Lifestyle

Komentari 0

Mjehurići sapunice prekriveni peludom mogli bi pomoći kod oprašivanja biljaka i cvijeća

Mjehurići sapunice prekriveni peludom mogli bi pomoći kod oprašivanja biljaka i cvijeća

Zbog smanjenja populacije pčela, znanstvenici smišljaju kako pomoći u oprašivanju cvijeća i otkrili su da bi alternativna mogli biti mjehurići sapunice prekriveni peludom

Eijiro Miyako s japanskog Instituta za znanost i tehnologiju s kolegama je razvio tehniku kojom je mjehurićima sapunice oprašio orhideju, piše Newscientist.

POGLEDAJTE VIDEO: Bez pčela ljudi će izumrijeti za četiri godine

- Skakao sam od sreće - opisao je svoje otkriće.

Miyako i kolege su pomiješali zrna peludi orhideje sa sapunicom koja je sadržavala nutrijente te su mješavinu ulili u pištolj za mjehuriće. Potom su mjehuriće usmjerili na orhideju na način da je do svakog cvijeta stiglo između dva i deset mjehurića, a zatim su promatrali koliko je cvjetova donijelo plod.

Otkrili su da oprašivanje mjehurićima ima isti učinak kao i ručno oprašivanje te je oko 95 posto cvjetova imalo plodove.

- Korištenje sapunice je bitno lakše od ručnog oprašivanja, a mjehurići su nježniji i stoga je manja vjerojatnost da će oštetiti cvijet - kazao je Miyako pojašnjavajući kako je na takvu ideju došao igrajući se u parku sa sinom.

- Igrali smo se sapunicom i mjehurić je slučajno mom sinu pao na lice te se rasprsnuo. To mi je dalo ideju - pojasnio je.

Znanstvenici su  također tehniku oprašivanja testirali i na drugim biljkama u laboratoriju. Uspjeli su oprašiti ljiljan, azaleju i zvončiće te su na svaki cvijet otpustili samo jedan mjehurić. Uspjeh je bio 93 posto, 83 posto i 73 posto.

- Razliku u uspjehu možemo objasniti razlikama u veličini cvjetova kod tih biljaka - kazao je.

Za osmišljavanje alternativnih tehnika oprašivanja postoji veliki interes u svijetu jer 90 posto biljaka ovisi o insektima oprašivačima, poput pčela. No njihova populacija rapidno pada zbog klimatskih promjena i uporabe pesticida. Riječ je o globalnoj krizi. Miyako stoga najavljuje da će sad raditi na robotskim oprašivačima koji će koristiti mjehuriće sapunice u poljima usjeva ili orhideja kako bi ciljali cvijeće preciznije od čovjeka.

James Bird na Sveučilištu Boston kaže da je tehnika oprašivanja sa sapunicom dobar način da se cvijeće izloži velikoj količini peludi, no teško je postići preciznu kontrolu.

- Kao što većina djece zna, let balončića je nepredvidljiv tako da bi ta metoda mogla ostati ograničena samo na staklenike s orhidejama koje su gusto posađene - komentirao je Bird.

Najčitaniji članci