizzu narežite na kriške i poslužite vruću uz malo grčkog jogurta. 

4. Pesto pizza

Sastojci: pesto umak, gotovo tijesto za pizzu, 200 grama mozzarelle narezane na kolutiće, malo maslinovog ulja, svježe rajčice narezane na kolutove. 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a dok se ona grije, pripremite pizzu. Tijesto stavite na protvan koji ste premazali maslinovim uljem pa ga ravnomjerno namažite pesto umakom (do rubova). Na to složite sir i rajčice. Pecite dok se sir ne otopi, a kora dobije lagano rumenu boju. Poslužite toplo.

Savjet: Umjesto mozzarelle možete staviti neki drugi sir, na primjer, naribanu gaudu. Također, ova pizza je odlična i bez rajčica.

RECEPT DANA Fantastični crumble s trešnjama idealan je desert za vruće ljeto

5. Na podlozi od tortilje

Tortilja može biti klasična ili ona sa sjemenkama, a varijacija okusa koje ćete staviti na pizzu ovisi o vama i onome što volite. Mi vam predlažemo da kušate pizzu na koju, između ostalog, ide rukola i jaje.

Sastojci: 2 manje tortilje sa sjemenkama (ili jedna veća), malo maslinovog ulja za premazivanje, 1 pečena crvena paprika (iz staklenke), 2 rajčice, 2 žlice pirea od rajčice, 1 žlica nasjeckanog kopra, 2 žlice nasjeckanog peršina, 2 jaja, pola crvenog luka vrlo tanko narezanog, rukola, sol, papar.

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 do 200 stupnjeva pa tortilje stavite na protvan, premažite maslinovim uljem i pecite tri minute. U međuvremenu nasjeckajte papriku i rajčicu pa to pomiješajte s pireom od rajčice, začinima i začinskim biljem. Tortilje preokrenite pa ih premažite smjesom od rajčica i paprike tako da u sredini napravite malo prostora za jaje.

Razbijte jaje i polako ga umetnite u središte pizze pa stavite u pećnicu na još 10 minuta ili dok jaje ne bude gotovo, a tortilja hrskava. Poslužite s rukolom i lukom.

6. Na podlozi od palente

I u ovom slučaju na takvu podlogu možete staviti što god želite, ono što inače najviše volite jesti kad radite klasičnu pizzu. Donosimo vam recept za jednu varijantu.

Sastojci: 400 ml povrtnog temeljca, 100 g palente, 4 žlice ribanog parmezana, malo maslinovog ulja, pola šalice umaka od rajčica, 4 cherry rajčice (prepolovljene), 1 češanj češnjaka (nasjeckani), 125 g mozzarelle izrezane na šnite ili u malim kuglicama,100 g šunke, malo narezanih šampinjona, origano.

Postupak:

U loncu zagrijte temeljac pa polako dodajte palentu uz neprestano miješanje. Dodajte i malo soli te 2 žlice parmezana. Kuhajte na laganoj vatri dok se palenta ne zgusne, oko 3 minute. Ako nemate temeljac, poslužite se povrtnom kockom za juhu i vodom.

Potom premažite veliku tepsiju maslinovim uljem, izlijte palentu i raširite je u krug od nekih 30 centimetara. Ostavite neka se ohladi pa prebacite u hladnjak na pola sata (palentu ne pokrivajte dok se hladi). Pomiješajte cherry rajčice s češnjakom i maslinovim uljem, posolite.

Kad se palenta ohladila, premažite je umakom od rajčica, pospite origanom pa na to stavite šunku, mozzarellu, šampinjone, cherry rajčice i preostali parmezan. Pecite na 180 do 200 stupnjeva dok palenta ne dobije zlatnu boju po rubovima i sir se ne otopi (oko pet minuta). Ostavite da se malo ohladi pa poslužite.

RECEPT ZA DALMATINSKI SPECIJALITET Torta Makarana je energetska bomba: Reže se na rombove, a mijesi posebnim pokretima....

7. Na podlozi od lisnatog tijesta

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina kako pripremiti pizzu. Donosimo vam odličan recept u koji idu komadići slanine.

Sastojci: 1 paket razvaljanog lisnatog tijesta, 5 žlica crvenog pesto umaka, 70 g slanine narezane na trake, 125 g nasjeckane mozzarelle, malo rukole, soli i papar po potrebi.

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 do 220 stupnjeva. Tijesto stavite na protvan izbodite vilicom. Potom ga premažite pesto umakom, ali ne do samog ruba, ostavite centimetar prostora. Na to rasporedite slaninu i mozzarellu. Pecite 15 do 20 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju, digne se malo i postane hrskavo. Kad je gotova, dodajte rukolu i poslužite.

8. Brza pizza

Sastojci: 200 g mozzarelle, 100 ml rajčice, 100 g šunke ili pršuta, 1 kruh 'francuz' od bijelog brašna ili 2 lizike, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, šaka svježe kadulje.

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Francuz prerežite na pola pa svaku polovicu prepolovite. Ako koristite lizike, prerežite ih po dužini. Položite kruh u lim za pečenje i svaki komad natrljajte komadom češnjaka pa ga premažite s malo maslinova ulja.

Polovice kruha premažite žlicom rajčice i poslažite po njoj listiće mozzarelle. Po siru položite tanke ploške šunke ili pršuta i po površini rasporedite listiće svježe kadulje. Zapecite u pećnici  dok se sir rastopi. 

RECEPT DANA Lagani ljetni ručak: Isprobajte recept za fini giros od piletine

9. Pizza u šalici 

Ako nemate puno vremena, a baš vam se jede pizza, napravite je u mikrovalnoj.

Sastojci: 4 žlice brašna, 1/8 žličice praška za pecivo, 1/16 žličice sode bikarbone, 1/8 žličica soli, 3 žlice mlijeka, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žlica umaka od rajčice, 1 velika žlice isjeckane mozzarelle, 5 šnita kobasice (ili malo šunke), 1/2 žličice sušenih začina - bosiljak ili origano

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol zajedno u šalici u kojoj ćete raditi pizzu. Dodajte mlijeko i ulje. Na površinu tijesta stavite umak od rajčice pa na to sir, kobasice i začine. Pecite u mikrovalnoj minutu ili malo više, ovisno o jačini mikrovalne. Pizza je gotova nakon što tijesto naraste, a nadjev počne dobivati mjehuriće.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • željna svega 08.07.2023.

    u baskoj djambo pizza 24 eura a materijala na njoj nema ni za 3

Komentiraj...
Vidi sve komentare