To je to što me zanima!

Kumkvat: 'Zlatnu naranču' sami možete uzgojiti u vašem domu i iskoristiti sve njezine blagodati

Nije ga teško uzgajati jer podnosi široki raspon temperatura i vremenskih uvjeta. Voli svjetlo, a ne podnosi vjetar. Što se tiče posude u koju ćete ga saditi, ona mora biti što veća, kaže mag.ing.hort. Melić Borojević
Vidi originalni članak

Okusom koji varira od slatkog, preko gorkastog do slatko-kiselog, kumkvat je prvobitno uzgajan u Kini. Narančaste boje, nalik minijaturnoj naranči ovo voće jede se s aromatičnom korom, prepuno je vlakana, vitamina, kalija, kalcija, i mnogih drugih hranjivih tvari. Kumkvat nije teško uzgajati, a njegove sadnice danas su široko dostupne. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poput ostalih agruma, ovo voće blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje podižući otpornost organizma na razne bolesti i stanja. Manje zimzeleno stablo, sjajnih listova i ukusnih plodova, proširilo se na područje Amerike i Europe u 19. stoljeću, dok se u Hrvatskoj najviše uzgaja u Dalmaciji.

IDEALNE ZA ZABORAVNE 8 biljaka koje tjednima mogu bez vode i u tome baš uživaju: Živi kamen, slonova noga...

Uzgoj i održavanje

- Kumkvat je pogodan za uzgoj u lončanicama pa je često viđen na balkonima i terasama. Uspješno se uzgaja na otvorenom tokom cijele godine, najviše na području srednjeg i južnog Jadrana - kaže nam mag.ing.hort. Nina Melić Borojević te dodaje kako postoji nekoliko vrsta kumkvata, a najzastupljeniji su ovalni kumkvat (Fortunella margarita), okrugli kumkvat (Fortunella japonica) i jajasti kumkvat (Fortunella crassifolia).

Zbog patuljastog rasta i bogate krošnje širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo u mnogim domovima. 

- Nije ga teško uzgajati jer podnosi široki raspon temperatura i vremenskih uvjeta. Vani može izdržati do -8 ˚C pa u hladnom periodu godine ga sklonite u zaštićenu osvijetljenu prostoriju - savjetuje Melić Borojević. 

Biljka voli više svijetla, a nikako ne podnosi vjetar. Što se tiče posude u koju ćete saditi kumkvat, prema riječima Melić Borojević, ona mora biti što veća. 

- Kumkvat je potrebno redovito zalijevati, ali i voditi računa da nema viška vode jer je podložan truljenju korijena. Treba održavati vlažnosti oko biljke, posebice mlade, ali ona nikako ne smije biti natopljena - ističe mag.ing.hort. Nina.

- Napravite odvodne rupe na dnu posude kako bi višak vode oticao ili na dno posude stavite hidroponske kuglice koje zadržavaju vodu - savjetuje.

ZELENILO U KUĆI Priprema lončanica za novu sezonu: Maknite ih s južnih prozora i presadite ako treba

Također, biljka ne zahtijeva orezivanje, samo otklanjanje donjih izdanaka, upozorila nas je stručnjakinja.

- Voli redovito prehranjivanje i gnojidbu sa specijaliziranim gnojivima za kumkvate, odnosno citruse - napominje Melić Borojević. Biljku napadaju štitaste u lisne uši, ali i crveni pauk. 

Plod kumkvata je riznica hranjivih tvari

Plodovi dozrijevaju u kasnu jesen i početkom zime, a na stablu mogu ostati mjesecima. Duguljasto ovalnog su oblika, od tri do pet centimetara dužine. 

- Plod je svijetlo narančaste boje, slatko-kiselkastog okusa, jede se skupa s korom. Kao namirnica opravdava naziv 'zlatna naranča', što je doslovni prijevod njegovog kineskog imena, jer je prava riznica hranjivih tvari - istaknula je mag.ing.hort. Melić Borojević.

- Ubrani, na sobnoj temperaturi mogu izdržati četiri do pet dana, a u hladnjaku i do 20 dana - objašnjava nam stručnjakinja.

Kumkvat sadrži vlakna, kalij, kalcij, vitamin C, vitamin A, zdrave masti i mnoge druge hranjive tvari. Ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Pomaže kod probavnih tegoba, potiče rad crijeva. Voćka je odlična za smanjenje rizika od dijabetesa, kao i za podizanje imuniteta. 

Bitan je i za kardiovaskularno zdravlje, kao i za očuvanje kostiju, a sadrži beta karotene koji pridonose zdravlju očiju, a idealan je i za zaštitu kože i kose. Kumkvat je prirodni izvor energije kojeg možete konzumirati u svako doba.

Prije konzumacije možete protrljati plod kako bi se iz kore otpustila ukusna aroma, specifična za ovo voće. Kumkvat je odličan za pripremu raznih napitaka poput sirupa, likera i sokova. Koristi se i za pripremu džemova, želea, kompota te slastica, kolača i voćnih salata. 

ZA ZDRAVE, JAKE I BUJNE BILJKE Za vrt i kućne biljke: Prirodna gnojiva od ostataka iz kuhinje i pripravci protiv nametnika

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare