To je to što me zanima!

Mjera borovnica je između 15 i 20 kuna, a zdrave su i ukusne

BERBA JE U TIJEKU Krupne američke borovnice su dozrele, a ekološki uzgojenih u Pitomači bit će još do kraja srpnja. Kupci ih osim toga, mogu i sami brati
Vidi originalni članak

Borovnice su zrele i beremo ju te pripremamo za tržište, govori Marko Kovač pokazujući tek ubrane borovnice. Vlasnik je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Pitomači na kojem ima 1200 stabala američke borovnice.

POGLEDAJTE VIDEO (Mozak bolje radi uz borovnice):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj inženjer poljoprivrede se prije četiri godine odlučio na ekološku proizvodnju bobičastog voća, američkih i sibirskih borovnica te malina. U njegovom nasadu je gotovo u 90 posto američkih borovnica, a za njih se, kaže, odlučio jer su najtraženije i nema ih dovoljno na tržištu. Uz to nju je lakše brati nego ostale vrste bobičastog voća, posebice maline.

BRZO, A SUPER Želei: Brza ljetna osvježenja uspijevaju samo uz pravo voće

- Američka borovnica je daleko lakša za branje od sibirske i njezini plodovi su dosta krupniji od drugih vrsta. Uz to vjerujem da će u budućnosti biti još manje radne snage na tržištu. Stoga će trebati manje ruku da bi se ubrao plod. Naše borovnice nemaju pesticida, zdravstveno su ispravne i pogodne su za jesti svježe - pojašnjava Kovač, dok hodamo po voćnjaku koji može služiti za primjer urednosti.

Od nekoliko vrsti američke borovnice probali smo Blue Crop i doista uživali u njenom okusu. Američka borovnica je biljka kojoj trebaju male količine mineralnih gnojiva, a najbolje uspijevaju na humusnim, prozračnim i izrazito kiselim tlima. Kovač na površini od 0,66 hektara koja je pod borovnicama ima sustav navodnjavanja kroz koji “pušta” i ekološku prihranu.

DR. ČILIĆ SAVJETUJE: Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije

- Mislim da nije potrebno govoriti o čudesnim svojstvima ovog po veličini malog ali po učinku na ljudski organizam velikog ploda. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica koje obiluju vitaminom B2, C i E. Sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna i još puno toga što se preporučuje ljudima. Mogao bi nabrajati do unedogled - pojašnjava Kovač, dodajući kako je ona jedan od najmoćnijih antioksidansa.

Štiti mozak i poboljšava koncentraciju. Na svom OPG-u Kovač ima razne cijene. Jedna je za one koji dolaze sami brati, a druga je kad se isporučuje gotov i upakiran proizvod. Kilogram svježih borovnica stoji 70 kuna, a ako se kupi pet kilograma onda je po 60 kuna. Posudica u kojoj je 250 grama stoji 20 kuna. Kad kupac, i to nakon edukacije sam bere, onda je 250 grama 15 kuna, a kilogram 50 kuna. Na bjelovarskoj tržnici se 250 grama prodaje po 15 kuna.

  • 15 kuna - Toliko stoji posudica s 250 grama borovnica u Zagrebu na Dolcu te na štandovima u Ilici. Slična je cijena i u trgovačkim centrima.
  • 70 kuna - Toliko stoji kilogram ekološki uzgojenih borovnica na OPG-u u Pitomači, a tko kupi pet kilograma tada je po 60. Ako ih sam ubere, kilogram je 50 kuna.
Idi na 24sata

Komentari 11

  • max2017 19.07.2020.

    Odurne i suhe-trpke za razliku od šumskih,a čak i murvi koje rijetki imaju......o cijeni bolje ništ

  • 19.07.2020.

    Da je cijena normalna svi bi kupili a ne birana ekipa. Ko kad stave krafnu 6 kn pa prodaju 3 komada a da stave 3 kune prodali bi 50

  • 19.07.2020.

    Lijepa prica ali skupo brate! Kila voca 60-70 kn...meni barem preskupo

Komentiraj...
Vidi sve komentare