To je to što me zanima!

Mjehurići sapunice prekriveni peludom mogli bi pomoći kod oprašivanja biljaka i cvijeća

Zbog smanjenja populacije pčela, znanstvenici smišljaju kako pomoći u oprašivanju cvijeća i otkrili su da bi alternativna mogli biti mjehurići sapunice prekriveni peludom
Vidi originalni članak

Eijiro Miyako s japanskog Instituta za znanost i tehnologiju s kolegama je razvio tehniku kojom je mjehurićima sapunice oprašio orhideju, piše Newscientist.

POGLEDAJTE VIDEO: Bez pčela ljudi će izumrijeti za četiri godine

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Skakao sam od sreće - opisao je svoje otkriće.

Miyako i kolege su pomiješali zrna peludi orhideje sa sapunicom koja je sadržavala nutrijente te su mješavinu ulili u pištolj za mjehuriće. Potom su mjehuriće usmjerili na orhideju na način da je do svakog cvijeta stiglo između dva i deset mjehurića, a zatim su promatrali koliko je cvjetova donijelo plod.

Otkrili su da oprašivanje mjehurićima ima isti učinak kao i ručno oprašivanje te je oko 95 posto cvjetova imalo plodove.

- Korištenje sapunice je bitno lakše od ručnog oprašivanja, a mjehurići su nježniji i stoga je manja vjerojatnost da će oštetiti cvijet - kazao je Miyako pojašnjavajući kako je na takvu ideju došao igrajući se u parku sa sinom.

KARANTENA JE POMOGLA Pčele lakše pronalaze hranu ako je zrak manje onečišćen

- Igrali smo se sapunicom i mjehurić je slučajno mom sinu pao na lice te se rasprsnuo. To mi je dalo ideju - pojasnio je.

Znanstvenici su  također tehniku oprašivanja testirali i na drugim biljkama u laboratoriju. Uspjeli su oprašiti ljiljan, azaleju i zvončiće te su na svaki cvijet otpustili samo jedan mjehurić. Uspjeh je bio 93 posto, 83 posto i 73 posto.

- Razliku u uspjehu možemo objasniti razlikama u veličini cvjetova kod tih biljaka - kazao je.

Za osmišljavanje alternativnih tehnika oprašivanja postoji veliki interes u svijetu jer 90 posto biljaka ovisi o insektima oprašivačima, poput pčela. No njihova populacija rapidno pada zbog klimatskih promjena i uporabe pesticida. Riječ je o globalnoj krizi. Miyako stoga najavljuje da će sad raditi na robotskim oprašivačima koji će koristiti mjehuriće sapunice u poljima usjeva ili orhideja kako bi ciljali cvijeće preciznije od čovjeka.

U LUDBREGU Apiterapija: Pčele rade, a vi udišete i jačate svoj imunitet

James Bird na Sveučilištu Boston kaže da je tehnika oprašivanja sa sapunicom dobar način da se cvijeće izloži velikoj količini peludi, no teško je postići preciznu kontrolu.

- Kao što većina djece zna, let balončića je nepredvidljiv tako da bi ta metoda mogla ostati ograničena samo na staklenike s orhidejama koje su gusto posađene - komentirao je Bird.

ČUVAJTE IH! Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare