To je to što me zanima!

Jeste li ikada jeli pitu od ribe? Isprobajte ovaj predobar recept

Iako riblja pita nije baš jelo koje biste rado spremali svakog dana, ako isprobate ovaj recept vrlo je lako moguće da ćete se predomisliti. Lak je za napraviti i možete ga modificirati po svojim željama
Vidi originalni članak

Riblja pita je prava kulinarska delicija. Ona može biti jednostavno ili otmjeno jelo, ali nikada ne smije uključivati ništa drugo osim domaćih sastojaka. Lako ju je pripremiti jer se može prilagoditi onome što imate kod kuće. Savršena je čak i sa smrznutim graškom, a ako ju želite pripremiti za sutrašnji ručak, onda slijedite recept u nastavku.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o rotkvicama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

  • Priprema jela: 55 minuta
  • Kuhanje: 45 minuta
  • Serviranje: Za četiri osobe

Sastojci:

  • 1 kg brašnastog krumpira (vidi korak 2)
  • 100 grama maslaca
  • Malo mlijeka
  • 500 ml ribljeg temeljca
  • Bijelo vino od 100 ml
  • 1 mali svežanj peršina ili estragona
  • 350 grama bijele ili masne ribe (primjerice pastrva)
  • 350 grama dimljene ribe (primjerice bakalar)
  • 200 grama malih oljuštenih kozica, može i odmrznute
  • 50 grama običnog ili kukuruznog brašna
  • 2 inćuna, sitno sjeckana (nije obavezno)
  • Vrhnje za kuhanje od 200 ml
  • 2 tvrdo kuhana jaja (kuhana 8 minuta), oguljena
  • 1 šaka krušnih mrvica (po želji)

ODABERITE PRAVU! Kako odabrati maskaru? Vodič kroz vrste četkica i njihov efekt

1. Odaberite svoju ribu

Kombinirajte bijelu i dimljenu ribe s malim kozicama, a možete i zamijeniti jednu od njih s masnom ribom poput lososa, pastrve ili skuše, kao i drugim plodovima mora poput školjki, surimija ili lignji.

2. Odaberite krumpir

Ogulite krumpir - ovdje je najbolje brašnasta sorta, jer želite dobiti pahuljasti kontrast naspram ribe. Zlatni ili ružičasti krumpir bili bi idealni, no možete i neke druge lako dostupne. Narežite krumpir na velike komade, ali jednake veličine.

3. Skuhajte krumpir

Stavite krumpir u prikladnu posudu, prelijte hladnom vodom, dodajte veliki prstohvat soli i pustite da zavrije. Kuhajte dok ne omekša; koliko će to trajati ovisit će o tome koliko su veliki vaši komadi krumpira. Dobro ga ocijedite, a zatim vratite u vruću tavu da se potpuno osuši na pari. Dodajte polovicu maslaca i mlijeko, zgnječite dok ne postane glatko, a zatim začinite po ukusu.

4. Pripremite temeljac i vino

Dok se krumpir kuha, stavite riblji temeljac i vino u tavu koja je dovoljno velika da stane sva ribu u nju i pustite da se krčka. Odrežite peteljke s bilja i dodajte ih i u tavu. Pustite da krčka, a zatim dodajte ribu, s kožom ako je još uvijek ima; kozice za sada ostavite po strani.

ISPROBAJTE GA Jednostavan trik s kojim možete spavati bolje i duže tijekom noći

5. Poširajte ribu

Smanjite toplinu i ostavite da se nježno krčka otprilike pet minuta, dok riba ne postane neprozirna, ali da nije skroz skuhana; ovdje upotrijebite svoju prosudbu jer to ovisi o veličini i debljini ribe. Riba će se i dalje kuhati u pećnici.

6. Započnite s umakom

Podignite ribu sa šupljom žlicom i stavite na stranu da se ohladi. Bacite stabljike bilja iz umaka. Preostalih 50 grama maslaca otopite u srednjem loncu na srednje laganoj vatri, a zatim umiješajte brašno (koristite kukuruzno brašno ako želite da da bude bez glutena) i pržite miješajući minutu ili dok ne zamiriši i bude blago prepečeno. Postupno umiješajte tekući umak.

7. Završite umak

Stavite umak da krčka, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se rade mjehurići oko 20 minuta, dok smjesa ne postane gusta. U međuvremenu uklonite i bacite kožu s ribe, a ribu narežite na velike komade veličine zalogaja (opet imajte na umu da što su manje, to je veći rizik da će se prekuhati). Zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva.

8. Dodajte ribu i arome

Skinite umak s vatre, grubo nasjeckajte biljno lišće i sitno nasjeckajte inćune (možete koristiti pastu od inćuna, ako želite). Nakon što se umak prestane kuhati, umiješajte vrhnje za kuhanje i začinite po ukusu. Promiješajte ribu i kozice (i tvrdo kuhana jaja, ako želite).

IMA LI PRAVILA? Puno žena nije sigurno: Treba li kožu trljati ili tapkati pri njezi?

9. Prelijte pireom i ispecite

Žlicom stavite smjesu u posudu za pečenje i prelijte pireom od krumpira. Vrh ukrasite vilicom i pecite 20 minuta. Uklonite iz pećnice, pospite mrvicama i pecite još 15 minuta, dok ne postanu zlatne. Poslužite s graškom ili zelenilom kuhanom na pari, piše The Guardian.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare