Priprema hrane bez začina je nezamisliva, a u svijetu postoji na tisuće biljaka koje daju posebnu aromu jelima. Mnoge od njih od davnina ljudi koriste i zbog njihovih ljekovitih svojstava
Znanstvenici su u eksperimentu dokazali da ljudi doslovno mogu okusiti ugljikohidrate, čak i ako su receptori za slatko 'umrtvljeni'. Zbog toga predlažu da se na popis okusa doda i novi, okus škroba
Rajčice koje pamtimo iz djetinjstva bile su kao drugačije vrste od ovih koje danas stoje na policama supermarketa, a sve se teže čini naći neke koje imaju okus. Popravljanje toga moglo bi ostaviti dubok trag na prehrani
Zrna kukuruza su iz okolice Vukovara, a sol s Paga. Svi dodaci su od domaćih brendova. Pakirane gotove kokice su sto posto domaće, od polja do stola, kaže Marijan Babić, direktor Tvornice kokica Zagreb
Engleskinja Sarah preboljela je Covid, no kaže kako sad ima problema s prehranom te je smršavila i jedva se prisiljava da pojede hranu jer joj sve ima iznimno neugodan i odbojan miris
Russell Donnelly (30) iz New Jerseyja bio je pozitivan na Covid-19, a jedan od simptoma koji je imao bio je gubitak okusa pa se odlučio malo zabaviti
Kad kombinirate okus pirjanog lovorovog lista s ostatkom okusa u jelu, više će biti poput slatkog dodatka, a ne gorkog. Lovorov list može poboljšati druge okuse
Ako je pravilno skladišteno, maslinovo ulje može se koristiti i nakon isteka roka trajanja, jer i takvo ima prednosti u odnosu na životinjske masti. Pripazite na okus i miris koji ukazuju da je ulje užeglo
Glazba utječe na okus, pa se tako visoki tonovi povezuju s kiselim, "bogati" tonovi sa slatkim, a duboki s gorkim. Tako znanstvenici predlažu da sljedeći put kad poželite uživati u vinu, u pozadini pustite Mozarta
Nema velike razlike između prirodno i sintetički proizvedenih okusa, pa se oznaka 'prirodno' vjerojatno koristi ponajviše radi marketinga, kaže struka. Potrošači zapravo ne znaju što takav okus sadrži
Buka u pozadini, tlak u kabini i suh zrak koji udišemo tijekom leta umanjuju nam osjet slatkog i slanog za čak 30 posto, pa se zato čini da hrana koju jedemo ima drugačiji okus u avionu nego na tlu
Krastavac, baš kao dinja i lubenica brže će upiti vodu pa ih nemojte dugo namakati, a citruse poput limuna i naranči s korom u vodi držite najviše dva sata jer bi voda poprimiti gorkast okus
Vino za van dolazi kao Chardonnay, Merlot, Rose ili Aperol Spritz. Pakiranje je jednostavno. Dolazi u manjoj čašici s poklopcem na vrhu, a sve što trebate je povući ga i prepustiti se
Vjerojatno vam se već dogodilo da ste zaboravila na kavu i da se ona ohladila, pogotovo sad dok vjerojatno radite od doma. Za najbolji okus kavu je najbolje popiti u roku od sat vremena
Osjet okus nije dominantan u odabiru hrane, već pritom i veliku ulogu imaju uši koje 'šapuću' okusnim pupoljcima. Glazba može pojačati određene note, kaže profesor Charles Spence
Ova zelena biljka nije toliko tradicionalna u našoj kuhinji, ali je prije nekog vremena na velika vrata ušla u domaću gastronomiju. Razloga za to je doista puno, ističu nutricionisti
Uz to što jezikom možemo osjetiti slano, kiselo, slatko, gorko i umami okus, nedavno istraživanje otkrilo je da sisavci vjerojatno imaju i šesti osjet za okus, odnosno onaj za vodu
Današnjim rajčicama iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i okusa - a ključan je gen TomLoxC koji se može naći kod divljih vrsta, no ne i u dućanima
Kako bi ljudima koji prelaze na vegansku prehranu olakšao život profesor s Oxforda razvio je flaster koji otpušta miris slanine nakon što ga samo lagano zagrebete
Oštar okus luka odlično se uklapa s brojnim jelima pa ga tako pripremamo u dinstanom, kuhanom, kiselom, sušenom i svježem obliku. A evo zašto je on zapravo zdrav