To je to što me zanima!

Kako se korona širi svijetom, razina zagađenja u zraku pada

Znatno manji broj vozila koja prometuju, ali i smanjena proizvodnja u ključnim industrijskim sektorima uslijed epidemije rezultirala je drastičnim padom emisije štetnih plinova
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Korona je potjerala iz Venecije ljude, ali im je vratila dupine!

Usred zabrane putovanja, naredbi samoizolacije i ograničenja kretanja koji se odvijaju diljem svijeta dok se pandemija korona virusa i dalje širi, a uslijed svih loših vijesti istraživači otkrivaju da ova pandemija može stvoriti pozitivne učinke na okoliš.

Razine onečišćenja zraka u nekim gradovima i regijama značajno su se smanjile, piše Independent. Prema BBC-u, istraživači u New Yorku iz ranih su studija zaključili da su se razine ugljičnog monoksida, kojeg uglavnom proizvode automobili,  naglo smanjile za gotovo 50 posto u odnosu na 2019. godinu.

S ČIME SE SUOČAVAMO? Pandemija za nas više nije samo medicinski problem

Emisija CO2, koja doprinosi klimatskim promjenama zagrijavanjem planeta, također bilježi pad posljednjih dana.

Značajno smanjenje zbog ograničavanja industrije i manje prometa

Prema tvrtki za praćenje podataka TomTom, razina onečišćenja od prometa pala je za 13,5 posto između 9. i 13. ožujka u odnosu na isti tjedan 2019. godine. Mjereno u vremenu najvećih prometnih gužvi, zagađenje se smanjilo za više od 26 posto.

Istraživači sa Sveučilišta Columbia otkrili su da je emisija ugljičnog monoksida pala za oko 50 posto tijekom nekoliko dana ovog tjedna i otkrili su od 5 do 10 postotni pad CO2 u New Yorku. Otkrića su možda preliminarna, ali slična su utjecaju na okoliš primijećena u Kini i Italiji, gdje zastoj u radu traje već nekoliko tjedana.

Prema Europskoj svemirskoj agenciji, satelit Copernicus Sentinel-5P otkrio je smanjenje zagađenja zraka u Italiji, posebno emisija dušičnim dioksidom (NO2).

- Iako bi mogle biti male varijacije u podacima zbog oblačnog pokrivača i promjenjivog vremena, vrlo smo uvjereni da se smanjenje emisija koje vidimo, podudara s karantenom u Italiji što uzrokuje manje prometa i industrijskih aktivnosti - istaknuo je Claud Zehner, menadžer misije satelita.

SHVATITE TO OZBILJNO Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!

U Kini, istraživači su otkrili smanjenje proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima, uključujući ugljen, rafineriju nafte i zrakoplovne letove.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Izučava virus više od 20 godina i objasnio što nam radi u tijelu

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Ksenijom Marinković:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 23

  • 27.03.2020.

    Zar vi ne mislite da mediji ne smiju svaku istinu prenijet? Da postoje stvari o kojima se šuti, i nitko na vlasti ne smije ni pisnut? Nije vam to palo na pamet? Ovo što pišu i govore kao da su skrivene poruke. Kako se broj zaraženih danas popeo na 91? Najviše do sad? Kako je upravo baš danas najzagađeniji zrak?? Zašto pišu da ne smijemo van? Da je opasno biti na tom j..zraku? Ima li nešto u zraku što ne znamo? Kako se broj zaraženih tako BRZO širi? Jeste li provjerili da li se zaraze i ljudi koji NISU bili u kontaktu sa drugima? Svaki početak ima od kud je došao i zašto je došao.. Zašto danas Amerka ima najveći broj zaraženih a kad je Korona krenula,, bilo je na 0? Jeste li čuli za film My_Secret_Terrius? Korejski film, imate na Netflixu, spominje se Korona u njemu još prije 2 godine. Znate li da je u Simpsonima bila spomenuta Korona, virus? Googlajte. Postoji nešto.. planirano za sve ovo, uvjerena sam...

  • ibezan 20.03.2020.

    Bar neka korist od korone

  • Jalas 20.03.2020.

    Tko zna tko zna mozda je i bilo vrijeme zaustaviti zagadjenje

Komentiraj...
Vidi sve komentare