To je to što me zanima!

Mljevena junetina: Savršena za bolonjez, tacose i okruglice, ali loša za hamburgere ili salate

Mljevena junetina ima specifičnu strukturu zbog koje u nekim jelima može ispasti žilava - primjerice uzimate li pretpakiranu junetinu za hamburgere i Stroganoff, dok ju je idealno koristiti u raznim umacima
Vidi originalni članak

Mljevena je junetina vrlo svestran sastojak, no ako je koristite na pogrešan način, može biti i recept za kulinarsku katastrofu, tvrde renomirani kuhari za Business Insider.

Oni su naveli šest najboljih i četiri najgora jela u kojima se mljevena junetina koristi kao temelj jela.

POGLEDAJTE VIDEO kako obogatiti jela rotkvicama:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bolonjez umak

Palak Patel, kuhar s Instituta za kulinarsko obrazovanje, rekao je za Insider da je jedna od njenih najdražih jednostavnih večera bolonjez s mljevenom junetinom, umak koji se tradicionalno servira uz tjesteninu.

- Vrlo se jednostavno priprema na način da meso ostane sočno i mekano, a lako se i zamrzava. Najbolji je umak od čiste junetine u kombinaciji s raznim začinima i rajčicom, a okus postiže savršenstvo ako se kuha polako - ističe on.

ZA LJUBITELJE JAJA Najbolja jela s jajima iz svijeta: Isprobajte ukusne specijalitete

Za laganiju verziju ovog jela u ljetnim mjesecima savjetuje korištenje svježe rajčice umjesto konzerviranog sosa.

2. Tacosi i tortilje

Jessica Randhawa, kuharica iz The Forked Spoon, kaže da je mljevena junetina idealan nadjev za tacose. 

- Jednostavno se radi s umakom od rajčice, paprikom, češnjakom u prahu i kimom, a možete dodati i razno svježe povrće te sir da obogatite okus.

3. S rižom

Jedan od odličnih recepata s mljevenom junetinom je tzv. Cajun riža. To je tradicionalno jelo iz američke Louisiane te se radi sa začinjenom rižom, nasjeckanim papričicama i mesom poput mljevene junetine. 

4. Mesne okruglice

Mila Furman, privatna kuharica i programerka recepata s Girl and the Kitchen, mljevenu junetinu najviše voli koristiti za izradu mesnih okruglica, bilo da radite one klasične s umakom od rajčice ili modernije verzije poput švedskih mesnih okruglica. 

5. Dodajte je u juhu ili variva

To je odličan način da dodate jelu malo mesnog okusa i proteina, osobito ako vam je ostalo junetine s kojom ne znate što biste. Ako vam smeta da mljeveno meso pliva u komadićima, također možete napraviti okruglice i tako je staviti u jušna jela s puno povrća.

OLAKŠAJTE SI ŽIVOT Trik kako očistiti višnje i trešnje od koštica brzo, lako i bez puno nereda - plodovi će ostati čitavi

6. Lazanje

Sjajan način kuhanja mljevene junetine je u lazanjama gdje će postati slasna uz dodatak bešamela kao i raznog povrća po izboru - od gljiva do tikvica ili patlidžana.

U ova jela ne stavljajte mljevenu junetinu:

1. Hamburgeri

Predpakirana junetina u supermarketima ne bi trebala ići u hamburgere, gdje je naglasak na kvaliteti mesa, smatra Patel. U njima će ona najčešće biti suha i žilava te je bolje koristiti meso koje je mesar samljeo pred vama od odabranog komada jer ćete dobiti bolji omjer masnijeg i krtog mesa, što čini sočniji burger.

2. Stroganoff

Ovo jelo se najčešće priprema s cijelim komadima mesa, no postoje recepti i s mljevenom junetinom. Nažalost, takva verzija neće biti ni blizu originalu jer će meso biti suhoparno i najčešće prekuhano.

3. Tartar biftek

Jelo koje se jede sirovo zahtjeva najbolju kvalitetu mesa, što pakirana junetina najčešće nije. Takav biftek neće biti ukusan, a osim toga može predstavljati i opasnost za zdravlje zbog bakterija koje termička obrada može ubiti.

4. U salatama

Ponekad se u salate, poput Cezar salate, može dodavati mljevena junetina, no kuhari savjetuju da to ne činite zbog razlike u toplom mesu i hladnom povrću kod miješanja, zbog čega će se meso stvrdnuti i ispuštati tekućinu koja će uništiti salatu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare