To je to što me zanima!

Jeste li ikad kušali ananas pivo? Imamo recept iz Južne Afrike

Sredinom ožujka Južnoafrička Republika se pridružila zemljama koje su zbog korone proglasile izolaciju, no ondje im je vlada zabranila prodaju alkohola i cigareta. U očaju su doskočili problemu
Vidi originalni članak

Samo tri tjedna nakon početka izolacije predsjednik Cyril Ramaphosa bio je jasan kako se zabrana prodaje alkohola neće uskoro obnoviti, pa su Južnoafrikanci postali očajni, piše Atlasobscura.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko kalorija ima boca piva?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Provale u trgovine alkoholom su postale učestalije, a diljem zemlje su počeli dostavljati boce dronovima. A zatim je stigla nevjerojatna vijest kako je prodaja ananasa naglo porasla sa 10.000 na 100.000 komada na dan.

Žedni Južnoafrikanci su počeli sami kuhati svoje pivo od ananasa. Tehnički, riječ je o vinu ili cideru više nego o pivu i zapravo nema kuhanja, a čak je ukusno kao piće. Svako voće možete pretvoriti u alkoholno piće.

STRUČNJAK OTKRIVA Saznajte koje pivo ide uz pljeskavicu, a koje uz riblji filet
- Kvasac jede šećer, nastaje CO2 i tako se proizvodi alkohol - sumirao je postupak Greg Casey iz tvrtke Afro-Caribbean Brewing Company. Ananas je pak među voćem koje je najlakše fermentirati jer sadrži mnogo šećera, a u kori ima prirodni kvasac.

Ananas potječe iz Latinske Amerike, a pivo od ananasa koje ondje nazivaju tepache vrlo je popularno u Meksiku. Unatoč činjenici da je Južna Afrika upoznala ananas tek 1860. godine, pivo od ananasa je postalo iznimno popularno.

- Taj zadnji dodatak je sporan jer mnogi ističu kako ananas sadrži prirodni kvasac i trebalo bi ostaviti ga da djeluje samostalno, no zaključio sam kako mu treba pripomoći prstohvatom kupovne robe kako bi dobri kvasac pobijedio zločesti koji pivu daje čudan okus ili od kojeg se čak možete razboljeti - kazao je on ističući kako mnogi tvrde da je za postizanje prirodnog okusa najbolji prirodni kvasac, a mješavina se naknadno može pasterizirati.

U skladu s uputama, mnogi su proizvođači čak iz trgovina povukli svoje proizvode koji bi mogli pomoći u kućnoj pripremi alkoholnih pića. Dall je zaključio kako njegov projekt nije u sukobu s propisima, te je zatvorio tri kuta posude plastičnim poklopcem, a četvrti je ostavio labavo pričvršćen kako bi zrak nesmetano cirkulirao, a poklopac spriječio nakupljanje mušica. Potom je posudu spremio u veći spremnik za hlađenje te sve stavio u hladnu kupaonicu kako bi temperatura bila oko stabilnih 18 stupnjeva Celzijevih tijekom fermentacije.

- Nakon tri dana sam procijedio mješavinu u vrč, a odatle sam je prelio u plastične boce. Iako je staklo naizgled bolja opcija, svakako ga treba izbjegavati. Osobno nisam imao pojma koliko CO2 moja mješavina može proizvesti i bi li zbog toga boce mogle eksplodirati - navodi Dall.

Boce je potom ponovo spremio u kupaonicu na daljnju fermentaciju. Savjetovao je da, ukoliko vam se boce čine previše tvrdima, znači da se oslobodilo previše CO2 pa je poželjno malo odvrnuti čep i ispustiti višak plina. Boce je još tri dana držao na sobnoj temperaturi, a potom ih je premjestio u hladnjak posljednjih 48 sati budući da će tekućina lakše apsorbirati CO2 na hladnijim temperaturama.

(PRE)ŽIVJELA! Baka (103) pobijedila koronu pa je nazdravila hladnim pivom
- Ako vam je kućni bar presušio, ovaj korak mnogi su spremni preskočiti, no nikako to ne treba učiniti jer upravo on čini razliku između jedva pitke tekućine i slasnog piva od ananasa. Kad sam otvorio prvu bocu, bio sam oduševljen rezultatima. Dojam je bio da je riječ o prilično suhom i sofisticiranom piću na razini između pjenušavog vina i cidera. Da moram pogađati, rekao da bih da je bilo oko četiri posto alkohola - pohvalio se Dall ističući kako poznaje mnoge koji nisu bili uspješni kao on.

Njegova kolegica se požalila kako je njezin problem u tome što je pivo ispalo previše slatko jer nije fermentirao sav šećer, a mogući razlog je u tome što je tekućina bila na previše toplom pa je kvasac nestao. Na pitanje može li se netko otrovati ako pogrešno priprema piće, većina odmahuje rukom, no ističu važnost čistoće namirnica i opreme koja se koristi. Bakterije su puno opasnije od pića.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare