Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

8 biljaka koje tjednima mogu bez vode i u tome baš uživaju: Živi kamen, slonova noga...

8 biljaka koje tjednima mogu bez vode i u tome baš uživaju: Živi kamen, slonova noga...

Ukoliko sumnjate da vaša biljka propada zbog previše vlage, svakako je izvadite iz tegle pa uklonite mekane i oštećene dijelove korijena. Potom je presadite u novu, suhu zemlju i stavite na osunčano mjesto

VIDEO

1. Kaktusi

Kaktusi su jedna od najpoznatijih kućnih biljaka za koju se zna da je ne treba prečesto zalijevati - po nekoliko kapi tu i tamo je sasvim dovoljno. Ukoliko pretjerate s vlagom, kaktusu brzo počne truliti korijen, a tada cijela biljka propada.

Grgo Jelavić/Pixsell

Također, imajte na umu da ovakve, mesnate biljke vole tlo koje brzo i dobro propušta vodu, a u tome pomažu pijesak i kamenčići pomiješani sa malo zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Aloe vera 

Gotovo da možemo reći - što je manje zalijevate to bolje. Kod ove biljke ljudi najčešće pretjeraju sa vodom, jer čak i nekoliko suvišnih kapi je može uništiti, odnosno dovesti do truljenja. Aloe vera može bez vode izdržati mjesecima pa je idealna za ljude kojima je 'u krvi' zaboraviti zaliti kućno bilje.

Također, kad je zalijevate, pazite da na podlošku ne ostane vode i nikad je ne zalijevajte po listovima. Naime, u tom slučaju voda se može zadržati između listova i doći će do truljenja, a to ne želite. 

3. Sanseverija 

Zovu je i svekrvin jezik. Ovo je zapravo idealna kućna biljka za ljude kojima baš sve biljke propadnu, gotovo je neuništiva. Vrlo je otporna. Vlage joj ne treba pretjerano jer zadržava vodu u svojim dugim listovima. Bez zalijevanja može preživjeti tjednima. Dovoljno joj je i vrlo malo svjetla za fotosintezu. 

Arhitekti i dizajneri vole Sanseveriju zbog njezine oštre, uspravne geometrije i činjenice da zna narasti do veličine odraslog čovjeka, što je čini prilično upečatljivom u prostoru.

Tri kućne biljke koje nikako ne vole propuh i niže temperature
Tri kućne biljke koje nikako ne vole propuh i niže temperature

4. Slonova noga

Beaucarnea recurvata je vrlo atraktivna kućna biljka koja, također, ne voli puno vode.

Ona vodu ne pohranjuje u lišću, već u mesnatoj stabljici koja oblikom podsjeća na nogu od slona. Držite je u dobro dreniranom tlu te na jakom svjetlu.

5. Havorcija

Ovu prugastu biljku nazivaju 'draguljem među sukulentima', jer ju je posebno lako uzgajati u zatvorenom prostoru.

Također, 'oprostit će vam' pokoji put ako je previše zalijete, što druge vrste sukulenata baš i neće.

6. Drvo žada

Crassula ovata ili drvo žada je biljka mesnatih listova čime otkriva da ne voli pretjerano zalijevanje.

Jako voli sunčevu svjetlost pa želite li da vam dugo poživi te bude lijepa i jaka, stavite je na prozor koji gleda na jug. 

7. Živi kamen

Lithops je drevna biljka otkrivena prije nekoliko stotina godina. Dobila je nadimak 'živi kamen' jer raste u nakupinama blizu zemlje. Čak 98 posto ove biljke čine listovi pa zahtijeva vrlo malo dodatnog zalijevanja. 

Pretjerana vlaga brzo će je uništiti - listovi će se pretjerano napuniti vodom i početi pucati. Lithops posebno uživa na tlu punom pijeska i kamenja.

8. Kalanchoe Thyrsiflora 

Zovu je i 'biljka veslo', jer su joj mesnati listovi u obliku vesla naslagani jedan preko drugoga u zanimljivim slojevima.

Zovu je i 'crvene usne' zato što rubovi na Suncu mogu poprimiti upečatljivu crvenu nijansu, prenosi mindbodygreen.com.

Što ako ste ih previše zalijevali?

Ukoliko sumnjate da vaša biljka propada zbog previše vlage, svakako je izvadite iz tegle pa uklonite mekane i oštećene dijelove korijena. Potom je presadite u novu, suhu zemlju i stavite na osunčano mjesto s dobrim protokom zraka. Ne zalijevajte je neko vrijeme. 

Marantu zovu 'biljka molitve' - jako je lijepa i lako se održava
Marantu zovu 'biljka molitve' - jako je lijepa i lako se održava

Kad vidite da se oporavila, a to bi se trebalo dogoditi za nekih tjedan dana, počnite je pomalo zalijevati. I imajte na umu da je kod ovakvih biljaka bolje ponekad ih zaboraviti zaliti nego pretjerati s vlagom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru