To je to što me zanima!

Jeste li znali da Jaffa keks uopće nije keks. Kako ga vi jedete?

Britanski sud je 1991. odlučio da je Jaffa zapravo kolač, čime je izbjegnuto plaćanje poreza na kekse. Zanimljivo je da svatko od nas ima drugačiji način jedenja jaffe, a nas zanima kako vi to radite
Vidi originalni članak

Jaffa keksi jedni su od omiljenih slatkiša u Hrvatskoj, ali čini se da već desetljećima pogrešno uživamo u njima. Mekani biskvit, narančasti žele i čokoladni preljev osvojili su svijet još 1927. godine, kada su prvi put proizvedeni u Velikoj Britaniji. No, unatoč njihovoj jednostavnosti, oko Jaffe se već dugo vode rasprave - je li riječ o keksu ili kolaču?

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Godine 1991. britanski je sud odlučio da je Jaffa zapravo kolač, čime je izbjegnuto plaćanje poreza na kekse. Ali, jedemo li svi mi Jaffu naopako?

Naime, prema službenom objašnjenju proizvođača McVitie’sa, čokoladni sloj nije gornja, nego donja strana Jaffe. Razlog je proizvodni proces - keksi prolaze kroz 'rezervoar čokolade', pa je ona zamišljena kao podloga. Drugim riječima, ispravan način jedenja je s biskvitom okrenutim prema gore.

UŽIVAJTE BEZ GRIŽNJE SAVJESTI Najbolji recepti za deserte s manje od 100 kalorija po porciji

- Navikli smo pretpostaviti da čokolada ide na vrh, ali zapravo cijelo vrijeme držimo Jaffu naopako. Prava je strana ona s biskvitom gore, a čokolada je podloga - objašnjava gastronomski stručnjak Richard Price.

Naravno, ljubitelji Jaffe i dalje će imati svoje metode – neki prvo grickaju rubove, drugi ciljano pojedu žele - ali čini se da je misterij službeno razriješen: Jaffa se jede drukčije nego što smo mislili cijeli život.

Recite nam svoju metodu - kako vi jedete jaffa keks, odnosno kolač?

Idi na 24sata

Komentari 10

  • mars7 01.09.2025.

    Obozavam Jaffa kekse najbolji su

  • DeGogi_Legenda 01.09.2025.

    samo s gradela je dobar

  • Babara33333 01.09.2025.

    Parizer se odsece deblji komad,zareze se na sredini i ukloni omot,parizer se baci u đubre a omot pojede,dobar tek

Komentiraj...
Vidi sve komentare