Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
9 komentara

Apiterapija: Pčele rade, a vi udišete i jačate svoj imunitet

Pet košnica unutar kućice imaju otvor, a s druge strane izlazi pčelinji zrak. Udisanje pčelinjeg zraka iz košnice pomaže kod bronhitisa, problema s plućima, alergija, kaže nam vlasnik Vladimir

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
9 komentara

Kad smo zakoračili u bajkovitu kućicu izrađenu od drveta u predgrađu Ludbrega, podno Sv. Vida, osjetili smo poseban miris. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kao smirujući miris drveta. Pčelar Vladimir Havaić rukom je pokazao na pet košnica s pčelama, poredanih po podu uz jedan zid. Kad  smo to ugledali, rekao nam je kako to ne miriše drvo, nego su za taj poseban ugođaj zadužene radišne pčele.

Udisanje kroz maske

Naše iznenađenje je natjeralo domaćina, koji se godinama bavi pčelarstvom, da nam pojasni kako to kućica za apiterapiju, točnije inhalaciju pčelinjim zrakom, jača imunološki sustav i pomaže kod mnogih bolesti respiratornih organa. Pet košnica unutar kućice imaju otvor prema van tako da pčele nisu ni svjesne na koji način doprinose svom vlasniku. Uz med daju i poseban zrak. 

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Apiterapija je zapravo prirodan način jačanja imunološkog sustava pčelinjim proizvodima, a provodi se na način da se inhalira zrak iz košnice. Može se udisati i kroz maske koje dovode zrak iz košnice. Taj zrak se dvostrukim membranama štiti od neželjenih primjesa. Kroz masku se ne može vraćati zrak u košnicu – pojasnio je Havaić, naglašavajući kako je terapiju moguće provoditi od konca travnja, jer tada pčele intenzivno rade na sakupljanju nektara. U ovim pomalo prohladnim danima za pčelinju zajednicu nije uputno uzimati im topli zrak iz košnice. Tijekom ljeta pa sve do konca rujna je to čak i poželjno, jer se udisanjem zraka temperatura u košnici smanjuje. 

Havaić, koji je jedan od uspješnijih proizvođača meda na ludbreškom području, kazao nam je kako je tu metodu liječenja zrakom koji pčele ventiliraju susreo u Austriji, Sloveniji i prije nekih pet godina kod jednog našeg pčelara poviše Omiša te u Bosni i Hercegovini.  

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Na tim svim mjestima koja sam posjetio probao sam udisati zrak iz košnica i uvjerio se kako je to bogat zrak. Imao sam osjećaj mirnoće. Nešto poput lagane relaksacije, što je normalno, jer udisanje zraka iz košnice pomaže kod bronhitisa, problema s plućima, alergija, ali služi i kao pomoć u liječenju jer je zrak bogat aerosolom. U zraku koji pčele ventiliraju, u tragovima nektara koji isparava, ima peludnih zrnaca, voska, a i pčelinjeg otrova – pojašnjava Vladimir. 

Pčelinji zrak posebno je koristan za one koji se manje kreću po prirodi.

ZDRAVO I FINO Recept za domaći sok koji jača imunitet i tako štiti od bolesti

On je u kućici postavio i nekoliko kreveta, kazavši kako zujanje pčela koje se čuje u prostoriji djeluje poput uspavanke i ljudi lako utonu u san. Ima 40-ak košnica na tri lokacije i kaže kako ga proizvodnja meda i druženje s pčelama opušta. Tako spaja ugodno s korisnim provodeći umirovljeničke dane u prirodi. U tom poslu ovom bivšem profesionalnom djelatniku HV-a pomaže supruga Sonja, koju poslije punog radnog vremena boravak u prirodi na najbolji način opušta. Imaju troje djece, od kojih je dvoje starije završilo fakultete, dok najmlađi ide u srednju školu.  

7 RAZLOGA ZAŠTO GA JESTI Češnjak pomaže zdravlju srca, štiti nas od raka i jača imunitet

- Možda će netko od njih nastaviti ovu tradiciju vrlo interesantnog hobija koji bi mogao prerasti i u posao. Suprug i ja smo zadovoljni, jer smo našu djecu privukli prirodi, jer su gotovo redovito ovdje i vrlo su aktivni – kazala nam je gospođa Sonja. Svi oni podno Sv. Vida u Ludbreg dolaze iz desetak kilometara udaljenog Malog Bukovca, gdje žive. 

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message