Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kuharica otkriva kako najbolje iskoristiti začine koje imate...

Kuharica otkriva kako najbolje iskoristiti začine koje imate...
1

Većina začina stoji negdje u dnu ormara, dok najčešće koristimo svega 2 do 3. Slavna kuharica otkriva kako je to greška, jer s njima možemo dati posve nov okus omiljenim jelima

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...

S trenutnom situacijom izolacije i rijetkim posjetima u dućane, većinu ljudi svakog dana muči pitanje 'što skuhati'. Naravno, ograničeni smo s namirnicama, no ono što često zaboravljamo su začini skriveni u dnu ladice, koje koristimo rijetko - a mogu obogatiti prehranu.

Kuharica i osnivačica tvrtke Green Shafroon kaže da većina začina nema rok trajanja te ne trebate brinuti oko toga, već početi eksperimentirati, prenosi Mirror.

Pažanin, Rendić, Kočiš: Svi ovi chefovi kuhaju kod kuće za vas
Pažanin, Rendić, Kočiš: Svi ovi chefovi kuhaju kod kuće za vas

Postoji tek nekolicina začina s čijom količinom treba oprezno postupati, jer mogu u potpunosti zasjeniti okus jela, a to su kurkuma, zeleni kardamom, klinčić i muškatni oraščić.

Čili je super za kajgane, rižota, variva...

Kajenske i crvene čili papričice djeluju na razgradnju masti i smanjenje apetita. Čili je univerzalni začin kojeg možete dodati u gotovo svako jelo, kao što su juhe, variva, kajgana, umaci, rižota i jela s tjesteninom. Najbolje se kombinira sa đumbirom, čokoladom, grahom i govedinom. 

Kurkuma je idealna za umake i marinade

Bogat je izvor raznih nutritivnih tvari, a niskokalorična je - dvije žličice sadrže samo 16 kalorija. Odlična je za korištenje u pripremi umaka i marinada, te začinjavanje rižota. Dodajte ju u jelo pred kraj kuhanja. Odlično se kombinira sa češnjakom, limunom, curryem, korijanderom i kimom.

Đumbir ide u juhe

Izvor je magnezija, vitamina B6 i kalija, mangana i bakra. Najbolje ga je konzumirati svježeg, naribanog kao dodatak jelu poput juhe, raznih marinada, u smoothie ili u obliku čaja. Svježi đumbir dodajte pred kraj jela, a ako koristite suhi đumbir dodajte ga na početku da otpusti okus. Najbolje ga je miješati sa soja umakom, limunom, čilijem i češnjakom.

Ružmarin pojačava okus mesa

Izvor je fitonutrijenata poput rozmanola i ružmarinske kiseline koji su snažni u uklanjanju slobodnih radikala. Svježi ružmarin može se dodati omletima, za začinjavanje janjetine ili piletine, umacima i juhama od rajčice. Ako se koristi suhi, dodajte ga na početku kuhanja tako da se zagrije i otpusti svoj okus.

Cimet za slatka jela

Dodajte ga u slatka jela - kolače, zobenu kašu ili smoothie. Predugim kuhanjem gubi okus i aromu pa ga dodajte pred kraj. Sadrži cinamaldehid, snažni protuupalni fitonutrijent koji sprječava zgrušavanje krvnih pločica čime štiti kardiovaskularni sustav i pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Bosiljak, tko ga voli, može staviti u sve

Bosiljak sadrži snažne antioksidativne flavonoide te ima protuupalna i antibiotska svojstva.

Torta od palačinki: Isprobajte ovaj recept i uživajte u okusu!
Torta od palačinki: Isprobajte ovaj recept i uživajte u okusu!

Kako bi se zadržala što veća količina hranjivih tvari i okusa, najbolje ga je dodati u jelo pred kraj kuhanja, ali može se dodati u jelo i nakon kuhanja. Ako volite njegov okus, on će se dobro uklopiti u sva slana jela.

Peršin je najbolji uz češnjak

Peršin je koncentrirani izvor oksalata, željeza, kalcija, magnezija i prehrambenih vlakana.  Najbolje se kombinira sa limunom, mentom, češnjakom, kaparom, ribom i govedinom.

Kopar odličan za umake

Kopar je bogat fitonutrijentima, antioksidansima i hlapljivim uljima, koji imaju antibakterijsko djelovanje. Odličan je dodatak u pripremi raznih umaka, ali i kao dodatak salatama, jelima od riba, mahunama.

Korijander uz grahorice

Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida ima jaka antioksidativna svojstva čime djeluje protuupalno. Dobar je uz piletinu i grahorice te kao dodatak u preljeve ili umake.

Papar se dodaje na kraju

Papar daje jačinu jelima, a pogotovo mesu, jajima i gljivama kojima naglašava okus. Najbolji način primjene je svježe mljevenog dodati u jelo, neposredno prije posluživanja. Dodajte ga  namazima, marinadama i preljevima za salatu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept za domaći kvasac koji se radi pomoću naribane jabuke

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku