To je to što me zanima!

Kuharica otkriva kako najbolje iskoristiti začine koje imate...

Većina začina stoji negdje u dnu ormara, dok najčešće koristimo svega 2 do 3. Slavna kuharica otkriva kako je to greška, jer s njima možemo dati posve nov okus omiljenim jelima
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...

S trenutnom situacijom izolacije i rijetkim posjetima u dućane, većinu ljudi svakog dana muči pitanje 'što skuhati'. Naravno, ograničeni smo s namirnicama, no ono što često zaboravljamo su začini skriveni u dnu ladice, koje koristimo rijetko - a mogu obogatiti prehranu.

Kuharica i osnivačica tvrtke Green Shafroon kaže da većina začina nema rok trajanja te ne trebate brinuti oko toga, već početi eksperimentirati, prenosi Mirror.

U VAŠEM DOMU Pažanin, Rendić, Kočiš: Svi ovi chefovi kuhaju kod kuće za vas

Postoji tek nekolicina začina s čijom količinom treba oprezno postupati, jer mogu u potpunosti zasjeniti okus jela, a to su kurkuma, zeleni kardamom, klinčić i muškatni oraščić.

Čili je super za kajgane, rižota, variva...

Kajenske i crvene čili papričice djeluju na razgradnju masti i smanjenje apetita. Čili je univerzalni začin kojeg možete dodati u gotovo svako jelo, kao što su juhe, variva, kajgana, umaci, rižota i jela s tjesteninom. Najbolje se kombinira sa đumbirom, čokoladom, grahom i govedinom. 

Kurkuma je idealna za umake i marinade

Bogat je izvor raznih nutritivnih tvari, a niskokalorična je - dvije žličice sadrže samo 16 kalorija. Odlična je za korištenje u pripremi umaka i marinada, te začinjavanje rižota. Dodajte ju u jelo pred kraj kuhanja. Odlično se kombinira sa češnjakom, limunom, curryem, korijanderom i kimom.

Đumbir ide u juhe

Izvor je magnezija, vitamina B6 i kalija, mangana i bakra. Najbolje ga je konzumirati svježeg, naribanog kao dodatak jelu poput juhe, raznih marinada, u smoothie ili u obliku čaja. Svježi đumbir dodajte pred kraj jela, a ako koristite suhi đumbir dodajte ga na početku da otpusti okus. Najbolje ga je miješati sa soja umakom, limunom, čilijem i češnjakom.

Ružmarin pojačava okus mesa

Izvor je fitonutrijenata poput rozmanola i ružmarinske kiseline koji su snažni u uklanjanju slobodnih radikala. Svježi ružmarin može se dodati omletima, za začinjavanje janjetine ili piletine, umacima i juhama od rajčice. Ako se koristi suhi, dodajte ga na početku kuhanja tako da se zagrije i otpusti svoj okus.

Cimet za slatka jela

Dodajte ga u slatka jela - kolače, zobenu kašu ili smoothie. Predugim kuhanjem gubi okus i aromu pa ga dodajte pred kraj. Sadrži cinamaldehid, snažni protuupalni fitonutrijent koji sprječava zgrušavanje krvnih pločica čime štiti kardiovaskularni sustav i pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Bosiljak, tko ga voli, može staviti u sve

Bosiljak sadrži snažne antioksidativne flavonoide te ima protuupalna i antibiotska svojstva.

BRZO I FINO Torta od palačinki: Isprobajte ovaj recept i uživajte u okusu!

Kako bi se zadržala što veća količina hranjivih tvari i okusa, najbolje ga je dodati u jelo pred kraj kuhanja, ali može se dodati u jelo i nakon kuhanja. Ako volite njegov okus, on će se dobro uklopiti u sva slana jela.

Peršin je najbolji uz češnjak

Peršin je koncentrirani izvor oksalata, željeza, kalcija, magnezija i prehrambenih vlakana.  Najbolje se kombinira sa limunom, mentom, češnjakom, kaparom, ribom i govedinom.

Kopar odličan za umake

Kopar je bogat fitonutrijentima, antioksidansima i hlapljivim uljima, koji imaju antibakterijsko djelovanje. Odličan je dodatak u pripremi raznih umaka, ali i kao dodatak salatama, jelima od riba, mahunama.

Korijander uz grahorice

Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida ima jaka antioksidativna svojstva čime djeluje protuupalno. Dobar je uz piletinu i grahorice te kao dodatak u preljeve ili umake.

Papar se dodaje na kraju

Papar daje jačinu jelima, a pogotovo mesu, jajima i gljivama kojima naglašava okus. Najbolji način primjene je svježe mljevenog dodati u jelo, neposredno prije posluživanja. Dodajte ga  namazima, marinadama i preljevima za salatu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept za domaći kvasac koji se radi pomoću naribane jabuke

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare