Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kumkvat: 'Zlatnu naranču' sami možete uzgojiti u vašem domu i iskoristiti sve njezine blagodati

Kumkvat: 'Zlatnu naranču' sami možete uzgojiti u vašem domu i iskoristiti sve njezine blagodati
5

Nije ga teško uzgajati jer podnosi široki raspon temperatura i vremenskih uvjeta. Voli svjetlo, a ne podnosi vjetar. Što se tiče posude u koju ćete ga saditi, ona mora biti što veća, kaže mag.ing.hort. Melić Borojević

VIDEO

Okusom koji varira od slatkog, preko gorkastog do slatko-kiselog, kumkvat je prvobitno uzgajan u Kini. Narančaste boje, nalik minijaturnoj naranči ovo voće jede se s aromatičnom korom, prepuno je vlakana, vitamina, kalija, kalcija, i mnogih drugih hranjivih tvari. Kumkvat nije teško uzgajati, a njegove sadnice danas su široko dostupne. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Poput ostalih agruma, ovo voće blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje podižući otpornost organizma na razne bolesti i stanja. Manje zimzeleno stablo, sjajnih listova i ukusnih plodova, proširilo se na područje Amerike i Europe u 19. stoljeću, dok se u Hrvatskoj najviše uzgaja u Dalmaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
8 biljaka koje tjednima mogu bez vode i u tome baš uživaju: Živi kamen, slonova noga...
8 biljaka koje tjednima mogu bez vode i u tome baš uživaju: Živi kamen, slonova noga...

Uzgoj i održavanje

- Kumkvat je pogodan za uzgoj u lončanicama pa je često viđen na balkonima i terasama. Uspješno se uzgaja na otvorenom tokom cijele godine, najviše na području srednjeg i južnog Jadrana - kaže nam mag.ing.hort. Nina Melić Borojević te dodaje kako postoji nekoliko vrsta kumkvata, a najzastupljeniji su ovalni kumkvat (Fortunella margarita), okrugli kumkvat (Fortunella japonica) i jajasti kumkvat (Fortunella crassifolia).

Young Tangerine Plant in a Ceramic Pot

Zbog patuljastog rasta i bogate krošnje širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo u mnogim domovima. 

- Nije ga teško uzgajati jer podnosi široki raspon temperatura i vremenskih uvjeta. Vani može izdržati do -8 ˚C pa u hladnom periodu godine ga sklonite u zaštićenu osvijetljenu prostoriju - savjetuje Melić Borojević. 

Biljka voli više svijetla, a nikako ne podnosi vjetar. Što se tiče posude u koju ćete saditi kumkvat, prema riječima Melić Borojević, ona mora biti što veća. 

- Kumkvat je potrebno redovito zalijevati, ali i voditi računa da nema viška vode jer je podložan truljenju korijena. Treba održavati vlažnosti oko biljke, posebice mlade, ali ona nikako ne smije biti natopljena - ističe mag.ing.hort. Nina.

Little citrus tree or calamondin with lush green leaves and bright orange fruit in a pot. Orange, mandarin or tangerine tree. Concept of home gardening.

- Napravite odvodne rupe na dnu posude kako bi višak vode oticao ili na dno posude stavite hidroponske kuglice koje zadržavaju vodu - savjetuje.

Priprema lončanica za novu sezonu: Maknite ih s južnih prozora i presadite ako treba
Priprema lončanica za novu sezonu: Maknite ih s južnih prozora i presadite ako treba

Također, biljka ne zahtijeva orezivanje, samo otklanjanje donjih izdanaka, upozorila nas je stručnjakinja.

- Voli redovito prehranjivanje i gnojidbu sa specijaliziranim gnojivima za kumkvate, odnosno citruse - napominje Melić Borojević. Biljku napadaju štitaste u lisne uši, ali i crveni pauk. 

Plod kumkvata je riznica hranjivih tvari

Plodovi dozrijevaju u kasnu jesen i početkom zime, a na stablu mogu ostati mjesecima. Duguljasto ovalnog su oblika, od tri do pet centimetara dužine. 

- Plod je svijetlo narančaste boje, slatko-kiselkastog okusa, jede se skupa s korom. Kao namirnica opravdava naziv 'zlatna naranča', što je doslovni prijevod njegovog kineskog imena, jer je prava riznica hranjivih tvari - istaknula je mag.ing.hort. Melić Borojević.

- Ubrani, na sobnoj temperaturi mogu izdržati četiri do pet dana, a u hladnjaku i do 20 dana - objašnjava nam stručnjakinja.

Kumkvat sadrži vlakna, kalij, kalcij, vitamin C, vitamin A, zdrave masti i mnoge druge hranjive tvari. Ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Pomaže kod probavnih tegoba, potiče rad crijeva. Voćka je odlična za smanjenje rizika od dijabetesa, kao i za podizanje imuniteta. 

Kumquat , small oval citrus fruits, nagami variety

Bitan je i za kardiovaskularno zdravlje, kao i za očuvanje kostiju, a sadrži beta karotene koji pridonose zdravlju očiju, a idealan je i za zaštitu kože i kose. Kumkvat je prirodni izvor energije kojeg možete konzumirati u svako doba.

Prije konzumacije možete protrljati plod kako bi se iz kore otpustila ukusna aroma, specifična za ovo voće. Kumkvat je odličan za pripremu raznih napitaka poput sirupa, likera i sokova. Koristi se i za pripremu džemova, želea, kompota te slastica, kolača i voćnih salata. 

Za vrt i kućne biljke: Prirodna gnojiva od ostataka iz kuhinje i pripravci protiv nametnika
Za vrt i kućne biljke: Prirodna gnojiva od ostataka iz kuhinje i pripravci protiv nametnika
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru