Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'

Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'
3

Da bi biljke davale sočne plodove, treba im osigurati oprašivače koji će tijekom cvatnje marljivo raditi u vrtu. Jedna od najvrjednijih svakako je pčela koja svaki dan obiđe i po 200 cvjetova

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Pčele rade, a vi udišete i jačate imunitet

Svijet kakav poznajemo bez njih ne bi postojao. One su najvrjedniji oprašivač u vrtu - svaka opraši oko 200 cvjetova dnevno. Da bi preživjele od ranog proljeća do kasne jeseni potrebna im je hrana, a tu može pomoći svaki vrtlar sadnjom bilja na kojem će one marljivo raditi te izbjegavanjem štetnih pesticida zbog kojih sve više izumiru. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sve blagodati meda

Pokretanje videa...

01:18

Neke biljke, a ponajviše razno proljetno i ljetno cvijeće koje će ujedno krasiti svaki vrt, svojim nektarom magnetski privlače njezino veličanstvo - pčelu. Stoga, kako biste im pružili sigurno utočište u kojem će raditi, a vi uživali u sočnim plodovima iz povrtnjaka jer će biljke bolje 'rađati', u vrt posadite majčinu dušicu, kadulju, mentu, matičnjak, ljupčac ili kako ga naše bake zovu - 'vegetu' te vlasac. A uz rubove povrtnjaka, svakako pronađite mjesta za suncokret, fuksiju ili pak mirisni grm vanilije.

Želite li cvijećem privući pčele, posadite ove vrste:

Echinacea flowers in a garden

Pupavica
Cvjeta prekrasnim brončanim, crvenim i svijetlo smeđim nijansama. Najbolje uspijeva na osunčanim mjestima i vrlo se lako održava. 

Fuchsia flower in the garden.

Fuksija
Uz pčele, u nektaru njezinih cvjetova uživaju i bumbari, a ona će sav svoj raskoš pokazati ako je posadite u polusjeni.

Neven
Još su naše bake znale da je cvijet neodoljivih narančastih glavica pčelama prava poslastica. Kako bi sačuvale urod rajčica, bake su ih sadile u svoje vrtove, jer ovaj cvijet osim što privlači pčele, tlo čisti od raznih nematoda.

Suncokret
Njegovi glomazni cvjetovi pčelama pružaju dovoljno nektara, a možete ga posaditi bilo gdje u vrtu. Sada je pravo vrijeme, jer u svibnju više ne prijete rani jutarnji mrazovi. 

Pelargonija
Dolaze u cvjetovima raznih boja, a mogu biti uspravne ili padajuće. Cvjetaju od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni ako rastu na posluosunčanim mjestima. Vole redovito zalijevanje, a kako biste potaknuli cvatnju, opale cvjetove redovito skidajte. 

Mirisni grm vanilije
S grmolike vanilije miris se širi cijelim vrtom, a njezini nježni ljubičasti cvjetovi ukras su koji će mamiti uzdahe svakog gosta. Na osunčanim mjestima te u plodnom, propusnom tlu cvjeta sve od svibnja do rujna. 

Honeybee on Lavender

Lavanda
Da bi uspijevala, zahtijeva jako puno direktne sunčeve svjetlosti. Kada je u pitanju tlo, prava će se lavanda dobro razvijati i na plitkom tlu i na kršu dok hibridne sorte ipak neće rasti u punom sjaju ako im se ne osigura plodna podloga. Uživa na visokim temperaturama i voli puno sunca. Odgovaraju joj topla mjesta koja ipak moraju biti zaštićena od vjetra. Iako dobro podnosi sušu, redovito je zalijevajte. 

bee on a branch of rosemary

Ružmarin
I ova mirisna mediteranska ljepotica voli puno svjetlosti. Osim što je pčelama omiljena ‘stanica’, neizostavan je dodatak jelima, a osobito mesu pečenom u pećnici ili na roštilju. Od njegovih grančica možete napraviti i mirisne štapiće za ražnjiće na koje ćete nanizati omiljeno povrće i meso. Iako dobro podnosi ljetne žege, redovito ga zalijevajte. 

POGLEDAJTE VIDEO Lovac Dean Kotiga u kuhinji - je li bolji slastičar ili influencer?!

Pokretanje videa...

Deserti od oka, epizoda 2 07:27

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Pčele rade, a vi udišete i jačate imunitet

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru