Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Kako se korona širi svijetom, razina zagađenja u zraku pada

Kako se korona širi svijetom, razina zagađenja u zraku pada
1

Znatno manji broj vozila koja prometuju, ali i smanjena proizvodnja u ključnim industrijskim sektorima uslijed epidemije rezultirala je drastičnim padom emisije štetnih plinova

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Korona je potjerala iz Venecije ljude, ali im je vratila dupine!

Usred zabrane putovanja, naredbi samoizolacije i ograničenja kretanja koji se odvijaju diljem svijeta dok se pandemija korona virusa i dalje širi, a uslijed svih loših vijesti istraživači otkrivaju da ova pandemija može stvoriti pozitivne učinke na okoliš.

Razine onečišćenja zraka u nekim gradovima i regijama značajno su se smanjile, piše Independent. Prema BBC-u, istraživači u New Yorku iz ranih su studija zaključili da su se razine ugljičnog monoksida, kojeg uglavnom proizvode automobili,  naglo smanjile za gotovo 50 posto u odnosu na 2019. godinu.

Pandemija za nas više nije samo medicinski problem
Pandemija za nas više nije samo medicinski problem

Emisija CO2, koja doprinosi klimatskim promjenama zagrijavanjem planeta, također bilježi pad posljednjih dana.

Značajno smanjenje zbog ograničavanja industrije i manje prometa

Prema tvrtki za praćenje podataka TomTom, razina onečišćenja od prometa pala je za 13,5 posto između 9. i 13. ožujka u odnosu na isti tjedan 2019. godine. Mjereno u vremenu najvećih prometnih gužvi, zagađenje se smanjilo za više od 26 posto.

Istraživači sa Sveučilišta Columbia otkrili su da je emisija ugljičnog monoksida pala za oko 50 posto tijekom nekoliko dana ovog tjedna i otkrili su od 5 do 10 postotni pad CO2 u New Yorku. Otkrića su možda preliminarna, ali slična su utjecaju na okoliš primijećena u Kini i Italiji, gdje zastoj u radu traje već nekoliko tjedana.

Prema Europskoj svemirskoj agenciji, satelit Copernicus Sentinel-5P otkrio je smanjenje zagađenja zraka u Italiji, posebno emisija dušičnim dioksidom (NO2).

- Iako bi mogle biti male varijacije u podacima zbog oblačnog pokrivača i promjenjivog vremena, vrlo smo uvjereni da se smanjenje emisija koje vidimo, podudara s karantenom u Italiji što uzrokuje manje prometa i industrijskih aktivnosti - istaknuo je Claud Zehner, menadžer misije satelita.

Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!
Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!

U Kini, istraživači su otkrili smanjenje proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima, uključujući ugljen, rafineriju nafte i zrakoplovne letove.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Izučava virus više od 20 godina i objasnio što nam radi u tijelu

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Ksenijom Marinković:

Pokretanje videa...

00:39
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu