To je to što me zanima!

Jeste li već probali pomelo? Pun je vitamina, može se jesti sam, dodati smoothieju ili preljevu

Pomelo je voće bogato vlaknima koje je prepuno vitamina C i kalija. Sadrži i neke druge vitamine i minerale, kao što su tiamin, riboflavin, bakar, željezo i cink, a ima malo masti i natrija
Vidi originalni članak

Pomelo, koji se naziva i pummelo, shaddock ili kineski grejp, najveći je član obitelji citrusa (Rutaceae). Neki pomeli mogu biti veliki kao odbojkaške lopte. Blijedozeleno ili žuto voće ima ružičasto, bijelo ili crveno meso koje ima okus nešto slađeg grejpa.

POGLEDAJ VIDEO: Moćni limun

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Porijeklom je iz jugoistočne Azije. Dodavanje pomela u vašu prehranu može povećati unos vitamina i minerala u organizam i pružiti određene zdravstvene prednosti.

Poput mnogih agruma, pomelo je zimski usjev. Meso pomela bi kad se pritisne trebalo malo popustiti, i ne bi trebalo biti suho ili izgledati smežurano ili naborano.

Kako pripremiti pomelo za jelo?

Prije konzumacije pomela uklonite debelu vanjsku kožicu i bjelkastu opnu na svakoj kriški (tvrde su i gorke). Mnogi ljudi jedu pomelo narezan na kriške ili kockice. Možete ga ubaciti u zelenu ili voćnu salatu ili ga ubaciti u blender kada radite voćni smoothie. Pomelo se također dobro slaže s drugim tropskim voćem poput banana i ananasa.

S pomelom možete napraviti marmeladu. Dobar je dodatak ribljim jelima, a od soka možete napraviti marinadu ili preljev za salatu. Ako koristite recept koji zahtijeva grejp ili čak naranču, umjesto toga možete koristiti pomelo.

ZDRAVLJE I ENERGIJA Zimski čuvari zdravlja: Citrusi i korjenasto povrće neka budu vaši saveznici protiv prehlada

Nutritivne vrijednosti pomela

Jedan oguljeni pomelo (600 g) sadrži 230 kalorija, 4,6 g proteina, 59 g ugljikohidrata i 0,2 g masti. Pomelo je izvrstan izvor vitamina C, vlakana i kalija. 

Kalorije: 231
Masti: 0,2g
Natrij: 6,1 mg
Ugljikohidrati: 59g
Vlakna: 6,1g
Bjelančevine: 4,6g
Vitamin C: 116 mg
Kalij: 1320 mg

Ugljikohidrati

Dvije su vrste ugljikohidrata u pomelu: prirodni šećeri i vlakna. Jedenjem jednog pomela u organizam ćete unijeti nešto više od 6 grama vlakana ili oko 24 posto preporučenog dnevnog unosa.

Masti

Kao što je tipično za većinu voća, u pomelu postoji jako mala količina masti.

Protein

Cijeli oguljeni pomelo pristojan je izvor proteina, s 4,6 grama.

PROMO Djeca kuhaju s poznatim chefom: Ove recepte možete primijeniti i u svojoj kuhinji

Vitamini i minerali

Pomelo je izvrstan izvor vitamina C, osiguravajući nevjerojatnih 619 posto dnevno preporučeni količine C vitamina. Kad jedete ovo citrusno voće, također ćete imati koristi od malih količina tiamina, riboflavina, niacina i vitamina B6.

Minerali u pomelu uključuju kalij (38 posto dnevno preporučene doze) i manje količine fosfora, bakra, željeza, kalcija, magnezija, mangana i cinka.

ODLIČNE IDEJE Napravite sami začinske soli i obogatite okus jelima: Indijska, sa gljivama, ljuta, citrusna...

Kalorije

Pomelo je relativno niskokalorična namirnica, iako je kaloričnija od nekih drugih vrsta voća. Jedan oguljeni pomelo (600g) sadrži 231 kaloriju, od čega 93 posto dolazi iz ugljikohidrata, a 7 posto iz proteina, piše Very Well Fit.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Nap7 06.10.2022.

    Stavim u smoothie mlijeko banana

  • Steven King 06.10.2022.

    Ako jeste onda ste ga siher kupili u dućanu i nakon guljenja vam se je život zgadio. Kora je toliko puna kemikalija da je to odvratno

Komentiraj...
Vidi sve komentare