Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

5 odličnih recepata s palentom: Od sočnog kolača do quicha, zdrave pizze, hrskavih grickalica

5 odličnih recepata s palentom: Od sočnog kolača do quicha, zdrave pizze, hrskavih grickalica

Palenta je odlična namirnica, jeftina, svestrana i zdrava. Od nje možete raditi glavna jela, deserte, grickalice, lagane večere, zdravi doručak... Posebno je dobra u kombinaciji s jogurtom ili kiselim mlijekom

Palenta je bila neizostavan dio obroka naših baka. Kukuruza je bilo posvuda pa su smišljale načine kako ga sve mogu iskoristiti. U početku je palenta bila jednostavno jelo koje se posluživalo uz domaće kiselo mlijeko, preprženu slaninu ili luk ispržen na masti.

Malo po malo, domaćice su počele dorađivati recepte i smišljati nove načine pripreme. Tako danas od palente radimo sve i svašta, od odličnih, sočnih kolača do kompliciranijih jela poput quicha. 

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Palenta je vrlo zdrava i lagana za probavu pa biste je svakako trebali uvrstiti u redovitu prehranu.

- Kukuruzna krupica bogata je vitaminima B, vitaminima K i E, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom. Osim toga, sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju. Cjelovito zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima - rekla nam je jednom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

- Najvažnije u kukuruzu su netopljiva vlakna, poput hemiceluloze, celuloze i lignina - dodala je i naglasila kako je palenta u kombinaciji sa jogurtom posebno dobar obrok za naš organizam.

Zapečena palenta sa sirom i jogurtom

Sastojci:

  • 150 g palente
  • 200 g brašna
  • 300 g svježeg sira
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • žličica soli
  • prašak za pecivo

Priprema:

Najprije uključite pećnicu neka se grije na 190 stupnjeva pa krenite sa pripremom smjese. U posudi dobro izmiješajte ulje i jogurt pa u to dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i sol koje ste ranije pomiješali. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica pa dodajte izmrvljeni sir.

Smjesu uspite u uljem premazani protvan i pecite dok ne porumeni, a čačkalica iz tijesta izlazi čista. Na kraju izvadite i ostavite da stoji nekih pet minuta pa narežite i poslužite.

Pizza od palente po preporuci HZJZ-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je recept za zdravu pizzu od palente:

Baza od palente:

  • 1 šalica instant palente
  • 3 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 žličica maslaca
Napravite sami švedske mesne okuglice kakve poslužuje Ikea
Napravite sami švedske mesne okuglice kakve poslužuje Ikea

Umak za pizzu:

  • pasirana rajčica
  • origano, bosiljak
  • malo soli

Dodaci za pizzu prema želji:

  • šunka
  • mozzarella
  • rajčica
  • gljive
  • masline
  • luk

Priprema:

'U lonac ulijte vodu, posolite i pričekajte da zavrije. Dodajte prstohvat soli. Uz neprekidno miješanje pjenjačom dodajte palentu u vodu i miješajte 1 min. Dodajte maslac i nastavite miješati na niskoj temperaturi dok se smjesa ne počne odvajati od dna.

Skuhanu palentu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te izravnajte površinu lopaticom koju ste namočili u hladnu vodu. Ostavite da se ohladi i stisne.

Na ohlađenu palentu stavite umak od rajčice i sastojke prema želji. Pecite na 200°C 15 min. Nakon pečenja ostavite da se pizza ohladi kako bi se palenta stisnula'.

Sočni kolač od palente

Radi se o receptu Jamieja Olivera koji oduševljava okusom i teksturom. Osvježavajuć je i sočan, a odlično ide uz grčki jogurt. Po želji možete malo izmijeniti recept tako da umjesto naranči stavite limun, samo u tom slučaju malo povećajte količinu šećera u sirupu.

Sastojci:

  • 100 g palente
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera 
  • 200 g mljevenih badema
  • 3 jaja 
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 2 naranče
  • žličica praška za pecivo 
  • naribana korica naranče

Za sirup:

  • 250 ml soka od naranče
  • 2 žlice vode vode
  • 120 g smeđeg šećera   
  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma

Priprema:

Premažite okrugli kalup maslacem, a pećnicu upalite neka se grije na 160 stupnjeva. Potom izmiksajte maslac i šećer tako da dobijete finu, kremastu smjesu. U to dodajte jaja i vaniliju. Posebno pomiješajte suhe sastojke za biskvit pa ih ubacite u pripremljenu smjesu s maslacem i lagano promiješajte da se sve dobro sjedini.

Smjesu izlijte u kalup i pecite nekih 40 do 50 minuta. Biskvit je gotov kad malo porumeni po rubovima i počne se odvajati od kalupa. Ostavite ga da se malo ohladi, a potom ga prebacite iz kalupa na tanjur za posluživanje.

