Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pčele lakše pronalaze hranu ako je zrak manje onečišćen

Pčele lakše pronalaze hranu ako je zrak manje onečišćen
1

Pčele su od vitalnog značaja za nas, našu hranu i prirodu. Jedan od najvećih utjecaja na okoliš bilo je značajno smanjenje onečišćenja zraka zbog karantene

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prirodom protiv alergija? Samo propisana terapija kažu doktori

Karantena je sa sobom donijela i nešto dobro, a to je da je zaustavila brojne postupke koji štete insektima, pogotovo pčelama, piše BBC.

POGLEDAJTE VIDEO: Pčele polako izumiru, zamijenit će ih roboti?

Pokretanje videa...

01:28

Zbog karantene ljudi najviše borave u svojim domovima pa su zbog toga i divlje životinje bile slobodnije. Bilo je manje ljudi, prometa i zagađenja zraka.

Znanstvenici kažu da bi zbog toga pčele mogle doživjeti potreban preporod. Populacija pčela u svijetu ubrzano opada zbog gubitka staništa, zagađenja i upotrebe pesticida, između ostalih faktora.

Pčele su od vitalnog značaja za nas, našu hranu i za prirodu.

Svijet bez pčela izgledao bi vrlo drugačije i silno bi nam promijenio život. Pčele su najvažniji oprašivači na svijetu, koje njeguju trećinu hrane koju jedemo i 80% cvijeća. Pčele i drugi insekti koji oprašuju imaju globalnu ekonomsku vrijednost od oko 120 milijardi eura i doprinose oko 690 milijuna funti britanskom gospodarstvu svake godine, prema istraživanju Sveučilišta u Readingu.

Jedan od najvećih utjecaja na okoliš bilo je značajno smanjenje onečišćenja zraka zbog karantene.

Manje ispušnih plinova iz automobila na cesti pčelama je olakšalo potragu za hranom jer zagađenje zraka znatno smanjuje dugovječnost cvjetnih mirisa. 

Zagađivači razgrađuju molekule mirisa, što otežava pčelama otkrivanje hrane. To znači da često pčele lete dalje kako bi pronašli hranu i vratili je u svoja gnijezda. 

- U svijetu s manje zagađenja zraka pčele mogu napraviti kraća i isplativija 'putovanja', a to bi im moglo pomoći - kaže Mark Brown, profesor evolucijske ekologije na londonskom Sveučilištu.

Manje automobila na cestama znači i druge koristi za pčele. Broj smrtnih slučajeva pčela vjerojatno će pasti kako se vožnje automobilom smanjuju. Istraživanje iz 2015. godine kanadskih istraživača procijenilo je da se na cestama širom Sjeverne Amerike svake godine ubije 24 milijarde pčela i osa.

No ova pauza za pčele ne znači da je dobro vrijeme za med. Komercijalni pčelari i poljoprivrednici koji se oslanjaju na njih da oprašuju svoje usjeve bore se zbog ograničenja putovanja.

Komercijalni pčelari u Kanadi i mnogim europskim zemljama uvelike ovise o sezonskim radnicima i uvozu pčela iz cijelog svijeta kako bi nadoknadili svoje kolonije, kaže Jeff Pettis, predsjednik Apimondia, međunarodne federacije pčelara. Velika Britanija, na primjer, dobiva mnoge svoje pčele matice iz Italije. Obično se pčele prevoze avionom, ali s obzirom da su letovi ograničeni prevoze se preko kontinenta. 

To bi moglo ostaviti ozbiljne posljedice. U SAD-u pčele oprašuju oko 15 milijardi dolara usjeva, uključujući bademe, tikvice i dinje, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Primjerice za kalifornijski badem potrebno je oko dva milijuna pčelinjih kolonija za proizvodnju. Bademi cvjetaju u veljači i ožujku, a do travnja gostujuće komercijalne košnice obično su premještene u druge dijelove zemlje kako bi oprašile različite usjeve. Ovo premještanje trajalo je duže ove godine, jer su se neki vozači nalazili u karanteni nakon prelaska granice.

Stručnjaci za pčele nadaju se da bi veća svijest i angažman s pčelama mogao biti prednost za očuvanje. Ali, kao i kod svih ostalih promjena u okolišu koje sada primjećujemo, bilo kakva dugoročna korist za pčele ovisila bi o tim promjenama koje će se prenositi prema naprijed. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Divovske pčele: Vjerovali da su izumrle, no dobro su se sakrile

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje