To je to što me zanima!

'Lijepa kao lutka': Izložba malih narodnih nošnji koje su spoj raznih svjetskih kultura

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu otvorena je izložba koju potpisuju Marin Sovar, Sanja Jakupec i Patricio Alejandro Agüero Mariño, a način rada je reciklažni te raznim tehnikama izrade i bojenja
Vidi originalni članak

Narodna izreka Lijepa kao lutka vodi nas u prošlost u čijoj su vitrini pohranjena mnoga tekstilna i odjevna blaga kao vječita inspiracija i motivacija za nove likovne forme. Patricio Alejandro Agüero Mariño je idejni autor lutki, koje su izrađene u suradnji sa Sanjom Jakupec i Marinom Sovarom te odjenute u kostime inspirirane tradicijskom odjećom svijeta. Kostimima stvaraju novi bajkoviti svijet u kojem se prožimaju različite kulture, priče o povezanosti svih naroda bez obzira na njihove teritorijalne i kulturološke udaljenosti.

Kostimi su napravljeni i formirani recikliranjem originalnih tradicijskih tekstila u kombinaciji s novim suvremenim materijalima. U tim tekstilima korištene su razne tehnike od tkanja, vezenja do bojenja. Rezultat su male haljine i detalji teatralnog, kreativnog potpisa.

Tako je Sanja Jakupec u svome radu povezala originalne etnografske vezove i tkanine s naših područja sa odjevnim etnografskim formama azijskih zemalja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Marin Sovar je povezao srijemsku narodnu nošnju i motive sa srijemskih prsluka s drugim slavenskim narodima i istokom koji se kroz povijest i povijesna događanja prožimao sa ovdašnjim kulturama.

OUTFIT DANA Vrlo praktična i prilagodljiva: Siva pletena kapa je dobar izbor

Patricio Alejandro Agüero Mariño primijenio je različite elemente narodnih nošnji iz hrvatske povijesti, poganske tradicije i europskog srednjeg vijeka, te je spojio naizgled nespojive kombinacije kako bi ostvario svoju viziju. Korištenjem različitih tekstura i materijala pokazuje bogatstvo ručnog rada svojim omiljenim starinskim krojačkim tehnikama.

Izložba je namijenjena ljubiteljima lutki, dizajna, lijepih umjetnosti i tradicijske odjeće, kao i studentima modnog i tekstilnog dizajna i kostimografije.

Upravo zbog toga izložba je smještena u Galeriji TTF na Tekstilno tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu gdje se studenti tekstilnog i modnog dizajna pobliže upoznaju kroz teoriju i praksu sa etnologijom i etnografijom svijeta. Osnivačice smjera tekstilnog i modnog dizajna profesorice Zlatka Mencl Bajs i Jadranka Bačić svojim odlaskom u mirovinu ostavile su veliku kolekciju originalnih etnografskih motiva koje su skupljale kroz svoju nastavničku djelatnost. Neki od tih originalnih primjera iskorišteni su i u realizaciji ovog projekta.

POSEBNA IZRADA Čudni ukrasi: Trendovski nakit iz viktorijanskog doba bio je izrađen od ljudske kose

Projekt je realiziran zahvaljujući potpori Ministarstva Kulture i medija Republike Hrvatske  u suradnji sa Tekstilno Tehnološkim fakultetom i Galerijom TTF. A kao cilj projekta je povezivanje kulture cijeloga svijeta u jednu kreativnu priču promovirajući zajedništvo, jednakost i mir, oživljavanje duha prošlih vremena povezivanjem različitih kultura u svrhu tolerancije i jednakosti.

Patricio Alejandro Agüero Mariño diplomirao je 2008. na Sveučilišnom institutu visokih studija primijenjenih umjetnosti Instituto universitario de estudios superiores de artes plasticas Armando Reveron (I.U.E.S.A.P.A.R.).

U svojem radu pokazuje interes prema scenskoj umjetnosti, te se u rodnoj Venezueli okušao u poslu scenografa i kostimografa kao i u izradi marioneta za brojne kazališne predstave. Dolazi u Europu te tako stiže i do Zagreba gdje se u Zagrebačkom kazalištu lutaka nastavlja baviti kazalištem, te asistira u brojnim scenografijama i kostimografijama.

Njegov rad kreće se od klasičnog portreta prema ilustraciji, te u svome radu vješto kombinira ta dva naizgled suprotna izričaja. Svoju izražajnost postiže i komunicira kroz medij slikarstva, ilustracija kiparstva kao i instalacija koje vješto kombinira kostimografiju i lutke.

Sanja Jakupec diplomirala je modni dizajn 2002. godine i magistrirala je na diplomskom studiju za tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Kostimografija, 2014.

Od akademske godine 2016./2017. zaposlena je kao asistent vanjski suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

DISKO STIL Idealna stilska inspiracija za kraj godine: Dramatična i teatralna moda iz ere 70-tih

Članica je ULUPUH-a od 2011. Sekcije za oblikovanje odijevanja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2016.
Sudjelovala je na mnogobrojnim revijama samostalno i sa “Modnom manufakturom Mustre”, čiji je i suosnivač.
Izlagala je na samostalnim i zajedničkim izložbama i projektima, te surađivala sa umjetnicima iz različitih područja. Sudjeluje u studentskim projektima i prezentaciji radova studenata kroz izvannastavne aktivnosti vezanih uz dizajn i izradu odjeće i povijesnih kostima. Područje njenog umjetničkog izričaja je modni i tekstilni dizajn, kostimografija, dizajn modnih dodataka i fotografija.

Marin Sovar diplomirao je 2006. na Sveučilištu u Zagrebu, Akademiji likovnih umjetnosti i stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv Akademski slikar-grafičar. 2002. diplomirao je na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilište u Zagrebu, na stručnom dodiplomskom studiju Modnog dizajna i stekao stručno zvanje Viši modni dizajner. U akademskoj godini 2019./2020. zaposlen kao docent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2019. član je ULUPUH-a, Sekcije za oblikovanje odijevanja.
Umjetnička djelatnost je vezana uz modne revije, povijesne kostime i dizajn odjeće kroz događanja, revije i izložbe. Stručna djelatnost vezana je uz područje dizajna i izrade kostima na javnim događanjima (izložbe, glazbeni spotovi, filmovi, predstave), likovne radionice, grafički dizajn, popularizaciju struke kroz TV emisije, žiriranje umjetničkih radova.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 17.12.2022.

    A luke kao vanzemaljci, umjetnost valjda.

Komentiraj...
Vidi sve komentare