Zašto karamelizirani luk daje toliko poseban okus jelima i kako to napraviti pravilno?
Zašto karamelizirani luk daje toliko poseban okus jelima i kako to napraviti pravilno?

Dok se kolač peče pripremite sirup - pomiješajte sve navedene sastojke pa ga kuhajte nekih 10-ak minuta da se malo zgusne. Potom ga maknite s vatre i ostavite neka se hladi.

Na biskvitu napravite rupice pomoću čačkalice pa ga polako prelijte sirupom. Poslužite uz malo grčkog jogurta uz svaku šnitu.

Quiche od palente, poriluka i slanine

Sastojci:

*šalica od 240 ml

Za podlogu:

  • 1¾ šalice pileće juhe
  • ½ šalice palente
  • 1 žlica maslaca

Za nadjev:

  • 4 do 5 šnita deblje izrezane slanine
  • 3 veće rajčice, prerezane na pola
  • 1 veći poriluk narezati, oprati i ocijediti
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šalica mlijeka
  • 3 jaja
  • ¼ žličice soli
  • 1½ šalice nekog aromatičnog sira, naribanog

Priprema:

Najprije ispecite rajčice i slaninu u pećnici na 200 stupnjeva - poslažite ih na protvan s prerezanom stranom prema dolje i oko njih stavite slaninu. Pecite ih 15 do 20 minuta, dok se kožica na rajčicama počne odvajati, a slanina postane hrskava. Ostavite da se ohladi pa u to stavite luk, a slaninu nasjeckajte na kockice.

Potom pripremite podlogu od palente. Stavite pileću juhu neka provrije pa na laganoj vatri u njoj kuhajte palentu, dodajte maslac. Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne pretvori u čvrstu, ljepljivu masu i počne odvajati od lonca.

Recepti sa slaninom u glavnoj ulozi: Ide čak i u slatke deserte
Recepti sa slaninom u glavnoj ulozi: Ide čak i u slatke deserte

Nakon toga kalup za quiche premažite maslacem ili uljem pa u to utisnite palentu i pecite 15 do 20 minuta na 200 stupnjeva, dok po rubovima ne postane lagano hrskava. Ostavite neka se ohladi.

Sad je red da napravite nadjev: Otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte poriluk i pirjajte dok ne omekša, oko 5 do 10 minuta. Maknite sa štednjaka i ostavite sa strane. U posudi pomiješajte mlijeko, jaja i sol tako da dobijete glatku smjesu.

Nakon toga na podlogu od palente slažite redom poriluk, nasjeckane pečene rajčice i slaninu. Preko toga prelijte smjesu od mlijeka i jaja pa na to rasporedite sir. Pecite oko 30 do 40 minuta na 160 stupnjeva, dok sir ne porumeni, a sredina quichea postane čvrsta.

Grickalice s umakom od sira

Sastojci:

  • palenta - količina po želji
  • malo soli
  • jaja, brašno i krušne mrvice za pohanje
  • malo ulja
  • svježi sir i vrhnje
  • crvena paprika
  • češnjak

Postupak:

Najprije skuhajte gustu palentu u slanoj vodi pa je ulijte u protvan i razvucite tako da sloj ne bude deblji od dva centimetra. Ostavite da se dobro ohladi jer će tada postati čvrsta. Potom je izrežete na šnite otprilike dužine i debljine prsta.

Svaki komad provucite kroz brašno, razmućena jaja i krušne mrvice pa ispohajte tako da dobiju lijepu rumenu boju. Stavite nakratko na papirnati ubrus da se upije višak masnoće pa na tanjur - ne slažite ih jedan na drugi, neka ostane malo prostora između svakog komada jer će tako biti hrskavije. Ostavite neka se hladi.

Pripremite umak - pomiješajte sir, vrhnje, sol, sjeckani češnjak i malo crvene paprike, i to je to. Poslužite tako da svatko uzima pohane prutiće prstima, umače ih u umak i tako pojede.

 


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara za blagdane pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti
Veliki tjedni horoskop: Rak će se svađati, Lav ide na putovanje, a Vodenjaku će se povećati plaća
od 2. do 8. ožujka

Veliki tjedni horoskop: Rak će se svađati, Lav ide na putovanje, a Vodenjaku će se povećati plaća

Zaokupljenost poslom Djevicama neće ostavljati mnogo vremena da se posvete osjećajnim potrebama. Partner će im zamjerati odsustvo duhom, a one će češće nego ikad bježati u osamu
Uvijek spuštajte dasku od WC školjke! Evo zašto je to poželjno
ZA ČIŠĆI ZAHOD

Uvijek spuštajte dasku od WC školjke! Evo zašto je to poželjno

Pravilo Feng Shuija kaže da će uz otvorenu školjku novac ukućana stalno "curiti" kroz prste, dok stručnjaci kažu da se tako šire patogeni iz stolice i urina što podiže rizik od infekcija