Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Djeca kuhaju s poznatim chefom: Ove recepte možete primijeniti i u svojoj kuhinji

Djeca kuhaju s poznatim chefom: Ove recepte možete primijeniti i u svojoj kuhinji

Chef Pero Savanović pripremao je za osnovnoškolce dva slasna i zdrava recepta koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca, a glavna zvijezda je tikvica uz dodatke koji se mogu pronaći u svakom kućanstvu

VIDEO

Kad je riječ o zdravoj prehrani, naš sugovornik i poznati hrvatski chef Pero Savanović ističe da je vidljiv napredak u dječjoj percepciji o tome koje su prehrambene navike zdrave, a koje bi trebalo izbjegavati. Sretan je, kaže nam, što se dječja kreativnost, kao i njihovo razmišljanje pomaknulo u smjeru zdrave prehrane, odnosno što su pekarske proizvode zamijenili zdravijim varijantama s povrćem i voćem.  

Chef Pero nedavno je vodio kulinarsku radionicu za djecu osnovnoškolske dobi, a s nama je podijelio recepte koje im je pripremio te nam je usput otkrio kakve su bile reakcije djece na zdrava jela koja im je ponudio. 

Jednostavno, a zdravo

Prvo jelo koje je chef Savanović pripremao na kulinarskoj radionici za djecu u OŠ Središće bile su rolice od tikvica. Ovaj je recept, kaže, odlučio pripremiti jer nije kompliciran, a mogu ga spremiti čak i sama djeca. 

ROLICE OD TIKVICA

Sastojci: 

• 8 tikvica

• 2 jaja

• 100 g sira parmezana

• 500 g sira ricotta

• 300 g sira mozzarella

• Sol

• Papar

• 1 l maslinova ulja

• 2 l pasata rajčice

• Sol, papar

• Svježi bosiljak

Postupak:

Za pripremu ovog zdravog jela potrebno je izrezati tikvice na trakice i zatim ih položiti na papir za pečenje te ih popapriti i začiniti maslinovim uljem. Nakon što ste ih začinili, tikvice je potrebno peći 10 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme zamutite ricottu, parmezan, jaja i sol. Na tikvice stavite žlicu smjese i zarolajte ih. Nakon toga položite ih na umak od rajčice i sve prelijte ostatkom umaka. Na vrh rolica naribajte mozzarellu i zapecite u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva! 

Zucchini,Lasagna,Rolls,Stuffed,With,Ricotta,Mix,Of,Fresh,Baby

Tikvice kao prilog

Budući da su tikvice prepune važnih vitamina, minerala i antioksidansa, chef Savanović za svoj drugi recept odlučio je djeci pokazati kako iskoristiti tikvice za ukusan i zdrav prilog nekom jelu.  

KROKETI OD TIKVICA

Sastojci:

• 8 tikvica

• 400 g sira ricotta

• 2 jaja

• 160 g krušnih mrvica

• 150 g sira parmezana

• 1 bočica dalmatinskog začina

Postupak:

Na početku je potrebno naribati i posoliti tikvice. Zatim ih izmiješajte i pustite desetak minuta kako bi tikvice pustile vodu. Za to vrijeme u zdjeli izmiješajte ricottu, krušne mrvice, jaja, parmezan i začine. Kad ste s tim završili, na lim položite papir za pečenje. Ručno napravite male okruglice i pecite ih 20 minuta na 200 stupnjeva. 

Uz ove zdrave krokete, chef Savanović djeci je pripremio umak za krokete. Za pripremu umaka potrebno je 200 grama majoneze, 200 grama grčkog jogurta, 1 bočica češnjaka u granulama, svježi kopar i svježi peršin.

Fried,In,Batter,Vegetables,,Zucchini,Tempura,With,Dip,,Spring,Fresh

Recept: Mnogo dijaloga i smijeha

Inače, OŠ Središće, u kojoj je chef Savanović organizirao kulinarsku radionicu, proglašena je, na temelju kreativnih recepata, pobjednicom natjecanja „Kaufland škola voća i povrća“. Tročlani žiri, među kojima je bio i chef Savanović, je uz OŠ Središće nagradio i OŠ Nad lipom, i to u kategoriji osnovnoškolskih ustanova s redovitim i posebnim programima za djecu s teškoćama u razvoju.

No, osim ove dvije škole, tročlani žiri je između više od 200 prijava izabrao i 51 partnersku školu diljem Hrvatske koje su zahvaljujući svojim kreativnim receptima osvojile godišnju zalihu besplatnog voća i povrća. Pobjedničke osnovne škole Središće i Nad lipom, uz godišnju zalihu besplatnog voća i povrća osvojile su i kulinarsku radionicu s chefom Savanovićem. 

- Na kulinarskoj radionici glavna zvijezda bile su tikvice, a djeca su bila podijeljena u dvije grupe. Jedni su radili krokete od tikvica, dok su drugi radili rolice od tikvica punjene sirom. Recepti su bili prilagođeni uzrastu djece, tako da mogu sudjelovati u svim segmentima pripreme. Radionica je bila popraćena s mnogo dijaloga i smijeha. Na kraju su od Kauflanda svi dobili diplome za uspješno odrađenu kulinarsku radionicu. Zajedničke fotografije ostat će uspomena na lijep dan i još bolju radionicu – istaknuo je chef i dodao: 

- Nakon pripreme djeca su degustirala hranu koju smo kuhali i, na moju radost, sve su pojeli. Mogu reći da je Kauflandova kulinarska radionica hvalevrijedna i da sam kao njihov ambasador ponosan na to – ističe Savanović. 

Osim pobjedničkih škola, u okviru projekta Kaufland škola voća i povrća, chef Savanović istaknuo je da je pred žirijem bio težak posao jer su morali izabrati najbolje među čak 51 knjigom zdravih recepata

- U ovoj smo kampanji imali mnogo recepata u kojima su zastupljeni voće i povrće. Bile su to juhe od tikve i raznog povrća. Pomaknuli su se naši mladi od klasičnih sendviča, bureka i brze hrane, za koju je poznato da ne pridonose njihovu zdravlju. Smatram da bi recepte iz školskih kuhinja trebalo smišljati uz sudjelovanje nutricionista, liječnika, ali i nas kuhara. Nažalost, imamo i podatke koji nam govore da smo jedan od najdebljih naroda u EU. Tako da naprosto moramo mijenjati svijest. A Kaufland i ja, kao njihov ambasador, nastavljamo promovirati zdrave prehrambene navike – zaključuje chef Savanović uz napomenu roditeljima da prepuste djeci mjesto u kuhinji jer je važno da se o zdravoj i pravilnoj prehrani educiraju od malih nogu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik
PROMO

Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik

Otkrijte prednosti betonskih opločnika u razgovoru s Dorianom Žunićem