Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

'Lijepa kao lutka': Izložba malih narodnih nošnji koje su spoj raznih svjetskih kultura

'Lijepa kao lutka': Izložba malih narodnih nošnji koje su spoj raznih svjetskih kultura

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu otvorena je izložba koju potpisuju Marin Sovar, Sanja Jakupec i Patricio Alejandro Agüero Mariño, a način rada je reciklažni te raznim tehnikama izrade i bojenja

VIDEO

Narodna izreka Lijepa kao lutka vodi nas u prošlost u čijoj su vitrini pohranjena mnoga tekstilna i odjevna blaga kao vječita inspiracija i motivacija za nove likovne forme. Patricio Alejandro Agüero Mariño je idejni autor lutki, koje su izrađene u suradnji sa Sanjom Jakupec i Marinom Sovarom te odjenute u kostime inspirirane tradicijskom odjećom svijeta. Kostimima stvaraju novi bajkoviti svijet u kojem se prožimaju različite kulture, priče o povezanosti svih naroda bez obzira na njihove teritorijalne i kulturološke udaljenosti.

Kostimi su napravljeni i formirani recikliranjem originalnih tradicijskih tekstila u kombinaciji s novim suvremenim materijalima. U tim tekstilima korištene su razne tehnike od tkanja, vezenja do bojenja. Rezultat su male haljine i detalji teatralnog, kreativnog potpisa.

Tako je Sanja Jakupec u svome radu povezala originalne etnografske vezove i tkanine s naših područja sa odjevnim etnografskim formama azijskih zemalja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

29.12.2021.., Zagreb - Izlozba ZLATOVEZ OGLAVLJA - novo ruho tradicije. Marija Milkovic   Photo: Josip Regovic/PIXSELL 02:12

Marin Sovar je povezao srijemsku narodnu nošnju i motive sa srijemskih prsluka s drugim slavenskim narodima i istokom koji se kroz povijest i povijesna događanja prožimao sa ovdašnjim kulturama.

Vrlo praktična i prilagodljiva: Siva pletena kapa je dobar izbor
Vrlo praktična i prilagodljiva: Siva pletena kapa je dobar izbor

Patricio Alejandro Agüero Mariño primijenio je različite elemente narodnih nošnji iz hrvatske povijesti, poganske tradicije i europskog srednjeg vijeka, te je spojio naizgled nespojive kombinacije kako bi ostvario svoju viziju. Korištenjem različitih tekstura i materijala pokazuje bogatstvo ručnog rada svojim omiljenim starinskim krojačkim tehnikama.

Izložba je namijenjena ljubiteljima lutki, dizajna, lijepih umjetnosti i tradicijske odjeće, kao i studentima modnog i tekstilnog dizajna i kostimografije.

Upravo zbog toga izložba je smještena u Galeriji TTF na Tekstilno tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu gdje se studenti tekstilnog i modnog dizajna pobliže upoznaju kroz teoriju i praksu sa etnologijom i etnografijom svijeta. Osnivačice smjera tekstilnog i modnog dizajna profesorice Zlatka Mencl Bajs i Jadranka Bačić svojim odlaskom u mirovinu ostavile su veliku kolekciju originalnih etnografskih motiva koje su skupljale kroz svoju nastavničku djelatnost. Neki od tih originalnih primjera iskorišteni su i u realizaciji ovog projekta.

Čudni ukrasi: Trendovski nakit iz viktorijanskog doba bio je izrađen od ljudske kose
Čudni ukrasi: Trendovski nakit iz viktorijanskog doba bio je izrađen od ljudske kose

Projekt je realiziran zahvaljujući potpori Ministarstva Kulture i medija Republike Hrvatske  u suradnji sa Tekstilno Tehnološkim fakultetom i Galerijom TTF. A kao cilj projekta je povezivanje kulture cijeloga svijeta u jednu kreativnu priču promovirajući zajedništvo, jednakost i mir, oživljavanje duha prošlih vremena povezivanjem različitih kultura u svrhu tolerancije i jednakosti.

Patricio Alejandro Agüero Mariño diplomirao je 2008. na Sveučilišnom institutu visokih studija primijenjenih umjetnosti Instituto universitario de estudios superiores de artes plasticas Armando Reveron (I.U.E.S.A.P.A.R.).

U svojem radu pokazuje interes prema scenskoj umjetnosti, te se u rodnoj Venezueli okušao u poslu scenografa i kostimografa kao i u izradi marioneta za brojne kazališne predstave. Dolazi u Europu te tako stiže i do Zagreba gdje se u Zagrebačkom kazalištu lutaka nastavlja baviti kazalištem, te asistira u brojnim scenografijama i kostimografijama.

Njegov rad kreće se od klasičnog portreta prema ilustraciji, te u svome radu vješto kombinira ta dva naizgled suprotna izričaja. Svoju izražajnost postiže i komunicira kroz medij slikarstva, ilustracija kiparstva kao i instalacija koje vješto kombinira kostimografiju i lutke.

Sanja Jakupec diplomirala je modni dizajn 2002. godine i magistrirala je na diplomskom studiju za tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Kostimografija, 2014.

Od akademske godine 2016./2017. zaposlena je kao asistent vanjski suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Idealna stilska inspiracija za kraj godine: Dramatična i teatralna moda iz ere 70-tih
Idealna stilska inspiracija za kraj godine: Dramatična i teatralna moda iz ere 70-tih

Članica je ULUPUH-a od 2011. Sekcije za oblikovanje odijevanja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2016.
Sudjelovala je na mnogobrojnim revijama samostalno i sa “Modnom manufakturom Mustre”, čiji je i suosnivač.
Izlagala je na samostalnim i zajedničkim izložbama i projektima, te surađivala sa umjetnicima iz različitih područja. Sudjeluje u studentskim projektima i prezentaciji radova studenata kroz izvannastavne aktivnosti vezanih uz dizajn i izradu odjeće i povijesnih kostima. Područje njenog umjetničkog izričaja je modni i tekstilni dizajn, kostimografija, dizajn modnih dodataka i fotografija.

Marin Sovar diplomirao je 2006. na Sveučilištu u Zagrebu, Akademiji likovnih umjetnosti i stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv Akademski slikar-grafičar. 2002. diplomirao je na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilište u Zagrebu, na stručnom dodiplomskom studiju Modnog dizajna i stekao stručno zvanje Viši modni dizajner. U akademskoj godini 2019./2020. zaposlen kao docent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2019. član je ULUPUH-a, Sekcije za oblikovanje odijevanja.
Umjetnička djelatnost je vezana uz modne revije, povijesne kostime i dizajn odjeće kroz događanja, revije i izložbe. Stručna djelatnost vezana je uz područje dizajna i izrade kostima na javnim događanjima (izložbe, glazbeni spotovi, filmovi, predstave), likovne radionice, grafički dizajn, popularizaciju struke kroz TV emisije, žiriranje umjetničkih radova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru